Lumea la zi

Variola maimuței se extinde în Spania. Câte cazuri noi au descoperit autoritățile iberice și la ce soluție s-au gândit

vaccin - sursa foto - mediafax.ro
Sursa foto - mediafax.ro

După pandemia de coronavirus, se pare că o altă boală își face apariția în Europa. Este vorba despre variola maimuței, iar Spania deja a înregistrat un număr de 59 de cazuri în ziua de miercuri. Drept soluție, statul iberic anunță că o să cumpere vaccinuri împotriva acestei afecțiuni cu sprijinul Uniunii Europene.

În total, 59 de cazuri de varioala maimuei au fost detectate prin intermediul testului de tip PCR, dintre care 20 au fost confirmate prin secvențierea genomică, potrivit Carolinei Daris, Ministrul Sănătății din Spania, precizează AFP.

Cristobal Belda, directorul Institutului de Cercetare Carols III, spune că presupunerea conform căreia toți oamenii care au fost depistați ca fiind pozitivi, au și boala este una rezonabilă. În total, în Spania au fost detectate 171 de cazuri suspecte de variola maimuței.

Decizia Spaniei

Potrivit Carolinei Darias, Spania vrea să cumpere vaccinuri Imvanex și antivirale Tecovirimat, printr-o achiziție în grup a Uniunii Europene care are scopul de a opri acest virus din a se răspândi.

Tot responsabilul iberic a spus că organizația HERA (Health Emergency Response Authority) o să pună la dispoziție vaccinul Imvanex pentru statele care fac parte din Uniunea Europeană. Totuși, Carolina Daris nu a spus nimic despre volumele sau termenele de distribuție.

De asemenea, Carolina Daris afirmă și că : „HERA va stabili termenele iar dozele vor fi distribuite în mod echitabil între statele membre pentru aceste produse cu producție limitată și cu acces limitat.”.

Imvanex, din laboratoarele Bavarian Nordic, este un vaccin de generația a3-a și a fost autorizat din 2013 pe teritoriul Europei, fiind recomandat pentru a combate variola la adulți. Totuși Organizația Mondială a Sănătății a precizat că nu sunt tratamente sau vaccinuri create în mod special pentru variola maimuței, însă răspândirea cazurilor se poate opri prin vaccinarea contra variolei.

Deși Ministerul Sănătății din România spune că nu a fost înregistrat vreun caz de variola maimuței și nici nu este nimeni suspect de îmbolnăvire, Alexandru Rafila a anunțat că vor fi achiziționate câteva sute de doze de vaccin împotriva variolei. Acest lucru este considerat o măsură de siguranță.

Ce este variola maimuței și care îi sunt simptomele

Variola maimuței este o infecție virală rară, care prezintă o infectare umană accidentală. De obicei, această boală apare în mare parte în zonele de pădure din Africa de Vest și Centrală și este provocată de contactul cu animalele. În plus, se poate transmite și de la om la om.

Simpotemele acestei boli sunt ușoare de cele mai multe ori, totuși, leziunile pot cauza mâncărimi sau pot fi dureroase. Apar erupții cutanate veziculoase sau leziuni în orice altă parte a corpului. De asemenea, printre simptome se află și: umflarea ganglionilor limfatici, leziuni la nivelul gurii și ochilor, durere în gât și febră.

În ciuda faptului că se transmite și de la om la om, este nevoie de un contact apropiat pentru ca cineva să preia boala de la o altă persoană. Virusul ajunge în organism prin fluide corporale, piele lezată, gură, nas sau ochi și prin tractul respirator.

De obicei, perioada de incubație a variolei maimuței este cuprinsă între 6 și 13 zile. De asemenea, boala este autolimitată și simptomele dispar din senin între 14 și 21 de zile.