Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: Vremuri de criză, măsuri de criză! Cum gestionează țările din Europa creșterea prețului pentru energie
Lumea la zi

BBC: Vremuri de criză, măsuri de criză! Cum gestionează țările din Europa creșterea prețului pentru energie

criza de energie - sursa foto - observatornews.ro
Sursa foto - observatornews.ro

În ultimele luni, prețul energiei a crescut foarte mult în Europa. De pildă, în Marea Britanie, prețul maxim pentru gospodării a crescut, acum o lună, la 1.971 de lire sterline, iar în luna octombrie se așteaptă ca prețul să ajungă la 2.800 de lire sterline. Desigur, aceste creșteri au ca motiv invazia Rusiei în Ucraina, lucru care a condus la creșterea cerereii de energie și la îngrijorări în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și petrol.

În ciuda unei probleme comune, statele din Europa au moduri diferite de a gestiona această criză. Guvernul din Marea Britanie a anunțat un pachet de reduceri în cuantum de 9.1 miliarde de lire sterline la facturile pentru energie . Gospodăriile o să beneficieze de 200 de lire reducere la acest gen de facturi în toamna care va urma. Totuși, banii trebuie să fie rambursați în următorii cinci ani.

Ce măsuri iau țările din Europa

Acest pachet include și o reducere de 150 de lire la impozitul local pentru oamenii care locuiesc în benzile A-D din Anglia. Acești bani nu vor trebuie să fie dați înapoi. Guvernul declarat susține că o să cheltuiască 22 de miliarde de lire ca să ajute oamenii să facă față acestei crize. Această sumă include măsuri precum: se reduce temporar taxa pe combustibil cu 5% (2,4 miliarde de lire); pragul de la care oamenii încep să plătească asigurări sociale a crescut și taxa pe alcool o să fie înghețată.

Italia a anunțat că va avea un plan de subvenționare a combustibilului și o sumă de investit de 14 miliarde de euro. Această strategie are ca scop următoarele lucruri: să permită familiilor să mențină același nivel ca în 2021 la facturile pentru combustibil și să investească în energie regenerabilă, stimulând folosirea vehiculelor electrice. De asemenea, este inclusă și o plată unică de 200 de euro pentru oamenii care câștigă maxim 35.000 de euro pe an.. În total, Italia preconizează că va cheltui 35 de miliarde de euro.

Spania a redus simțitor TVA-ul, de la 21% la 10%, iar una dintre taxele speciale pe electricitate a fost micșorată temporar de la 7% la 0,5%.Comisia Europeană a decis, în aprilie, să fie implmentat un plafon de preț al gazelor în Spania și Portugalia, rezultând o medie de 50 de euro pe megawatt-oră. Prețurile o să fie plafonate pentru o perioadă de un an iar scopul acestei acțiuni este reducerea cu 50% a facturilor la gaz pentru 40% dintre clienții din cele două state.

Conform unui raport Reuters, germanii plătesc cel mai mult pentru enegie din toată Uniunea Europeană, astfel 4,2 milioane de familii vor vedea cum facturile la gaz o să crească, în medie, cu 62,3% în acest an. Au fost deja introduse subvenții pentru familiile cu venituri modeste iar oamenilor le-au fost oferite plăți unice de de 300 de euro, copiii fiind susținuți și ei prin plăți suplimentare.

Cum gestionează criza o țară cu care România se compară

Polonia, o țară nu la fel de dezvoltată ca cele de mai sus, plănuiește să reducă în mod complet TVA-ul la alimente, îngrășăminte și gaz. Taxa pe valoare adăugată pentru încălzire va fi redusă cu 5%, iar cea pentru benzină și motorină va scădea cu 8%. Se spune că aceste măsuri vor dura 6 luni. Polonia se așteaptă să cheltuiască 9 miliarde de euro pentru toate măsurile adoptate.

Legat de cât de sustenabile sunt aceste planuri,Simone Tagliapietra, cercetător principal la Bruegel, declară că :„ O subvenționare atât de puternică este nesustenabilă din perspectiva finanțelor publice și dăunătoare din punct de vedere geopolitic și al securității energetice – ca să nu mai vorbim de mediu.”.