Infofinanciar > Lumea la zi > Se apropie de noi! Turist britanic de origine română, suspect de variola maimuței
Lumea la zi

Se apropie de noi! Turist britanic de origine română, suspect de variola maimuței

Variola maimutei
Foto: scitech.com

Variola maimuței avansează pe nesimțite spre România. O informație de ultim moment spune că un britanic care ar fi de origine română, de 29 de ani, este suspect de infectare cu variola maimuței

E în Grecia

Tânărul suspectat de noua boală a ajuns în Kefalonia din Marea Britanie. Bărbatul  a prezentat simptome specifice variolei maimuței, drept pentru care a fost transportat la Spitalul “Attikon” din Atena. Iubita acestuia a fost și ea internată, însă ea nu are simptome.

Vom afla cu siguranță dacă româno-britanicul are boala abia luni, pentru că probele recoltate de la el au fost, deocamdate, trimise către un laborator.

Profesorul Spyridon Pournaras de la Spitalul “Attikon” le-a recomandat oamenilor să păstreze distanțarea socială și să respecte normele de igienă, la fel ca în cazul coronavirusului, deși variola maimuței nu este la fel de contagiosă.

Despre cea mai nouă boală

Simptomele pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Erupția cutanată sau leziunile pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor. Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Orice persoană care prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul.

Orice pacient cu suspiciune de variola maimutei trebuie investigat și izolat în timpul perioadelor infecțioase presupuse și cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale și cu erupții cutanate ale bolii.

Mii de cazuri în Africa

Cei de la ”RO Vaccinare” susțin că monkeypox, sau variola maimuței, nu e o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară. Au fost depistate mii de cazuri în Africa în cursul ultimilor 50 de ani, se știe că boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2, și că este mult mai puțin patogenă decât variola.

Potrivit acestora problemele sunt însă următoarele:

  1. Da, boala n-are transmisibilitatea variolei, dar se transmite de la om la om, mai ales prin secreții. Asta înseamnă și saliva sau secrețiile respiratorii din tuse sau strănut!
  2. Da, mortalitatea nu este cea din variolă (de până la 30%), dar nici nu-i floare la ureche. Se estimează că în cursul ultimilor 10-20 de ani, ratele cumulate ale mortalității prin monkeypox au fost undeva între 3-6%.

Deși ne referim la ea ca la monkeypox, boala nu are neaparat rezervorul la maimuțe. Că atunci ar fi trebuit să ne temem doar pe plajă la pozele clasice. Se pare însă că rezervorul natural al virusului sunt rozătoarele. Ceea ce înseamnă că populația unde șobolanii aproape au ajuns animale de companie (mă refer acum doar la număr, nu la dimensiunile lor care sunt acelea ale unui cățel mai mititel) e la risc major.