Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Energetice! Exporturile de GNL din SUA către Europa cresc de la an la an, cu 140% în 2022
Lumea la zi

Revista Presei Energetice! Exporturile de GNL din SUA către Europa cresc de la an la an, cu 140% în 2022

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
sursă foto: eurofer.eu

40% din totalul importurilor de GNL ale Europei au provenit anul trecut din SUA, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken. Exporturile de GNL din SUA către Europa cresc de la an la an, cu 140% în 2022. Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale SUA către Europa au crescut în ritm anual cu 140%, până la 56 de miliarde de metri cubi (mld. mc) în 2022, a anunțat marți secretarul de stat american.

Înaintea reuniunii Consiliului UE-SUA pentru energie, care va avea loc la Bruxelles cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, Antony Blinken a declarat că, împreună cu Borrell, au discutat despre cooperarea fără precedent dintre SUA și UE în domeniul securității energetice și că vor continua să discute mai în detaliu despre accelerarea acestor eforturi în cadrul următoarei reuniuni.

Exporturile de GNL din SUA 

„Împărtășim angajamentul nostru comun de a preveni o catastrofă climatică prin accelerarea tranziției globale către o energie curată, prin construirea unor lanțuri de aprovizionare rezistente, sigure și diversificate pentru energia regenerabilă și prin realizarea acestui lucru într-un mod care să creeze locuri de muncă bine plătite și să reducă costurile pentru oamenii de pe ambele maluri ale Atlanticului”, a declarat Blinken.

„Armamentalizarea energiilor de către Rusia subliniază urgența acestei sarcini și o oportunitate de a accelera progresul nostru”, a precizat el, adăugând că, în ultimul an, SUA și Europa și-au accelerat și mai mult cooperarea în domeniul securității energetice. Potrivit lui Blinken, SUA au exportat 56 de miliarde de metri cubi de GNL în Europa în 2022, reprezentând 40% din totalul importurilor europene de GNL și o creștere anuală de 140%.

Blinken a reiterat că UE era dependentă în proporție de 40% de gazul rusesc la începutul războiului, dar că acest procent a scăzut la 15% la sfârșitul anului trecut. „Când vom convoca consiliul în câteva minute, ne vom concentra asupra modului în care putem reduce în continuare dependența europeană de energia rusă și vom stimula producția de energie curată a regiunilor euro- atlantice”, a declarat Blinken.

„Am reușit să scăpăm de dependența de gazul rusesc și vom discuta astăzi despre cum să accelerăm tranziția energetică ecologică prin reducerea emisiilor de metan și prin lansarea unei noi inițiative globale de eficiență energetică”, a mai adăugat Borrell. Alături de Borrell și Blinken, la reuniune vor participa comisarul european pentru energie, Kadri Simson, și adjunctul secretarului american pentru energie, David Turk. Reuniunea se va axa pe accelerarea transformării ecologice, securitatea energetică, perspectivele pentru iarna viitoare, tehnologiile energetice curate, economiile de energie și reducerea emisiilor de metan, notează aa.com.

TotalEnergies çi Adani sunt pregătite să pornească un terminal de import GNL

O societate mixtă între TotalEnergies și grupul indian Adani a dezvoltat o instalație de 5 milioane de tone pe an. O instalație de import de gaz natural lichefiat recent construită în portul Dhamra, în apropiere de coasta de est a Indiei, a primit prima încărcătură, iar partenerii din cadrul asocierii în participațiune, grupul Adani și gigantul francez TotalEnergies, sunt așteptați să pună în funcțiune instalația în câteva săptămâni.

Dhamra este prima instalație de acest tip din estul Indiei, iar partenerii au cheltuit până la 60 000 de milioane de rupii indiene (730 de milioane de dolari) pentru a-i pune bazele și a o construi. Nava de transport GNL din Qatar Milaha Ras Laffan a acostat în portul Dhamra la 1 aprilie, aducând 2,6 trilioane de unități termice britanice de gaz supraîncălzit, care vor fi folosite pentru punerea în funcțiune a terminalului, a relatat Press Trust of India.

