Infofinanciar > Lumea la zi > Uniunea Europeană bagă bețe în roate industriei auto! „Tranziția ecologică, amenințare existențială”
Lumea la zi

Uniunea Europeană bagă bețe în roate industriei auto! „Tranziția ecologică, amenințare existențială”

Masini electrice
Credit imagine: dreamstime.com

Tranziția ecologică pe care o încearcă Uniunea Europeană va aduce o lovitură grea industriei auto din regiune în cazul în care timpul nu le va permite adaptarea.

În Republica Cehă, prim-ministrul a criticat Pactul Verde al UE drept o „amenințare existențială”, iar acesta a fost susținut inclusiv de producătorii de mașini. Mai mult de atât, jucătorii din piață auto au afirmat și faptul că Guvernul este unul dintre principalii vinovați pentru această adaptare greoaie.

Tranziția ecoligică, o greșeală

Planul UE de a accelera trecerea la vehiculele electrice prin interzicerea motoarelor cu ardere internă care emit poluare până în 2035, din care face parte și efortul Bruxelles-ului de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050, nu a fost prea bine primit în țările din Europa Centrală. Acest lucru se datorează faptului că economia țarilor precizate este încă în strânsă legătură cu mașinile cu motoare pe cobustie.
Producătorii de automobile, atrași de forță de muncă calificată ieftină și de infrastructura decentă, au investit miliarde în regiune, generând o rețea uriașă de furnizori și locuri de producție. În Republica Cehă, industria auto reprezintă aproape 10% din PIB și are aproximativ 500.000 de angajați. Slovacia este și mai expusă, sectorul fiind responsabil pentru 14% din PIB.

„Când Volkswagen strănută, toată țara ia gripă”, a spus Lucia Mytna Kurekova, economist senior la Institutul de Guvernare Slovacă.

Încă o lovitură pentru industria auto

Tranziția la vehiculele electrice ar putea da o lovitură grea industriei dacă aceasta nu se adaptează în timp, deoarece vehiculele electrice conțin mai puține piese de fabricat și necesită mai puțină forță de muncă decât mașinile convenționale, avertizează specialiștii.

„Riscul pentru acele țări care nu reușesc să se pregătească este clar”, a spus Daniel Harrison, analist la Automotive Manufacturing Solutions, un mijloc media care deservește industria auto globală. „Vor vedea o hemoragie a producției și vor rămâne în urmă din punct de vedere economic și tehnologic.”

Dar chiar și cu aproximativ o jumătate de milion de locuri de muncă pe linie, industria cehă spune că guvernele nu investesc timp și bani pentru a se pregăti pentru tranziție și sunt mai interesate să obțină puncte ideologice împotriva Bruxelles-ului.

Prim-ministrului ceh Petr Fiala i-au trebuit trei zile de la începutul mandatului său pentru a renunța la schema Green Deal în decembrie, zdrobind orice speranță că angajamentul său de a înlătura populismul predecesorului său Andrej Babiš.

„Noul guvern nu a îmbunătățit abordarea tranziției nici în acțiune, nici în ton”, a declarat Petr Knap, partener la consultanța EY.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Ceh al Industriei și Comerțului a subliniat că mașinile electrice nu sunt singura modalitate de a reduce emisiile, spunând că țara preferă utilizarea combustibililor alternativi, o soluție care ar prelungi durata de viață a motorului cu ardere.

Producătorii auto, decizii de ultimă oră

Principalii producători de automobile din Germania, Coreea de Sud și Japonia, cunoscuți ca producători de echipamente originale sau OEM, iau acum decizii cu privire la centrele de producție pentru a se transforma în unități exclusiv de producție de vehicule electrice.

Concurenții de top, spun analiștii, vor fi cei care vor trimite semnalele potrivite.

Europa Centrală se confruntă cu o concurență acerbă din partea altor centre de producție din Europa, inclusiv Spania, care a cheltuit 14 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui „ecosistem” de vehicule electrice și promovarea vânzărilor către consumatori. Investiția a dat roade: țara construiește deja zeci de modele EV și hibride și atrage noi investiții majore.

În Europa Centrală, Slovacia este liderul pachetului, cu nouă modele în producție. Dar Republica Cehă, Ungaria și Polonia produc doar „o mână” de astfel de automobile fiecare.

Lipsa sprijinului guvernamental pentru extinderea flotei de vehicule electrice în regiune, unde vânzările sunt doar o fracțiune din cele de pe piețele europene de top, ar putea, de asemenea, să pună țările într-un dezavantaj, deoarece producătorii de automobile se gândesc deja la locuri unde să construiască mașini electrice.