Infofinanciar > Info > Revista Presei Energetice! Importurile de GNL scad cu 19% în urma grevei franceze. UE cere eliminarea subvențiilor pentru energie
Info

Revista Presei Energetice! Importurile de GNL scad cu 19% în urma grevei franceze. UE cere eliminarea subvențiilor pentru energie

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
FOTO:eurofer.eu

Creșterea prețurilor pentru energie în 2021 și 2022 din cauza penuriei energetice, alimentată suplimentar de atacul Rusiei asupra Ucrainei, a forțat țările Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri de politică fiscală cu tarife considerabile. Acestea au ajutat gospodăriile și firmele să facă față costurilor ridicate ale energiei electrice și ale gazelor naturale.

Comisia Europeană a invitat statele membre ale UE să înceapă să elimine treptat uriașele măsuri de sprijin pentru energie, în încercarea de a restabili normele bugetare la trei ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Aceasta a reiterat că cea mai bună soluție la criza energetică este reducerea dependenței de combustibilii fosili importați.

Livrările de GNL în Europa și Turcia au scăzut cu aproape 19% săptămâna trecută, în condițiile în care grevele franceze au perturbat transporturile de mărfuri, oferta fiind așteptată să rămână limitată în această săptămână, au arătat luni estimările de urmărire a navelor Kpler.

El Molla subliniază rolul Egiptului ca centru de comerț cu energie pentru SUA

Ministrul Petrolului și Resurselor Minerale, Tarek El Molla, s-a întâlnit cu membrii Consiliului de afaceri egipteano-american și ai Camerei de Comerț Americane de la Washington.

Acest lucru a avut loc în marja conferinței CERAWeek care a avut loc la Houston, în SUA. În timpul mesei rotunde, El Molla a ținut un discurs în care a evidențiat eforturile Egiptului de a asigura o parte din nevoile energetice ale Europei în timpul crizei globale, ca investiție pentru rolul său de centru regional pentru comerțul și transportul de energie.

diplomatul egiptean El Molla; sursă foto: bloomberg.com

diplomatul egiptean Tarek El Molla; sursă foto: bloomberg.com

El Molla a explicat că provocările actuale cu care se confruntă piața internațională a energiei au dovedit importanța eforturilor proactive ale Egiptului începând din 2018, când a lansat Forumul de gaze din estul Mediteranei (EMGF), care a dus la o integrare regională eficientă. EMGF a fost un catalizator esențial pentru accelerarea ritmului de dezvoltare și exploatare a resurselor de gaze din regiune.

La masa rotundă au participat directori de rang înalt de la mari companii americane. Ministrul a adăugat că parteneriatul de cooperare și investiții joacă un rol remarcabil în succesul eforturilor Egiptului în regiunea est-mediteraneană, asigurând mai multe surse de energie și accelerând ritmul investițiilor în tranziția ecologică.

El a remarcat că Egiptul a depus eforturi susținute din 2016 pentru a pune în aplicare o strategie cuprinzătoare de reformare, dezvoltare și modernizare a sectorului petrolului și gazelor naturale, care a realizat o transformare pozitivă și o poveste de mare succes, în special în domeniul gazelor naturale, potrivit egyptoil-gas.com.

SOCAR implementează patru proiecte în teritoriile eliberate din Azerbaidjan

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan (SOCAR) lucrează la patru proiecte de gazificare în teritoriile eliberate, a declarat Nazim Samadzade, șeful adjunct al Departamentului de export de gaze al SOCAR, relatează Trend.

El a făcut această remarcă în cadrul celei de-a 62-a reuniuni a Grupului de lucru pentru probleme de aprovizionare cu energie a Centrului interdepartamental care funcționează în cadrul Cartierului General de Coordonare înființat în scopul soluționării centralizate a problemelor din teritoriile azere eliberate de sub ocupație.

Potrivit lui Samadzade, aproximativ 357 de milioane de manat (210 milioane de dolari) vor fi atrase de la bugetul de stat pentru implementarea acestor proiecte.