Societatea mixtă – denumită Adani Total Private Limited – are ca acționari principali TotalEnergies și grupul indian Adani, fiecare deținând o participație de 50%. Lucrările de punere în funcțiune a terminalului de GNL au început deja și se așteaptă să fie finalizate în 45 de zile, a precizat Upstream. Se preconizează că instalația de regazeificare va importa inițial peste 2 milioane de tone de GNL în primul an de funcționare, dar va crește importul până la o capacitate maximă de 5 milioane de tone pe an.

Karan Adani, directorul executiv al Adani Ports and Special Economic Zones, a declarat că societatea a fost „privilegiată să primească în portul Dhamra prima încărcătură de GNL la bordul navei Milaha Ras Laffan”.

„Acesta este un salt uriaș înainte nu numai în ceea ce privește accesul la energie curată și la prețuri accesibile, ci și în decarbonizarea sectorului energetic din India”, a scris Adani. Ar fi al doilea terminal de GNL operațional în apropierea coastei de est a Indiei, în urma procesului de punere în funcțiune, în timp ce alte cinci instalații de import sunt situate în apropierea coastei de vest a Indiei. Se așteaptă ca acesta să fie principalul punct de aprovizionare pe conducta Urja Ganga, recent finalizată, dezvoltată de Gail India, care oferă acces la gaz pentru peste 35% din populația Indiei, acoperind aproximativ 20% din suprafața țării, susține presa locală.

Situația gazului în India

Consumul de gaze al Indiei ar trebui să crească cu până la 500% în următorii ani, împreună cu o creștere considerabilă a infrastructurii de gaze și a capacității de import de GNL, potrivit premierului Narendra Modi. Modi a declarat recent că în țara sa se lucrează pentru a mări consumul de gaze naturale, crescând ponderea acestuia în mixul energetic al țării până la 15% până în 2030, față de 6% în prezent.

Modi a declarat că capacitatea de regazeificare a Indiei, care era de 21 de milioane de tone pe an în 2014, s-a dublat până în 2022 și se așteaptă acum să crească semnificativ în anii următori. India este deja al patrulea cel mai mare importator de GNL din lume și are șase terminale de regazeificare și o capacitate nominală combinată de până la 42,5 milioane de tone pe an. Se preconizează că această capacitate va crește până la 70 de milioane de tpa până în 2030. De asemenea, se preconizează că ponderea GNL în consumul de gaze al Indiei va crește la 70%, de la 50% în prezent, într-o perioadă de 10 ani, au declarat surse guvernamentale pentru Upstream, scrie upstreamonline.com.

Brazilia: Petrobras va extinde producția de gaze în nord- estul țării

Petrobras este pregătită să stimuleze producția de gaze naturale în regiunea de nord-est a Braziliei prin inițierea procesului de contractare pentru închirierea a două nave-platformă pentru proiectul Sergipe Deep Waters din bazinul Sergipe-Alagoas, situat la aproximativ 100 km de coastă.

Proiectul Sergipe Deep Waters este unul notabil pentru rezervele sale substanțiale, care au potențialul de a spori aprovizionarea cu gaze naturale a Braziliei și de a diminua dependența națiunii de resursele importate, a declarat directorul general al Petrobras, Jean-Paul Prates.

Potrivit lui Prates, „un alt avantaj al gazelor naturale este că este un combustibil crucial pentru tranziția energetică în curs, nu numai pentru versatilitatea aplicațiilor sale, servind ca sursă de energie fiabilă pentru diverse industrii, și pentru previzibilitatea livrării sale, ci mai ales pentru eficiența sa în reducerea emisiilor”.

