Infofinanciar > Esential > După zeci de ani de haos, vom avea o Strategie națională pentru sport
Esential Info

După zeci de ani de haos, vom avea o Strategie națională pentru sport

După zeci de ani de haos, vom avea o Strategie națională pentru sport
joburg.org.za

Sintagma ”sport de masa” nu a mai fost folosită de pe vremea anilor comunismului, dar are șanse mari să revină în actualitate și, chiar mai mult, să prindă o nouă formă. Practic, luna viitoare, vom putea consult ace cuprinde Strategia națională pentru sport.

Vestea bună: Ministerul Sportului a prezentat recent prima formă a strategiei naționale pentru sport în fața reprezentanților federațiilor sportive naționale, ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român şi ai Comitetului Național Paralimpic. Documentul va fi supus dezbaterii publice în luna mai, cu speranța ca guvernul să îl aprobe, probabil, în iunie.

Mai bine mai târziu decât niciodată

Așa după cum am înțeles, Strategia națională pentru sport este unul dintre proiectele majore ale Ministerului Sportului în acest an și va cuprinde principalele direcții de dezvoltare a sportului românesc pentru următorii 10 ani. Proiectul va fi supus dezbaterii publice în luna mai și va fi aprobat apoi prin hotărâre a guvernului.

Pilonii principali vor viza trei direcții importante: sportul de masă, sportul în școli și sportul de performanță.

Consultări la scară largă

Aproximativ 500 de persoane, reprezentând câteva zeci de organizații sportive, au participat deja la consultările din ultimele luni, iar ideile acestora au fost centralizate într-un document. Procesul de elaborare a Strategiei naționale pentru sport a presupus trei etape de realizare:

–  etapa de analiză – care s-a încheiat în decembrie,

  • etapa de consultări cu principalii actori din domeniul sportului
  • etapa finală – de redactare.

În cadrul discuțiilor de până acum s-au desprins, printre altele, mai multe idei; până acum nu a existat o viziune strategică în ceea ce privește importanța sportului pentru dezvoltarea societății, lipsa coordonării instituționale și strategice în acest domeniu și inexistența unor programe care să integreze sportul de performanță și cel de masă în școală.

De asemenea, slaba finanțare a sportului de performanță și infrastructura inadecvată și insuficientă sunt alte probleme ale sportului românesc, iar cadrul legal nu este corelat cu obiectivele pe termen mediu și lung.

Pentru acest proiect, Ministerul Sportului colaborează cu Universitatea Babeș-Bolyai, iar lucrările la această strategie au fost demarate de ministrul Eduard Novak, la începutul lunii ianuarie a anului trecut.