„Anul acesta plănuim să cheltuim 295 de milioane de manat (173,5 milioane de dolari) în acest sens. Lucrările de excavare sunt deja finalizate pentru două proiecte – construcția rețelelor de gaz Goradiz – Lachin, Jabrayil -Lachin, Azadgaragoyunlu – Aghdam și Goranboy – Kalbajar ,” a declarat Samadzade, citat de en.trend.az.

ICGB deschide o licitație pentru asigurarea interconectorului de gaz Bulgaria-Grecia

Compania de transport al gazelor naturale ICGB a declarat vineri că a lansat o licitație de 2,7 milioane de euro (2,87 milioane de dolari) pentru asigurarea interconectorului de gaze naturale Bulgaria-Grecia.

Ofertele sunt acceptate până pe 21 martie, a precizat ICGB într-un anunț publicat în registrul de achiziții publice.

Contractul planificat prevede asigurarea împotriva tuturor riscurilor de daune materiale, inclusiv avarierea utilajelor și întreruperea funcționării. Licitația acoperă, de asemenea, asigurarea de răspundere civilă generală, asigurarea împotriva terorismului, sabotajului, revoltelor, grevelor, tulburărilor civile și actelor rău intenționate.

Interconectorul de gaz a atins o rată de rezervare de 94% din capacitatea sa în decembrie anul trecut, după ce a fost pus în funcțiune la 1 octombrie, a declarat ICGB în ianuarie.

Conducta de 182 de kilometri, în valoare de 253 de milioane de euro, are o capacitate totală de 3 miliarde de metri cubi (mld. mc) pe an, 1,57 mld. mc fiind deja rezervate în cadrul unor contracte pe termen lung de până la 25 de ani. Acesta a furnizat aproximativ o treime din gazele naturale consumate în Bulgaria în actualul sezon de încălzire, informează seenews.com.

SWAN Energy din India închiriază FSRU către BOTAȘ

Durata acordului este de 12 luni și poate fi prelungită de comun acord. Compania indiană Swan Energy a semnat un acord de închiriere a unității sale plutitoare de regazeificare și depozitare (FSRU), Vasant One, către compania turcă BOTAȘ, a anunțat compania la 9 martie.

Durata înțelegerii este de 12 luni și poate fi prelungită de comun acord, potrivit mai multor rapoarte media. Contractul de închiriere este de 250.000 de dolari/zi, a precizat Swan Energy. Vasant One a fost construit de compania coreeană Hyundai Heavy Industries și livrat către Swan în 2020 pentru a fi utilizat ca parte a unui terminal de import de GNL în Gujarat.

Swan Energy intenționează să pună în funcțiune prima unitate plutitoare de stocare și regazeificare din India; sursă foto: chemindigest.com

Swan Energy intenționează să pună în funcțiune prima unitate plutitoare de stocare și regazeificare din India; sursă foto: chemindigest.com

Botaș a semnat recent un acord de achiziție de GNL cu Oman LNG pentru furnizarea a 1milon de tone metrice/an de GNL, începând cu 2025. În luna septembrie a anului trecut, BOTAȘ a declarat că pregătește terenul pentru înființarea unui centru regional de buncăre de GNL.

Turcia este situată din punct de vedere geografic pentru a servi drept hub energetic între furnizorii din Orientul Mijlociu și clienții din Europa. BOTAȘ a declarat că ar putea profita de această poziție strategică prin înființarea unui centru de aprovizionare cu GNL care să deservească piața din estul Mediteranei, informează naturalgasworld.com.

Proiecte majore dezvoltate de Grecia și Bulgaria pentru aprovizionarea Europei cu gaze și curent

Grecia și Bulgaria construiesc o serie de proiecte ce le-ar putea transforma într-o importantă poartă de acces pentru gaze naturale și energie electrică care vor alimenta statele balcanice și Europa de Est, scrie publicația elenă Oikonomikos Tachydromos, preluată de Rador.

Începutul a fost făcut în vara anului 2022, odată cu conducta pentru transportul gazelor naturale IGB, după care a urmat proiectul conductei petroliere Alexandroupoli – Burgas.

conducta de țiței: sursă foto: economica.net

conducta petrolieră Alexandroupoli – Burgas : sursă foto: economica.net

Înaintea acestor două conducte, coridorul de gaze naturale pe care cele două țări îl deschid către Balcani și Europa de Est se dezvoltase deja datorită celor două FSRU (unități plutitoare de stocare și gazeificare a gazelor naturale lichefiate – GNL) de lângă Alexandroupoli.