Desfășurarea unităților FPSO (sistem plutitor de producție, stocare și transfer de petrol) reprezintă o mișcare strategică pentru a crește producția de gaze naturale, fiecare platformă fiind capabilă să proceseze până la 120.000 de barili de petrol pe zi (bpd). Țițeiul ușor din regiune, considerat de bună calitate, cu o densitate API între 38 și 41 de grade, are o valoare comercială mai mare. Împreună, aceste două unități au potențialul de a genera până la 18 milioane de metri cubi de gaze pe zi, sporind semnificativ oferta de gaze naturale, informează agenciabrasil.ebc.com.

Vitol va livra prima încărcătură de GNL în Filipine

Vitol Asia Pte Ltd, o unitate de aprovizionare și comercializare a grupului Vitol, va furniza această primă încărcătură de GNL către San Miguel Global Power din Filipine, din portofoliul său global de GNL. Insulele Filipine vor primi prima lor încărcătură de GNL la jumătatea lunii aprilie a acestui an, iar această încărcătură va fi utilizată pentru răcirea unității de stocare plutitoare (FSU) Ish și pentru punerea în funcțiune a primului terminal de GNL din Golful Batangas, în apropiere de Manila.

Se așteaptă ca generarea de energie cu GNL de la centrala electrică de 1 200 MW de la Ilijan să sporească semnificativ capacitatea netă de generare a energiei electrice a țării, în contextul creșterii rapide a cererii post- pandemie. Vitol Asia Pte Ltd, o unitate de aprovizionare și comercializare a grupului Vitol, va furniza această primă încărcătură de GNL către San Miguel Global Power din Filipine din portofoliul său global de GNL.

Vitol a încărcat această încărcătură de GNL în Das Island, EAU, furnizată în baza unui contract pe termen lung de către partenerul său ADNOC, în urmă cu câteva zile, pe nava de GNL Golar Glacier de 161 900 cmc, iar încărcătura va fi livrată în Filipine în jurul jumătății lunii aprilie a acestui an, scrie neftegazru.com

Irakul este de acord să dețină 30% din proiectul TotalEnergies

Guvernul irakian a fost de acord să dețină doar 30% dintr-un proiect major de 27 de miliarde de dolari care urmează să fie dezvoltat de TotalEnergies în Irak, față de participația de 40% pe care Bagdadul o dorea anterior, au declarat marți surse din industrie pentru Reuters.

În septembrie 2021, TotalEnergies a semnat în Irak acorduri multienergetice pentru construcția unei noi rețele de gaze și a unor unități de tratare, pentru construirea unei unități de tratare a apei de mare la scară largă și pentru construcția unei centrale fotovoltaice de 1 gigawatt (GW) în regiunea Basra din sudul Irakului. TotalEnergies a semnat acordurile cu ministerele irakiene pentru petrol și electricitate, precum și cu Comisia Națională de Investiții a țării.

Gigantul francez își propune să investească în instalații de recuperare a gazelor care sunt arse pe trei câmpuri petroliere și, astfel, să furnizeze gaze pentru o capacitate de producție de energie electrică de 1,5 GW într-o primă fază, care va crește la 3 GW într-o a doua fază, și, de asemenea, să dezvolte o capacitate de producție de electricitate solară de 1 GWatt pentru a alimenta rețeaua regională din Basra.

Investiția inițială în acest proiect este estimată la aproximativ 10 miliarde de dolari, a declarat TotalEnergies în 2021. Cu toate acestea, proiectul a înregistrat eșecuri din cauza politicii interne irakiene turbulente și a insistenței inițiale a Bagdadului ca Irakul să dețină 40% din proiect. Participația ridicată pe care o dorea Irakul a fost unul dintre punctele cheie de blocaj în vederea structurării acordului.

