Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Unde se topește cea mai mare cantitate de aluminiu din lume
Esential

Lumea în cifre: Unde se topește cea mai mare cantitate de aluminiu din lume

aluminiu (sursă foto: economedia.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Acest infografic prezintă producția estimată de aluminiu de topire în funcție de țară în 2023, pe baza datelor din cele mai recente rezumate ale U.S. Geological Survey (USGS) Mineral Commodity Summaries, publicate în ianuarie 2024 .

Din aceste date, putem observa că China conduce ca principal producător, reprezentând aproape 60% din capacitatea mondială de topire. Vecinul său, India, este al doilea mare producător, realizând doar o zecime din producția Chinei.

Principalii producători de aluminiu din lume

Principalii producători de aluminiu, Sursa foto Arhiva companiei

Principalii producători de aluminiu, Sursa foto Arhiva companiei

 

Responsabilă pentru 5% din producția mondială de aluminiu, Rusia a fost vizată de sancțiuni recente din partea SUA și a Marii Britanii.

Sancțiunile includ interdicția ca bursele de comercializare a metalelor să accepte aluminiu nou produs de Rusia și interzicerea importului de metal rusesc în SUA și Marea Britanie. Acțiunile au ca scop întreruperea veniturilor din exporturile rusești, pe fondul invaziei actuale a Moscovei în Ucraina.

Cel mai comun metal din lume

Aluminiul este principalul material utilizat pentru fabricarea de cutii de conserve, folii și multe alte produse. Acesta provine din bauxite, roci compuse din oxizi de aluminiu și diverse minerale.

Aproximativ 25% din aluminiul produs anual este utilizat de industria construcțiilor, în timp ce alte 23% sunt alocate cadrelor de vehicule, cablurilor, roților și altor componente din sectorul transporturilor. Folia de aluminiu, conservele și ambalajele constituie o altă categorie semnificativă de utilizare finală, reprezentând 17% din consum.

În ciuda utilizării sale extinse, aluminiul este încă abundent. Aluminiul este cel mai răspândit metal din lume din punct de vedere al abundenței scoarței, reprezentând 8,2% din scoarța terestră.

Potrivit USGS, resursele globale de bauxită sunt estimate între 55 și 75 de miliarde de tone și sunt suficiente pentru a satisface cererea mondială de metal în viitor, notează Visual Capitalist.