Infofinanciar > Lumea la zi > Investitorii dau lovitura pe plan global. Este o perioadă extrem de profitabilă pentru ei
Lumea la zi

Investitorii dau lovitura pe plan global. Este o perioadă extrem de profitabilă pentru ei

investiții (sursă foto: Entreprenour)
Sursa foto: Arhiva companiei

Investitorii se bucură de o perioadă extrem de profitabilă. Prețurile tuturor activelor, de la case la acțiuni și criptomonede, au înregistrat creșteri semnificative.

Indicele Dow Jones Industrial Average a depășit joi pentru prima dată pragul de 40.000 de dolari. Într-un mediu investițional aproape perfect, caracterizat de profituri corporative solide, șomaj scăzut și inflație în scădere.

Aproape totul este în creștere. Acțiunile tehnologice au înregistrat o creștere mai rapidă, bitcoin și alte criptomonede la fel. Chiar aurul și alte metale prețioase se bucură de succes. Investitorii cu aversiune la risc au și ei o sumedenie de opțiuni. Inclusiv certificate de depozit care oferă randamente de aproximativ 5% și obligațiuni de tip junk bonds în creștere și alte investiții cu venit fix, ceea ce sporește strălucirea.

Acțiunile de creștere sunt scumpe, dar restul pieței nu este așa, spune Ben Inker, codirector de alocare a activelor la firma de investiții GMO din Boston. El spune că mediul investițional general a fost rareori atât de atractiv în 24 de ani.

Mulți americani au o părere negativă despre economie în general. În parte din cauza prețurilor ridicate persistente, dar ei sunt optimiști în ceea ce privește acțiunile.

Creșterile au venit treptat

Creșterea Dow-ului până la 40000, precum și creșterea altor indici de piață, a venit în două etape. Anul trecut, piețele s-au redresat pe baza așteptărilor că o rată a inflației în scădere va permite Rezervei Federale să reducă ratele dobânzilor.

Recent, a existat o ușurare în legătură cu veniturile solide și entuziasm în legătură cu progresele în domeniul inteligenței artificiale. Crearea și analizarea rapidă a unor seturi enorme de date ar putea produce o serie de inovații și îmbunătățiri, de la coordonarea echipelor de constructori și eficientizarea producției la educarea tinerilor și dezvoltarea de noi medicamente, spun optimiștii.

O nouă clasă de medicamente pentru obezitate ridică posibilitatea unor noi beneficii pentru sănătate pentru americani. Ele, în cele din urmă, ar putea reduce cheltuielile generale cu asistența medicală. Unii indică, de asemenea, câștiguri potențiale din eforturile companiilor de a aduce în SUA producția și alte activități din străinătate.

„Am schimbat în mod fundamental economia”, spune Gary Cohn, vicepreședinte al IBM și fost director al Consiliului Economic Național. „Companiile investesc mai mult în Statele Unite decât au făcut-o într-o perioadă lungă de timp”.

Piața se află într-o poziție mai bună în prezent

Chiar și foștii sceptici se îndreaptă spre acțiuni. În ianuarie, Steve Eisman, manager senior de portofoliu la Neuberger Berman, a declarat la CNBC că este îngrijorat că „toată lumea intră în acest an cu un sentiment prea bun”.

Astăzi, Eisman spune că piața se află într-o poziție mai bună decât în anii 1990, o perioadă în care șomajul era scăzut și entuziasmul legat de internet a condus la o frenezie tehnologică. „Mă simt destul de fericit”, spune el.

O potențială îngrijorare. Se așteaptă ca guvernul american să plătească o dobândă suplimentară de 1.100 de miliarde de dolari în următorul deceniu, potrivit Biroului de buget al Congresului. Bill Gross, cofondatorul gigantului de investiții Pacific Investment Management, a declarat că împrumuturile și cheltuielile guvernului au fost exagerate. Acest lucru a dus la creșterea randamentelor Trezoreriei pe 10 ani și a putut împiedica economia.

„Mai devreme sau mai târziu, randamentele mai mari vor avea un impact”, spune el.

Tot mai mulți investitori sunt optimiști, ceea ce prezintă o altă preocupare oarecum ironică. Optimismul ar părea să fie bun pentru piață. Însă, analiștii tind să fie îngrijorați atunci când majoritatea investitorilor sunt optimiști, deoarece sugerează că au rămas puțini urși care să arunce prosopul și să înceapă să cumpere.

Unii spun că perspectivele luminoase ale economiei sunt un fel de miraj și că problemele vor deveni clare mai târziu în acest an. Prețurile record ale locuințelor și ratele ridicate ale creditelor ipotecare fac ca pentru mulți americani să fie greu să-și permită o casă, spune Joseph LaVorgna, economist șef al SMBC Nikko Securities.

Bogații rămân bogați, însă cei cu venituri mici au de suferit

Baby boomerii și alți americani bogați rămân în poziții financiare bune. Însă, membrii Rezervei Federale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la gospodăriile cu venituri mici și moderate. Acești consumatori și-au epuizat economiile și ar putea fi „din ce în ce mai mult sub presiune”. Membrii Fed au citat „utilizarea crescută a soldurilor revolving ale cărților de credit și a serviciilor de tip „cumpără acum plătește mai târziu”, precum și creșterea ratelor de neplată pentru unele tipuri de credite de consum”.

La începutul acestui an, LaVorgna a scris un raport intitulat „Nu am ieșit pe deplin din pădurea recesiunii”, în parte din cauza previziunilor sale potrivit cărora cheltuielile de consum și cererea de forță de muncă vor încetini.

Nimic din toate acestea nu îl îngrijorează pe David Foley, un bărbat de 64 de ani din Skidaway Island, Georgia. El a mizat pe acțiuni chiar și după ce s-a pensionat în urmă cu patru ani. Prietenii l-au îndemnat să ia câteva jetoane de pe masă și să se orienteze către investiții mai sigure, cum ar fi obligațiunile. El nu are de gând să facă acest lucru, subliniind că acțiunile și-au revenit după ce s-au prăbușit violent în ultimul deceniu. „Eu pariez pe America”, a spus Foley. „A fost o strategie de mare succes”, scrie The Wall Street Journal.