Acum se pare că s-a ajuns la o înțelegere, Irakul fiind de acord să preia o participație de 30% din proiect după întâlnirile din Bagdad din ultimele zile, a declarat o sursă din industrie pentru Reuters. Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului irakian al Petrolului a declarat pentru Reuters: „Acordul ar trebui să fie activat în câteva zile”. În urmă cu trei săptămâni, directorul general al TotalEnergies, Patrick Pouyanné, a declarat la reuniunea investitorilor firmei privind clima, referindu-se la proiectul irakian: „Avem multe discuții: ne-am exprimat punctul de vedere, așteptăm răspunsul”.

„Deci, iată unde ne aflăm și sper că vom găsi un teren comun. Am lucrat la asta în ultima lună. Dar, din nou, trebuie să avem acest răspuns politic”, a adăugat Pouyanné. Comentând potențialul acord, directorul executiv al TotalEnergies a mai spus: „Irakul nu este cel mai ușor loc în care să investești”, notează oilprice.com.

Macedonia de Nord ar putea avea acces la gaze din Azerbaidjan

Construcția interconexiunii dintre Macedonia de Nord și Grecia pentru a avea acces la gazul din Azerbaidjan este planificată să fie finalizată în 2025, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei al Macedoniei de Nord, d- na Razmena Cekic-Durovik, într-un interviu exclusiv cu Trend.

„Interconectarea sistemului macedonean de gaze cu Grecia (câștigătorul proiectului „IG” din „partea WBIF pentru „Flagship 5 – Tranziția de la cărbune”). Studiul de evaluare a impactului asupra mediului a fost pregătit și toate procedurile aferente au fost finalizate. De asemenea, a fost primită o decizie de la Ministerul Mediului și Amenajării fizice. Designul de bază a fost finalizat și revizuit. În septembrie 2022, testul de piață a fost finalizat și de partenerul grec din proiect înainte de emiterea FID”, a spus ea.

Razmena Cekic-Durovik a subliniat că Acordul ARCA este de așteptat să fie semnat între DESFA și JSC NOMAGAS în 2023. „A fost semnat un acord de finanțare pentru construcție cu Banca Europeană de Investiții (50%). O parte (20%) din construcția proiectului va fi finanțată cu fonduri pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură aprobate prin cadrul IPA Instrument Investment al Balcanii de Vest. Cealaltă parte (30%) a proiectului va fi finanțată de BERD. În octombrie 2022, analiza decalajului ESIA a fost pregătită de Connecta în conformitate cu regulile BERD pentru ca finanțarea să fie aprobată de Consiliul BERD”, a explicat secretarul de stat.

Ea a menționat că, la începutul anului 2023, a fost întocmită documentația de licitație pentru construcție, supraveghere a construcțiilor, organism de inspecție și conducere în conformitate cu regula BEI. „Până la sfârșitul anului 2023, este planificat să fie selectați antreprenorii pentru construcție. Interconectarea gazelor este planificată să fie finalizată în 2025 și va diversifica furnizarea de gaze naturale către țară cu livrări de gaze de la TAP, terminalele GNL etc”, a adăugat Razmena Cekic-Durovik.

Azerbaidjanul a început aprovizionarea cu gaz către Europa prin Coridorul sudic de gaze la 31 decembrie 2020. Conducta Trans Adriatică (TAP), partea europeană a Coridorului sudic de gaze, a livrat un total de 22 de miliarde de metri cubi de la începutul operațiunilor comerciale. Anul acesta, Azerbaidjanul plănuiește să exporte 12 miliarde de metri cubi de gaz în Europa, scriu cei de la en.trend.az.

Operațiuni în timp de război, gazele regenerabile ale Ucrainei, planuri pentru 2023

În marginea Summitului LNG de la Budapesta, am vorbit cu Olga Bielkova, Director pentru Guvern și Afaceri Internaționale la Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina (GTSOU).

