Infofinanciar > Esential > Revista presei energetice. Acord între Ucraina și Polonia privind coordonarea fluxurilor transfrontaliere ale conductelor de gaze naturale
Esential

Revista presei energetice. Acord între Ucraina și Polonia privind coordonarea fluxurilor transfrontaliere ale conductelor de gaze naturale

Depozit-de-gaze-naturale-Foto-msnews.ro
sursa Foto: msnews.ro

Infofinanciar.ro va prezintă revista presei energetice cu cele mai importante informații ale ultimelor zile din acest domeniu. Recent, Ucraina și Polonia au convenit să coordoneze fluxurile transfrontaliere ale conductelor de gaze naturale. De asemenea, Gazprom reduce cu încă 15% tranzitul de gaze prin Ucraina.

Operatorul GTS din Ucraina și Gaz-System din Polonia au semnat un memorandum de cooperare pentru a îmbunătăți interacțiunea dintre piețele de gaze naturale din Ucraina și Polonia, a anunțat joi serviciul de presă al GTSOU.

Părțile intenționează să crească capacitatea garantată pe termen lung pe conexiunile interstatale, precum și să elimine barierele din calea comerțului transfrontalier cu gaze (în special, gaze regenerabile), ceea ce va necesita ajustarea parametrilor de calitate a gazelor între țări, scrie Ukrainian Journal.

Gazprom reduce cu 15% tranzitul de gaze prin Ucraina

Compania rusă Gazprom a redus tranzitul de gaze către Europa prin Ucraina cu aproximativ 15%, până la 36,2 milioane de metri cubi. Acest lucru este relatat de publicația rusă RBC. Se menționează că, la 24 martie, prin stația de măsurare a gazelor Suja au fost furnizate 42,5 milioane de metri cubi de gaze. Pe 25 martie este planificată furnizarea a 36,2 milioane de metri cubi. Astfel, pomparea a scăzut cu aproximativ 15%.

Gazprom modifică în mod constant volumele de gaz furnizate Europei. Astfel, în ianuarie, Gazprom a redus, iar în februarie a crescut treptat pomparea. În martie, compania a continuat să crească volumele de tranzit.

Ramura de tranzit prin Ucraina rămâne singura rută de furnizare a gazului rusesc către statele din Europa Centrală și de Vest.

Cabinetul ucrainean anulează licitațiile pentru vânzarea de petrol, condensat de gaze și gaze lichefiate

Cabinetul de miniștri a anulat licitațiile pentru vânzarea de țiței, condensat de gaze și gaze lichefiate. Acest lucru rezultă dintr-o declarație a Ministerului Energiei, relatează agenția ucraineană de știri.

Potrivit raportului, în cadrul ședinței sale, guvernul a aprobat proiectul de hotărâre intitulat „Cu privire la modificarea și recunoașterea ca nevalabile a anumitor hotărâri de guvern elaborate de Ministerul Energiei”.

„Acesta modifică o serie de rezoluții guvernamentale cu scopul de a le alinia la legile Ucrainei privind petrolul și gazele naturale și la modificările aduse actelor legislative ale Ucrainei privind îmbunătățirea legislației în domeniul utilizării subsolului din 1 decembrie 2022. În special, a fost declarată invalidă Rezoluția Cabinetului de Miniștri 570 din 16 octombrie 2014 privind organizarea și desfășurarea licitațiilor bursiere pentru vânzarea petrolului brut, a gazului condensat din producția proprie și a gazului lichefiat, iar modificările corespunzătoare au fost făcute în Regulamentul privind Ministerul Energiei”, se arată în declarație.

După cum a relatat anterior agenția Ukrainian News, în 2020, Cabinetul de Miniștri a autorizat Ministerul Energiei să formeze componența comisiei de licitație pentru vânzarea de petrol și gaze lichefiate.

UE a cumpărat gaze în valoare de aproximativ 16 miliarde de dolari din Azerbaidjan

Statisticile Eurostat indică faptul că țările Uniunii Europene – Italia, Grecia și Bulgaria – au importat în 2022 gaze naturale din Azerbaidjan în valoare de 15 miliarde 598 de milioane 852 de mii de euro.

Potrivit statisticilor, importurile de gaze din Azerbaidjan în țările UE în 2021 au fost de 3 miliarde 892 milioane 233 mii de euro. Astfel, în 2022, volumul achizițiilor de gaze din Azerbaidjan a crescut de aproximativ patru ori.

Afacerea Nord Stream: Serviciile secrete americane și germane își ascund urmele

CIA și serviciile de informații germane au fost instruite să vină cu o alternativă a motivelor exploziilor de la Nord Stream pentru a ascunde faptul că exploziile au fost ordonate de președintele Biden. Seymour Hersh, un jurnalist american, scrie despre acest lucru în noul său articol.

Instrucțiunile către serviciile de informații au fost date ca urmare a vizitei lui Scholz la Washington la începutul lunii martie, se arată în material. După cum notează Hersh, cei doi lideri au avut o întâlnire de 80 de minute. Nici măcar asistenții lor nu au fost prezenți în cea mai mare parte a timpului. Scholz și Biden nici măcar nu au ținut o conferință de presă comună la finalul discuțiilor. Și niciuna dintre părți nu a publicat declarații comune sau acorduri scrise. Jurnalistul susține că, după călătoria lui Scholz în Statele Unite, serviciile secrete americane și germane au furnizat jurnaliștilor de la New York Times și Zeit legende false pentru a infirma informațiile privind responsabilitatea Washingtonului în cazul exploziei conductelor de gaz, scrie TVR.by.

