Infofinanciar > Info > Noul sistem informatic al Casei de Pensii a fost publicat. Ce beneficii vor avea pensionarii
Info

Noul sistem informatic al Casei de Pensii a fost publicat. Ce beneficii vor avea pensionarii

pensii sursa foto arhiva
sursa foto: arhivă

Noul sistem informatic al Casei de Pensii a fost publicat în Monitorul Oficial, a declarat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu. Prin acest sistem pensionarii vor putea să își calculeze estimativ pensia sau vor putea obține talonul de pensie.

„În Monitorul Oficial numărul 454 din 16 mai a. c. a fost publicată Hotărârea de Guvern numărul 496 privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții “Noul Sistem Informatic Integrat al Casei Naționale de Pensii Publice ”, declară Baciu.

Acesta mai spune că „actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii”.

Ce funcționalități aduce noul sistem

Pensionarii vor putea să își creeze un Spațiu Privat Virtual unde vor putea primi informații despre stagiul de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare și mai multe. Se vor depune documente în format electronic spre soluționare, cum ar fi: cereri privind acordarea unui bilet de tratament, cereri privind acordarea ajutorului de deces, inclusiv dosarul de pensie în format electronic.

Sistemul mai cuprinde o soluție integrată privind managementul documentelor, astfel încât toate documentele care vor fi adresate instituției noastre să circule în format electronic, eliminând pe cât posibil formatul letric care creează disconfort tuturor.

De asemenea, cuprinde crearea unui simulator privind calculul pensiei, astfel încât orice asigurat al sistemului public să aibă posibilitatea calculului estimativ al propriei pensii, având o predictibilitate asupra viitorului statut de pensionar și aplicația e -Talon care va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, acest talon electronic având aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format letric.

„Este un pas important pe care-l facem privind digitalizarea serviciilor pe care le oferim către pensionari și asigurați, eliminând pe cât posibil disconfortul pe care-l avem cu toții când mergem la ghișeu.

Suntem pe drumul cel bun, facem pași importanți privind reforma sistemului public de pensii mult-așteptată către toți românii”, spune Daniel Baciu, potrivit Știripesurse.ro

Ce declară ministrul Muncii

Ministerul Muncii și Solidarității a declarat pe Facebook despre noul sistem că permite aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și oferă asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale.

„Finanțarea noului sistem informatic al CNpp, aprobat de Guvern. Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru imolementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naționale de Pensii, complet integrat, care să permită aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale”, potrivit Digi24.