Infofinanciar > Lumea la zi > UE lansează o misiune de stabilizare în Republica Moldova. Bruxelles-ul e îngrijorat de activitățile Rusiei
Lumea la zi

UE lansează o misiune de stabilizare în Republica Moldova. Bruxelles-ul e îngrijorat de activitățile Rusiei

Parlamentul de la Chișinău; sursă foto: spotmedia.ro
FOTO: spotmedia.ro

Ultimele proteste din Republica Moldova au intrat în atenția Uniunii Europene, în acest sens UE va iniția în luna mai a acestui an o misiune de sprijin care va avea ca obiectiv contracararea „activităților destabilizatoare” ale Federației Ruse.

O echipă de consilieri civili, parte a Misiunii de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) va fi înființată utilizând un proces de „fast-track” cu scopul de a lansa misiunea la Consiliului Afacerilor Externe care se va ține pe 22 mai 2023.

Republica Moldova va găzdui summitul Comunității Politice Europene

Principalele sarcini ale misiunii constau în „îmbunătăţirea rezilienţei sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor, precum şi consolidarea rezilienţei la ameninţările hibride, inclusiv la nivelul spaţiului cibernetic şi contracararea manipulării şi interferenţei informaţionale străine”, potrivit documentului datat pe 29 martie, consultat de Euobserver.

Bugetul și amploarea misiunii vor fi stabilite în perioada următoare, iar personalul va fi calificat „în combaterea spionajului străin” precum și în „acces la tehnologia de ultima generație”.

Proiectul intervine în contextul a ceea ce documentul numește „activităţi destabilizatoare ale actorilor externi” și face trimitere la acuzațiile anterioare ale Republicii Moldova, Ucrainei, SUA, potrivit cărora Rusia a întreprins demersuri pentru a organiza o lovitură de stat prin care guvernul proocidental să fie înlăturat.

Moldova este cel mai vulnerabil stat aflat în vecinătatea Ucrainei, „iar unii au dorit ca Moldova să cadă și astfel să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană”, a declarat recent Maia Sandu aflată în vizită la Cotroceni, prilej cu care a susținut o conferință de presă comună cu Klaus Iohannis și cancelarul german Olaf Scholz. Totodată, liderul de la Chișinău a precizat că „Moldova se ține dreaptă”, dar are nevoie, printre altele, și de sprijin militar.

Uniunea Europeană a investit 47 de milioane de euro în Republica Moldova

Autoritățile de la Chișinău au arestat șapte presupuși sabotori, posibil dislocați de Rusia. Totodată autoritățile au blocat accesul a sute de cetățeni străini ca măsură de precauție. Chiar și în aceste condiții situația de la Chișinău rămâne una tensionată din cauza nemulțumirilor legate de contextul economic precar și de numărul mare de refugiați ucraineni.

Moldova va găzdui summit-ul Comunității Politice Europene pe 1 iunie, în aceste condiții Bruxelles manifestă temeri privind creșterea amenințărilor hibride și de manipulare informațională. Pentru mai multă securitate, statele membre UE vor asigura Chișinăului echipamente militare neletale în valoare de 40 de milioane de euro, printre care și un sistem de radar mobil cu rază de acțiune lungă ca urmare a a faptului că Rusia a lansat mai multe rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova la începutul acestui an.

De asemenea, Statele Unite vor contribui cu o sumă similară. Până la ora actuală UE a investit aproximativ 50 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova, potrivit hotnews.ro.