Infofinanciar > Lumea la zi > Plafonarea prețului petrolului rusesc va rămâne la 60 de dolari! Anunțul făcut de Comisia Europeană
Lumea la zi

Plafonarea prețului petrolului rusesc va rămâne la 60 de dolari! Anunțul făcut de Comisia Europeană

Aproximativ două treimi din producția de energie termică este produsă din petrol și gaze; sursă foto: dreamstime.com
sursă foto: dreamstime.com

Comisia Europeană a informat statele membre că plafonarea la 60 de dolari pe baril a prețului petrolului rusesc se dovedește a fi eficientă pentru a afecta accesul Kremlinului la banii proveniți din acest tip de acțiuni, fără a perturba piața, și va rămâne neschimbată deocamdată.

Brațul executiv al blocului le-a spus săptămâna aceasta diplomaților din cele 27 de state membre ale UE că nu există nicio dorință în rândul majorității de a reduce pragul în acest moment, potrivit unor informatori familiari cu acest context.

Au scăzut veniturile din petrol ale Rusiei

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie, care a stat la baza unei revizuiri a plafonului, a constatat că mecanismul și-a îndeplinit obiectivele de reducere a veniturilor Moscovei și de menținere a prețurilor globale ale petrolului la un nivel ridicat.

Veniturile din petrol ale Rusiei au scăzut drastic, deoarece plafonarea prețurilor funcționează, potrivit AIE. Ultimul raport lunar al agenției a arătat că plafonul a afectat prețul la care se vindeau țițeiul și produsele petroliere rusești. Prețul mediu ponderat de export al țițeiului rusesc a fost de 52,48 dolari pe baril, excluzând costurile de transport și asigurare. Țițeiul Urals, principalul amestec de export al Rusiei, s-a vândut cu 45,27 dolari în Marea Neagră, în timp ce calități precum ESPO, Sakhalin și Sokol, toate exportate din Asia, s-au tranzacționat peste prag, potrivit AIE.

Prețurile, sub nivelul mediu al pieței

G-7 a convenit anterior să revizuiască nivelul prețurilor la jumătatea lunii martie, iar legislația UE stipulează că obiectivul ar trebui să fie menținerea pragului la 5% sub nivelul mediu al prețurilor de pe piață. Pe această bază, un grup de state membre, printre care Polonia și Estonia, au făcut presiuni pentru reducerea pragului.

În conformitate cu normele convenite, companiile din UE și din G-7 pot furniza servicii de transport maritim și asigurarea necesară pentru a transporta petrol rusesc către țări terțe din întreaga lume, numai dacă produsele au fost achiziționate la un preț egal sau mai mic decât pragul stabilit. Rusia este liberă să transporte și să vândă petrol la orice preț dacă nu utilizează serviciile și navele G-7 și UE.

Rusia se bazează încă pe asigurătorii occidentali pentru a acoperi mai mult de jumătate din flota de petroliere care îi exportă produsele, potrivit datelor existente. Cu toate acestea, statele membre ale UE au fost informate că există o oarecare deschidere în ceea ce privește posibilitatea de a face mecanismul de plafonare a prețurilor mai puțin rigid, fără a preciza ce înseamnă acest lucru în practică, sursă Bloomberg .

Ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, economiile G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit la 5 decembrie 2022 să interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurare și finanțare pentru navele care transportă țiței rusesc la un preț mai mare de 60 de dolari pe baril.