Infofinanciar > Lumea la zi > Sute de pompieri din UE vor fi relocați în zonele cele mai vulnerabile la incendii
Lumea la zi

Sute de pompieri din UE vor fi relocați în zonele cele mai vulnerabile la incendii

incendiu-sursa foto antena 3
Foto: facebook

Sute de pompieri din Uniunea Europeană vor fi prepoziţionaţi în statele membre cele mai vulnerabile la incendii din zona Mării Mediterane. Evident, pentru a putea interveni prompt la incendiile de vegetaţie ce s-ar putea produce în vara acestui an.

Uniunea Europeană prepoziționează, în bazinul Mediteranei, 556 de pompieri din 12 state membre, precum și o flotă aeriană din nouă state comunitare. Printre pompieri se numără și o echipă din România, cu un efectiv de 40 de persoane.

Echipele de pompieri vor fi prepoziționate în statele cu cel mai mare risc de incendii, cum ar fi Grecia, Spania sau Portugalia.

De partea cealaltă, flota aeriană pusă la dispoziție pentru eventualele operațiuni este formată din 28 de avioane și patru elicoptere.

În viitor, flota va fi mărită cu încă 12 avioane și câteva elicoptere. Pentru care Comisia Europeană a alocat deja 600 de milioane de euro.

O suprafață de peste 500.000 de hectare a dispărut în flăcări în tot bazinul Mării Mediterane. Iar poluarea produsă echivalează cu o treime din emisiile anuale ale zborurilor de deasupra Europei.

Datele preliminare pentru primele trei luni din 2024 arată o dublare a numărului mediu al incendiilor. Pe fond, schimbările climatice cresc frecvența incendiilor de vegetație și afectează zone care anterior nu erau considerate predispuse la incendii.