În cursul anului va fi finalizat un al doilea interconector de energie electrică între Grecia și Bulgaria (Nea Santa – Maritsa), dând posibilitatea realizării mai multor exporturi de energie de la noile unități de generare a energiei (în construcție) de la Komotini și Alexandroupoli.

Proiectele menționate susțin eforturile de obținere a independenței energetice a țărilor din Balcani și din Europa de Est, în timp ce relațiile dintre Grecia și Bulgaria sunt consolidate și mai mult ca urmare a memorandumurilor de cooperare semnate pe 16 februarie la Atena, în prezența premierului grec Kyriakos Mitsotakis și a președintelui bulgar Rumen Radev, informeaază platforma cursdeguvernare.ro.

Proiecte privind gazele naturale pentru aprovizionarea inclusiv a României, Moldovei și Ucrainei

Poarta de acces pentru gazele naturale a fost deschisă în iulie 2022, prin conducta interconectoare IGB, cu o lungime de 182 km.

IGB transportă 3 miliarde de metri cubi de gaze prin Sistemul Național de Gaze Naturale al Greciei. Anul trecut, exporturile grecești au ajuns la 2,5 miliarde de metri cubi și au fost direcționate în întregime către Bulgaria, dar o parte din această cantitate a acoperit inclusiv necesitățile Moldovei. Solicitările de energie au fost acoperite în cea mai mare parte cu GNL gazificat care a sosit din SUA, Qatar, Algeria, adus cu nave-cisternă la instalațiile terminalului companiei DESFA de la Revythoussa.

Din toamna anului 2025, conducta IGB va putea transporta cantități și mai mari de gaz, capacitatea sa crescând la 5 miliarde de metri cubi. În acest fel, va fi posibil și transportul unei cantități aduse prin conducta TAP, care în jurul anului 2028 va putea transporta cantități duble, de 22 de miliarde de metri cubi către Grecia, Bulgaria, Albania și Italia.

La 25 noiembrie, va sosi în largul orașului Alexandroupoli și infrastructura plutitoare de stocare și gazeificare a GNL. FSRU Alexandroupoli va aproviziona, prin intermediul IGB și printr-o conductă de legătură, Bulgaria și, mai departe, chiar și Serbia și România.

Stația FSRU este construită în Șantierele Navale Keppel din Singapore și, după ce va sosi la Alexandroupoli în noiembrie, va deveni operațională în ianuarie 2024.

A doua stație FSRU este în curs de dezvoltare de aceeași companie și va avea posibilitatea de a alimenta piețele din Moldova și Ucraina, prin conductele interconectoare ale Bulgariei. Se estimează că va deveni operațională în jurul anului 2025.

Energia electrică

În cursul anului 2023 va fi finalizată construcția celei de-a doua linii de interconectare electrică între Grecia și Bulgaria. Proiectul este realizat de operatorul elen ADMIE-IPTO, iar noua linie de transport a energiei electrice, cu o lungime de 151 km va începe de la stația N. Santa până la substația Marița.

Prin acest proiect, capacitatea de export a energiei electrice către Bulgaria crește la 1.400 de megawați, iar capacitatea de import către Grecia crește la 1.700 de megawați.

Consolidarea liniilor va permite celor două unități de generare a energiei construite de GEK TERNA – Motor Oil la Komotini, cu o capacitate de 877 MW și de PPC – DEPA Emporias – Damco Energy la Alexandroupoli, cu o capacitate de 840 MW să exporte mai ușor cantități mari de energie electrică.

Oleoductul Alexandroupoli – Burgas

Guvernele celor două țări sunt în faza de înființare a consorțiului de companii grecești și bulgare care vor realiza oleoductul Alexandroupoli – Burgas.