Apropiindu-ne de 14 luni de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, am început discuția despre impactul războiului asupra operațiunilor de zi cu zi ale companiei. Doamna Bielkova spune că, în ciuda eforturilor de a atenua impactul războiului asupra clienților ucraineni, războiul a afectat inevitabil operațiunile zilnice ale companiei. „Am suferit pierderi de vieți omenești printre colegii noștri, inclusiv cei de pe linia frontului, scurgeri de gaz din cauza loviturilor cu rachete și daune infrastructurii în teritoriile ocupate temporar. La sfârșitul lunii martie, 113 din 1.395 de stații de distribuție a gazelor sunt în ocupare, cu mai multe instalații avariate sau închise din cauza noilor condiții de muncă”, spune ea.

Deși potențialele reparații financiare viitoare ne pot ajuta să reconstruim și să refacem infrastructura, ele nu pot înlocui viețile pierdute în timpul acestui război. Organizația noastră a trebuit să se adapteze fără precedent, acordând prioritate siguranței angajaților în timpul războiului. Nu ne-am imaginat niciodată că personalul nostru va trebui să opereze în condiții atât de periculoase, purtând veste antiglonț și înfruntându- se cu bombardamentele de artilerie. Reziliența și dedicarea echipei noastre în aceste circumstanțe dificile sunt cu adevărat lăudabile.

Ororile războiului și, într-adevăr – invazia în sine – erau de neimaginat pentru majoritatea factorilor de decizie și experților înainte de februarie 2022. Având în vedere natura fără precedent a războiului, am întrebat Guvernul și Directorul Afacerilor Internaționale despre lecțiile pe care alți operatori europeni le pot lua de la GTSOU. „În primul rând, trebuie să subliniez că nu mi-aș dori ca nicio organizație să suporte experiența de a opera în condiții de bombardare sau de război”, notează ea.

Lecția principală este importanța prevenirii transformării energiei în arme. Pentru a realiza acest lucru, OTS trebuie să ia în considerare strategic diversificarea și rutele alternative pentru nevoile energetice ale țărilor lor. Sunt mândru de capacitatea GTSOU de a menține aprovizionarea cu gaze de tranzit fără a pierde un singur metru cub, demonstrând fiabilitatea noastră ca partener european.

Doamna Bielkova notează că, indiferent de amenințările militare, diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare, stabilirea rezervelor strategice de gaze, asigurarea disponibilității echipamentelor și materialelor tehnice necesare și menținerea surselor de energie de rezervă sunt piloni cheie ai securității energetice. „Prin abordarea proactivă a acestor elemente, OTS își pot proteja mai bine infrastructura energetică și își pot menține stabilitatea în perioade de criză”, adaugă ea.

De asemenea, am întrebat-o pe doamna Bielkova despre impactul războiului asupra strategiei de sustenabilitate a companiei. „Obiectivul nostru principal s-a mutat spre a ajuta Ucraina să câștige acest război devastator și a face viața mai ușoară pentru cetățenii săi. Asigurarea siguranței și securității oamenilor și a țării este prioritatea noastră cheie în timp de război”, spune ea.

Cu toate acestea, în timp ce războiul a afectat fără îndoială strategia de sustenabilitate a GTSOU, compania rămâne angajată să planifice un viitor durabil, potrivit doamnei Bielkova. „Strategia noastră de dezvoltare se aliniază cu obiectivele Strategiei UE de reducere a emisiilor de metan”, subliniază ea. „De la separare în 2019, am făcut progrese semnificative în reducerea emisiilor fugitive de metan, scăzând de la 42% (2019) la 28% (2021).”

Pregătirea Ucrainei pentru producția de gaze regenerabile

În februarie 2023, UE și Ucraina au semnat un acord de parteneriat strategic privind dezvoltarea sectorului gazelor regenerabile. Doamna Biekova notează că, în 2022, experții GTSOU au contribuit la dezvoltarea unor reglementări cheie care vor facilita producția și exportul de biometan în Europa.