Furnizorii de energie electrică și gaze vor primi 296 de milioane de euro sub formă de compensații pentru plafonarea prețurilor

Furnizorii de energie electrică vor primi în acest an 216,7 milioane de euro, iar furnizorii de gaze naturale 79,7 milioane de euro sub formă de compensații estimate pentru că au fost nevoiți să vândă energie la prețuri plafonate, a anunțat joi guvernul.

Guvernul spaniol a cerut importatorilor să renunțe la gazul lichefiat din Rusia

Spania, cel mai mare cumpărător european de gaze naturale lichefiate din Rusia, îi îndeamnă pe importatori să nu semneze noi contracte cu Moscova, în contextul în care încearcă să rupă legăturile după invazia din Ucraina.

Importatorii de gaz natural lichefiat din Spania au primit o scrisoare din partea guvernului prin care sfătuiește companiile să nu semneze pentru noi achiziții din Rusia. Solicitarea guvernului spaniol nu este obligatorie, deoarece în prezent nu există sancțiuni.

Naturgy Energy Group SA, Repsol SA, TotalEnergies SE, Axpo Holding AG, Pavilion Energy, Enagás SA, Met Energy, Enet Energy, Energias de Portugal SA, Company Española de Petroleos SA și BP Gas & Power Iberia au primit o scrisoare datată 14 martie de la adjunctul prim-ministrului Teresa Ribera, care este responsabilă de politica energetică a Spaniei.

Scrisoarea nu menționează în mod direct contractele spot, dar conține un apel general la „intensificarea diversificării livrărilor de gaze naturale lichefiate și renunțarea la livrările din Rusia”. Axpo, Repsol și Enagás au răspuns la raport spunând că nu cumpără GNL din Rusia.

Fluxurile de gaze către Europa prin intermediul conductelor din Rusia au scăzut la minime istorice de la invazia Kremlinului în Ucraina de anul trecut. Pentru a compensa deficitul, au crescut livrările de GNL din întreaga lume, în special din Rusia, care nu face obiectul sancțiunilor UE. Cu toate acestea, Marea Britanie și țările baltice au încetat deja să mai cumpere GNL rusesc. Spania aproape că și-a dublat importurile de GNL rusesc de la începutul războiului din Ucraina de anul trecut, subliniind cât de dependentă este încă Europa de Moscova.

La începutul acestei luni, șeful pentru energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, a cerut să se pună capăt acestor livrări, spunând că societățile nu ar trebui să prelungească contractele pe termen lung dincolo de cele actuale. Ea nu a anunțat nicio măsură specifică.

Potrivit datelor Bloomberg, în acest an, Spania este cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din UE. Țara a fost nevoită să caute achiziții suplimentare anul trecut, după ce livrările de la furnizorul de gaze de lungă durată, Algeria, au fost întrerupte din cauza unei dispute diplomatice între cele două țări.

Spania primește gaz rusesc doar sub formă de GNL, deoarece compania sa energetică Naturgy Energy Group SA are un contract pe 20 de ani pentru a cumpăra combustibil de la Yamala LNG din Arctica, până în 2038.

În ianuarie, guvernul german a declarat că dorește să limiteze importurile de gaz natural lichefiat rusesc, fără a preciza cum va face acest lucru. Până în prezent, UE s-a abținut să discute orice interdicție la nivel regional.

De ce cumpără Republica Moldova gaze din Rusia

Republica Moldova importă gaze din Rusia, de la Gazprom, în ciuda tensiunilor care există între cele două țări. Ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a explicat că aceste gaze sunt esențiale pentru Transnistria, iar în absența lor am avea o criză umanitară de proporții.

”Nu este o problemă rezilierea contractului. Trebuie să înţelegem că Gazprom păstrează un rol, şi este un rol destul de important, în asigurarea cu gaze în special a regiunii din stânga Nistrului. Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom şi nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, aşa cum o face Gazprom. Asta permite, pe de o parte, menţinerea unei stabilităţi sociale în stânga Nistrului, să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporţii, inclusiv o criză umanitară, şi, pe de altă parte, asta influenţează indirect piaţa de energie electrică din Republica Moldova, pentru că cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, provine, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit. Asta ne permite să amortizăm sau să reducem, să avem un cost de energie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie, ceva mai mic. Noi înţelegem că acest lucru nu poate dura la nesfârşit, dar să evităm sau să negăm faptul că Gazprom are un rol pe piaţa Republicii Moldova, mai curând de energie electrică, tot nu ar fi corect. Din cauza asta, în acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului cu Gazprom.”, arată Parlicov, într-un interviu pentru Agerpres.

Doar 3% din energia electrică vine din România

Ministrul Energiei a explicat că Republica Moldova nu se bazează foarte mult pe România, în ceea ce privește importul de energie electrică.

”Cea mai mare parte a energiei electrice astăzi, pe malul drept, o consumăm provenind din centrala termo-electrică din regiunea transnistreană. Al doilea cel mai mare producător sunt sursele locale, centrale electrice cu termoficare, care asigură totodată şi sistemele de încălzire centralizată din cele mai mari oraşe, în cogenerare. Pe lângă asta, avem câte ceva din energia regenerabilă şi puţin, în jur de trei procente, de energie electrică pe care o achiziţionăm din România.”, a mai spus Parlicov, potrivit Timpul.md.

Volumul de gaze naturale transportate prin BTE

În ianuarie-februarie 2023, prin conductele principale de gaze naturale din Azerbaidjan au fost transportate 7,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale, fiind observată o creștere de 12,7% față de aceleași luni din 2022, anunță Comitetul de Stat pentru Statistică.

Potrivit informațiilor primite de la Comitet, în cele două luni, 45,8% din transportul de gaze a fost efectuat prin conducta Baku-Tbilisi-Erzurum (South Caucasus Pipeline – SCPK), iar 3,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost exportate prin această conductă, relatează Azernews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.