Proiectul, pentru care a fost semnat un memorandum de cooperare, prevede construirea unei conducte terestre cu lungimea de 260 km care va începe din portul Alexandroupoli și se va termina în portul bulgar de la Marea Neagră. Obiectivul proiectului este de a transporta 10 milioane de tone de petrol către rafinăriile țării vecine, ocolind tranzitarea Strâmtorii Bosfor și eliminând dependența de petrolul rusesc.

Directorul Snam i-a cerut lui Mitsotakis sprijin pentru investiții de 1 miliard de euro în DESFA

 

Transformarea Greciei într-o poartă de acces la gaze naturale pentru țările din Balcani, cu investiții de peste 1 miliard de euro, este planificată de principalii săi acționari, Hellenic Natural Gas System Operator (DESFA).

Directorul general al Snam i-a cerut lui Mitsotakis sprijin guvernamental pentru investiții de 1 miliard de euro: sursă foto

Directorul general al Snam i-a cerut lui Mitsotakis sprijin guvernamental pentru investiții de 1 miliard de euro: sursă foto hellas.posten.com

Directorul general al  Snam, unul dintre cei mai mari operatori de sisteme de transport din Europa, s-a întâlnit astăzi cu premierul grec.

Potrivit informațiilor, Stefano Venier a discutat la Palatul Maximos cu Kyriakos Mitsotakis pentru planul de dezvoltare strategică pe zece ani al DESFA în perioada 2023-2032, potrivit hellas.postsen.com.

Snam

Snam gestionează sistemele de transport al gazelor naturale din Italia, Austria, Franța și Anglia prin intermediul unor participații în companiile respective – Operatori.

În Grecia, italienii împreună cu belgienii de la Fluxys, spaniolii de la Enagas și Damco controlează 66% din DESFA. Snam, în structura pe acțiuni a SENFLUGA, care controlează majoritatea acțiunilor DESFA, deține 54% din acțiuni, spaniolii 18%, belgienii 18%, iar Damco 10%.

Operatorul italian deține, de asemenea, mai multe instalații de depozitare a gazelor naturale în Europa, care corespund la 15% din capacitatea totală europeană, adică 15%.

Venier împreună cu șeful SENFLUGA și directorul general al DESFA, Maria Rita Galli, s-au întâlnit la Megaros Maximos cu premierul, în timp ce au avut loc întâlniri și cu ministrul Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, și cu secretarul general al Energiei, Alexandra Sdoukou.

Potrivit unor surse, omul forte al Snam i-a împărtășit dlui Mitsotakis strategia companiei sale pentru Europa și Grecia, în timp ce au discutat, de asemenea, despre tendințele energetice globale pe termen scurt și lung.

Potrivit rapoartelor, Venier i-a subliniat premierului grec că Italia și Grecia pot juca rolul de a introduce gaze naturale în vecinii lor comuni.

Importurile europene de GNL scad cu 19% în urma grevei franceze

Livrările de GNL în Europa și Turcia au scăzut cu aproape 19% săptămâna trecută, la aproape 3,2 bcm, în condițiile în care grevele franceze au perturbat sosirile de mărfuri, oferta fiind așteptată să rămână limitată în această săptămână, au arătat luni estimările de urmărire a navelor Kpler.

Aproape 3,3 bcm sunt prognozați să fie deversați de pe 37 de nave în această săptămână, șapte dintre acestea fiind în Franța, deși destinațiile și volumele finale s-ar putea schimba, arată datele Kpler.

grevă în Franța; sursă foto: hotnews.ro

grevă în Franța; sursă foto: hotnews.ro.

O grevă a muncitorilor din Franța privind reformele pensiilor a obstrucționat sosirile la cele patru terminale de primire din țară.

Oferta europeană de GNL în martie până în prezent a ajuns la peste 6,4 bcm, sau aproape 3,5 bcm pe săptămână, cu doar 1% mai mare decât în aceeași perioadă din februarie. Kpler estimează că importurile de GNL în această lună vor fi cele mai scăzute din octombrie anul trecut.

Europa s-a bazat pe GNL pentru a înlocui cât mai mult posibil aprovizionarea cu conducte rusești, pe fondul scăderii fluxurilor de când țara a invadat Ucraina anul trecut informează montelnews.com.