„GTSOU este gata și dornic să contribuie la accelerarea producției de gaze regenerabile în Ucraina, cum ar fi biometanul, în urma semnării unui acord de parteneriat strategic între UE și Ucraina privind hidrogenul și biometanul după 2023. Integrarea biometanului în sistemul nostru este atât logică și relativ simplă, deoarece îndeplinește toate cerințele noastre existente pentru gaze naturale”, spune ea cu privire la disponibilitatea GTSOU de a contribui la accelerarea producției de gaze regenerabile în Ucraina.

Cu toate acestea, ea adaugă că, pentru a crește comerțul transfrontalier, este esențial ca UE să stabilească „reguli clare, transparente și ușor accesibile” pentru volumele de tranzacționare transportate prin conducte. Ucraina dorește să atragă investitori în proiecte de biometan și încorporează acest sector în planurile noastre de dezvoltare GTS. Dacă UE își exprimă un interes puternic în achiziționarea de volume mari de biometan ucrainean, ar fi fezabil dacă mai mulți investitori UE intra în Ucraina, au acces la fonduri UE pentru a-și acoperi costurile inițiale și ar putea să vândă biometanul produs în UE cu toate schemele de sprijin adecvate disponibile altor țări.

Actualizare despre rutele regionale de gaze ale Ucrainei

În ultimele luni, ruta gazelor Ucraina-Moldova a cunoscut multe evoluții cheie, precum și campanii de dezinformare. Am profitat de ocazie pentru a întreba despre starea actuală a comerțului cu gaze naturale al Ucrainei cu Moldova.

„La începutul anului 2023, Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificări legislative care permit tuturor companiilor să utilizeze serviciul de backhaul la Punctul de Interconectare cu Ucraina”, explică doamna Bielkova. „Această decizie a permis partenerilor internaționali să transporte gaz de la terminalele GNL din Grecia sau Turcia sau gaz de origine azeră și să stocheze volumele în depozitele subterane ucrainene, sporind securitatea aprovizionării și facilitând planificarea afacerilor pe termen lung pentru întreaga regiune care utilizează infrastructurile Moldovei și Ucrainei”.

GTS-ul ucrainean a fost și continuă să fie o rută vitală pentru transportul gazelor pentru a satisface nevoile Moldovei, fie din Rusia, Europa Centrală sau din sud. Suntem dornici să dezvoltăm parteneriate cu toate OTS-urile europene vecine, inclusiv cele din Polonia, Ungaria, România și Slovacia.

„Există dovezi practice ale modului în care rețeaua ucraineană și instalațiile de depozitare subterane au susținut securitatea energetică a vecinilor noștri și au stabilizat piața”, continuă ea. „În 2020, Ucraina a stocat volume record de gaze pentru comercianții europeni, echilibrând astfel piața europeană. În octombrie 2022, în ciuda războiului în desfășurare, injecția de gaz în depozitele de gaz din Ucraina în regim de depozit vamal a fost solicitată în rândul comercianților europeni.”

Am întrebat și despre relația companiei cu un alt partener regional de gaze, Ungaria. „Le mulțumim colegilor și participanților noștri de pe piața maghiară de gaze pentru mulți ani de cooperare și sprijin în timpul războiului. Și sunt convinși că Ucraina și Ungaria se pot folosi reciproc transportând gaze, întărindu-și reciproc securitatea și dezvoltării de noi rute comune pentru livrarea de biometan și hidrogen către UE folosind infrastructura reciprocă”, a spus doamna Bielkova pentru CEENERGYNEWS.

Planuri pentru 2023

Apropiindu-ne de sfârșitul conversației, i-am întrebat pe Guvern și pe directorul de afaceri internaționale despre perspectivele planurilor GTSOU pentru 2023. „În ciuda războiului în curs, comercianții și observatorii europeni de gaze se pot aștepta la fiabilitate, angajament și determinare din partea GTSOU în 2023, pe măsură ce continuăm să servim piața, respectând în același timp obiectivele noastre climatice. Recunoaștem rolul vital al gazelor naturale în mixul energetic al UE și al Ucrainei”, răspunde ea.

