Infofinanciar > Lumea la zi > Forțele Aeriene indiene: Rusia nu poate respecta livrările de arme către India din cauza războiului cu Ucraina
Lumea la zi

Forțele Aeriene indiene: Rusia nu poate respecta livrările de arme către India din cauza războiului cu Ucraina

Rusia și India sursa foto vox.com
sursa foto vox.com

Rusia nu își poate onora angajamentele de livrare de arme către India din cauza războiului din Ucraina, au declarat Forțele Aeriene Indiene (IAF), punând o potențială presiune asupra relației dintre New Delhi și cel mai mare furnizor de apărare al său, în timp ce Moscova încearcă să își intensifice producția de arme.

Un reprezentant al IAF a declarat în fața unei comisii parlamentare indiene că, din cauza războiului din Ucraina, o „livrare majoră” din partea Moscovei „nu va avea loc”.

Rusia întâmpină dificultăți

Recunoașterea, publicată marți într-un raport al camerei inferioare a parlamentului indian, este prima confirmare oficială din partea autorităților indiene, pe fondul zvonurilor și rapoartelor învârtoșate din presa locală care sugerează deficiențe în ceea ce privește capacitățile rusești.

„Ne-au dat în scris că nu sunt în măsură să o livreze”, a declarat reprezentantul, potrivit raportului.

CNN a contactat Ambasada Rusiei la New Delhi, dar nu a primit un răspuns până la ora publicării. Raportul nu a menționat specificul livrării.

Cea mai mare livrare în curs este reprezentată de unitățile sistemului de apărare aeriană S-400 Triumf pe care India le-a cumpărat în 2018 pentru 5,4 miliarde de dolari. Trei dintre aceste sisteme au fost livrate, iar alte două sunt așteptate, potrivit Reuters.

IAF depinde, de asemenea, de Rusia pentru piese de schimb pentru avioanele sale de luptă Su-30MKI și MiG-29, pilonul de bază al ramurii de servicii, potrivit Reuters.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a anunțat un efort pe scară largă pentru a consolida capacitatea de a produce mai multe arme pentru război, într-o acțiune despre care a spus că este „urgent necesară”.

Ordinul lui Putin a venit, de asemenea, ca urmare a plângerilor repetate ale șefului Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora mercenarii săi nu au primit suficiente muniții în bătălia lor prelungită pentru orașul Bakhmut din estul țării.

Relații tensionate

New Delhi are legături puternice cu Moscova, care datează încă din timpul Războiului Rece, și rămâne puternic dependent de Kremlin pentru echipamentele sale militare, o legătură vitală, având în vedere tensiunile actuale de-a lungul graniței comune a Indiei cu o Chină din ce în ce mai asertivă din Himalaya.

Recunoașterea de către IAF este „foarte gravă”, potrivit lui Harsh V. Pant, vicepreședinte al departamentului de studii și politică externă de la Observer Research Foundation, o entitate instituțională cu sediul la New Delhi.

„Cred că subliniază problemele pe care (India) le pune în această relație de ceva vreme”, a adăugat el.

„Iar criza ucraineană a accelerat tendința pe care India, de foarte mult timp, a încercat să o diversifice și era îngrijorată de dependența sa excesivă de Rusia”.

Un raport SIPRI publicat luna aceasta a afirmat că Rusia rămâne cel mai mare furnizor de arme al Indiei, în ciuda unei scăderi a importurilor de apărare de la 62% la 45% între 2017 și 2022.

Experții au sugerat că această scădere ar putea fi cauzată de faptul că India caută să își diversifice importurile și să împingă mai multe echipamente de producție internă.

În septembrie anul trecut, un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washingtonul se află în discuții „profunde” cu India cu privire la dependența sa de armele și energia rusească.

Rusia „nu mai este un furnizor de arme de încredere”, iar reprezentanții indieni „încep să înțeleagă că ar putea exista beneficii reale pentru ei (în găsirea altor piețe)”, a declarat oficialul pentru reporterii din New York.

Relația Rusiei cu India

De la începutul războiului din Ucraina, India, cea mai mare democrație din lume, a navigat cu atenție pe o cale de mijloc.

New Delhi a refuzat să condamne asaltul brutal al Moscovei în diverse rezoluții ale Națiunilor Unite. Și, în loc să taie legăturile economice cu Kremlinul, India a subminat sancțiunile occidentale prin creșterea achizițiilor de petrol, cărbune și îngrășăminte rusești.

India a menținut, de asemenea, legături strânse cu Occidentul, în special cu Statele Unite, în timp ce se străduiește să zădărnicească ascensiunea Chinei.

În timp ce Putin își continuă agresiunea, determinând creșterea prețurilor la alimente și combustibil, experții au sugerat că acțiunile Moscovei în Ucraina ar putea testa răbdarea New Delhi-ului.

Iar faptul că Forțele Aeriene indiene au făcut public eșecul livrării de arme de către Rusia ar putea fi un semn al acestei tensiuni, a declarat Pant, de la Observer Research Foundation.

„Cred că relația (dintre India și Rusia) este tensionată de mult timp”, a spus el. „Acum devine clar că traiectoria actuală a acestei relații devine din ce în ce mai nesustenabilă (din cauza) a ceea ce se întâmplă în Ucraina”, conform editioncnn.com.