Greva franceză, agravată de o răceală târzie de iarnă, a condus vineri prețurile hub-urilor europene cu aproape 12% mai mari, dar prețurile GNL-ului asiatic au crescut și ele „pe măsură ce cumpărătorii chinezi au devenit mai activi pe piața spot”, potrivit băncii australiene ANZ.

Contractul de referință pe prima lună la hub-ul olandez TTF s-a stabilit vinerea trecută la 52,86 euro/MWh (16,40 dolari/MMbtu), în timp ce echivalentul său pe JKM s-a decontat la 14,15 dolari/MMbtu.

Cu toate acestea, pentru restul anului, diferența de preț între cele două regiuni este foarte restrânsă, deoarece competițiile se grăbesc.

Între timp, nivelurile europene de stocare a GNL au fost înregistrate ultima dată cu două puncte procentuale mai mici de la o săptămână la alta, la 50 % din capacitate, arată datele Gas Infrastructure Europe.

Președintele bulgar îi cere liderului Azerbaidjanului mai multe gaze naturale

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a cerut președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, să furnizeze mai multe gaze naturale, afirmând că integrarea rețelelor de gaze ale mai multor țări europene le va ajuta să crească importurile din regiunea Caspică.

Radev a declarat că Bulgaria intenționează să-și conecteze rețeaua de gaze cu cele din România, Ungaria și Slovacia pentru a stimula transporturile de gaze naturale din Azerbaidjan. „Acum decizia este a ta”, i-a spus el lui Aliev, potrivit unei declarații a biroului președintelui azer.

Radev se afla în capitala azeră, dar nu l-a putut întâlni personal pe Aliev, deoarece un membru al delegației bulgare a fost testat pozitiv pentru Covid-19, a declarat biroul lui Aliev. Liderii au vorbit prin videoconferință.

Azerbaidjanul a început să exporte gaze naturale în Italia, Grecia și Bulgaria prin intermediul lanțului de conducte din coridorul sudic al gazelor în decembrie 2020. Se preconizează că exporturile către Europa vor crește la 12 miliarde de metri cubi în acest an, de la 11,4 miliarde de metri cubi în 2022. Bulgaria urma să cumpere anul trecut 600 de milioane de metri cubi de gaz din Azerbaidjan, potrivit bloomberg.com.

Un nou cluster de gaze cu acces la Ruta Mării Nordului este posibil în Yakutia

Renașterea unui proiect federal legendar va crea un nou cluster de producție de gaze în Yakutia, cu potențialul de a livra gaze prin intermediul Rutei Mării De Nord, a declarat ministrul resurselor naționale Alexander Kozlov, vorbind în Duma de Stat la Partidul Comunist „Sprijin legislativ pentru dezvoltarea complexului de combustibil și energie al Federației Ruse” masă rotundă.

Epuizarea treptată a celor mai profitabile rezerve de gaze din regiunile tradiționale și trecerea producției de gaze către locuri greu accesibile necesită crearea unei noi infrastructuri de producție și transport, a spus el. „Anul acesta, ca parte a proiectului federal, cinci situri au fost puse să caute zăcăminte de gaze. Valoarea totală a finanțării este de 4,2 miliarde de ruble. Acest lucru va crea un nou cluster de producție de gaze în Yakutia, cu potențial de livrare pe ruta Mării Nordului”, a spus el, subliniind că sarcina a fost stabilită pentru a explora pe deplin potențialul de gaz al Yakutia.

„Din cauza presiunii externe și a închiderii piețelor de vânzări «tradiționale», problema diversificării metodelor de livrare a hidrocarburilor către consumatori este de o importanță deosebită: GNL pe ruta Mării Nordului sau transportul prin principalele conducte de gaz ale Sistemului unificat de aprovizionare cu gaze din partea continentală a țării”, a spus el.