„Pe parcursul anului 2023, intenționăm să continuăm să lucrăm la reducerea emisiilor de metan în conformitate cu obiectivele COP26 (Conferința ONU privind schimbările climatice) și Inițiativa globală privind metanul (GMI)”, anunță ea. „Vom implementa, de asemenea, proiecte menite să îmbunătățească eficiența energetică a procesului de transport al gazelor naturale, luând în considerare pachetul legislativ Fit for 55 al Comisiei Europene și să trecem printr-o verificare independentă a emisiilor noastre de gaze cu efect de seră.”

De asemenea, GTSOU va continua să lucreze la proiecte legate de optimizarea și modernizarea infrastructurii de transport al gazelor, acordând prioritate facilităților necesare pentru furnizarea de gaze consumatorilor ucraineni, ne spune doamna Bielkova. „Credem că aceste eforturi sunt cruciale pentru Ucraina și au o importanță semnificativă pentru viitorul decarbonizat al pieței UE”, conchide ea.

Ungaria se alătură SEE pentru aprovizionarea cu gaz azer

Ungaria își unește forțele cu Bulgaria, România, Grecia și Turcia pentru a explora oportunitățile tehnice de primire a gazelor naturale din Azerbaidjan prin infrastructura de transport a Europei de Sud-Est, a declarat ministrul maghiar de afaceri externe și comerț, Peter Szijjarto. Țările vor efectua un test comun de piață în următoarele luni, după ce Ungaria a ajuns la un acord politic cu Azerbaidjan pentru a primi gaze naturale în acest an, a declarat Szijjarto la Summitul LNG de la Budapesta, luni. Un acord care să permită eforturi comune va fi semnat la sfârșitul acestei luni, a adăugat el.

Szijjarto a mai spus că Ungaria are în vedere un contract pe termen lung pentru a primi 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Azerbaidjan, cu conducte în Europa de Sud-Est cheie pentru tranzitarea acestor livrări. „Prin urmare, facem presiuni pentru dezvoltarea infrastructurii în această regiune, pentru că aceasta este singura soluție”, a menționat Szijjarto, adăugând că o problemă va fi asigurarea finanțării pentru astfel de proiecte, UE fiind reticentă să investească în continuare în construcția conductelor.

Ungaria are infrastructura națională necesară, care este pregătită să primească livrări de GNL prin terminalul de import de pe insula croată Krk, potrivit lui Szijjarto. Cu toate acestea, interconexiunea croat-ungară este capabilă să livreze 1,75 miliarde de metri cubi în direcția Ungariei, ceea ce înseamnă că țara nu ar putea profita de capacitatea crescută planificată a terminalului Krk la 6 miliarde de metri cubi decât dacă Croația crește capacitatea de transport la ieșire.

În plus, creșterea planificată la 5 miliarde de metri cubi de la 3 miliarde de metri cubi a capacității interconexiunii Grecia-Bulgaria (IGB) este, de asemenea, crucială pentru diversificarea energetică a Ungariei și a Europei Centrale. IGB va oferi Ungariei posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat (GNL) de la terminalele din Grecia și Turcia, a adăugat Szijjarto.

Creșterea capacității IGB depinde de faptul că operatorul de transport elen DESFA va construi două noi stații de compresoare, a declarat Teodora Georgieva, directorul executiv al IGB. Anul trecut, Comisia Europeană și Azerbaidjan au convenit să exploreze modalități de extindere a aprovizionării cu gaze naturale azere către Europa, crescând-o de la 8 miliarde de metri cubi în 2022 la 12 miliarde de metri cubi în 2023 și ajungând la 20 de miliarde de metri cubi câțiva ani mai târziu.