Kozlov a menționat că cea mai mare parte a fondului alocat rezervelor de gaze alocate Rusiei este concentrată în zona arctică:  „În același timp, 35% din rezervele de gaze arctice necesită explorări suplimentare și nu au fost încă specificate. Adică, potențialul de creștere este colosal. Cele mai promițătoare regiuni, unde au fost descoperite mari câmpuri de gaze în ultimii ani, sunt Platoul Arctic, Teritoriul Krasnoyarsk și Yakutia. Principalele rezerve de gaze ale fondului nealocat sunt concentrate în Yamal”, a declarat ministrul rus al resurselor naționale Alexander Kozlov, citat de interfax.com.

UE cere statelor membre să înceapă eliminarea treptată a subvențiilor pentru energie acordate cetățenilor și firmelor

Comisia Europeană a invitat statele membre ale UE să înceapă să elimine treptat uriașele măsuri de sprijin pentru energie, în încercarea de a restabili normele bugetare la trei ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Aceasta a reiterat că cea mai bună soluție la criza energetică este reducerea dependenței de combustibilii fosili importați.

sursă foto:balkangreenenergynews.com

sursă foto:balkangreenenergynews.com

Creșterea prețurilor la energie în 2021 și 2022 din cauza crizei energetice, alimentată suplimentar de atacul Rusiei asupra Ucrainei, a forțat țările Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri de politică fiscală cu costuri considerabile. Acestea au ajutat gospodăriile și firmele să facă față costurilor ridicate ale energiei electrice și ale gazelor naturale.

Apelul la eliminarea treptată a măsurilor de sprijinire a energiei face parte din orientările Comisiei către statele membre privind conducerea și coordonarea politicii fiscale pentru anul viitor. Organismul executiv al UE a anunțat, de asemenea, că va dezactiva clauza generală de salvgardare la sfârșitul anului 2023. Aceasta a oferit o derogare temporară de la cerințele bugetare care se aplică în mod normal.

Comisia a invitat statele membre să raporteze cu privire la măsurile de sprijin energetic planificate, inclusiv la impactul bugetar al acestora, și la planurile de eliminare treptată.

Conform previziunilor de toamnă ale Comisiei pentru 2022, costul net al anului trecut s-a ridicat la 1,2% din PIB-ul UE. Cheltuielile au fost proiectate să scadă la 0,9% din PIB în 2023, ceea ce presupune eliminarea treptată a majorității măsurilor de sprijin.

În unele cazuri, eliminarea treptată are deja loc, în timp ce, în alte cazuri, statele membre au prelungit unele măsuri existente sau au adoptat altele noi din toamnă, a subliniat Comisia.

De menționat că, potrivit datelor Bruegel, 768 de miliarde de euro au fost alocate pentru subvenții în UE începând din septembrie 2021, în urma crizei energetice.

Țările UE ar trebui să fie atente la încetarea măsurilor de sprijin și să le elimine mai întâi pe cele mai puțin vizate

Potrivit Comisiei, în 2022, mai mult de 70% din suma dedicată sprijinului pentru energie a corespuns unor măsuri care nu au vizat suficient gospodăriile și firmele cele mai vulnerabile. În plus, două treimi dintre acestea au denaturat semnalul de preț și este posibil să fi redus stimulentele pentru limitarea consumului de energie și creșterea eficienței energetice, a avertizat comisia.

Aceasta a reiterat că cel mai bun remediu pentru criza energetică este reducerea dependenței de combustibilii fosili importați, investițiile în eficiența energetică, diversificarea aprovizionării cu energie și accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie. Dombrovskis: Este momentul să consolidăm atenția UE asupra creșterii viitoare și a sustenabilității datoriei

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că declanșarea clauzei generale de salvgardare a Pactului de stabilitate și de creștere în 2020 este un lucru corect. Dar, a adăugat el, guvernele ar trebui acum să aplice politici fiscale prudente, să protejeze investițiile publice și să elimine treptat măsurile de sprijin pentru energie, începând cu cele mai puțin vizate.

Potrivit lui Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei, a venit momentul să se consolideze accentul pus de UE pe creșterea viitoare și pe sustenabilitatea datoriei.

UE ar trebui să înceapă să elimine treptat sprijinul considerabil de care oamenii și întreprinderile au avut nevoie pentru a face față creșterii prețurilor la energie de anul trecut, începând cu măsurile cele mai puțin vizate, a subliniat el citat de balkangreenenergynews.com.