Infofinanciar > Lumea la zi > Macedonia de Nord nu este gata de aderare la UE. Rumen Radev, președintele Bulgariei: „Nu a deschis încă uşa negocierilor”
Lumea la zi

Macedonia de Nord nu este gata de aderare la UE. Rumen Radev, președintele Bulgariei: „Nu a deschis încă uşa negocierilor”

Rumen Radev, președintele Bulgariei Sursa foto RFI Romania
Sursa foto: RFI Romania

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost întrebat despre declarația omologului lui macedonean, Stevo Pendarovski, despre interzicerea de a intra în țară a unui europarlamentar bulgar și a mai multor cetățeni de aceeași naționalitate. În urma acestei declarații, Rudev a spus că Macedonia de Nord nu este deschisă către negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Președintele bulgar a adăugat că „a luptat” pentru drepturile bulgarilor macedoneni pentru a fi protejate în Constituția țării, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru începerea negocierilor de aderare la blocul comunitar.

„Macedonia nu a deschis încă ușa la aderarea la UE”

„A sosit momentul să dovedească faptul că ele luptă activ împotriva acestei campanii”,  a spus Rumen Radev, președintele Bulgariei.

Radev i-a asigurat pe jurnaliști că toate mecanismele europene vor fi activate pentru a pune capăt urii și isteriei antibulgare din Macedonia de Nord, conform bta.bg.

În luna iunie a anului trecut, președintele bulgar a lăsat să se înțeleagă că ar putea convoca un referendum cu privire la veto-ul Bulgariei asupra integrării în UE a Macedoniei de Nord, dar a negat că ar discuta această chestiune cu președintele francez, Emmanuel Macron.

Comentariile lui Radev vin după ce presa bulgară a relatat că Macron i-a invitat pe Radev și pe prim-ministrul, Kiril Petkov, la o întâlnire, deși acest lucru se baza pe informații neoficiale. Petkov neagă, de asemenea, că o astfel de invitație a fost făcută.

Bulgarii, parte importantă a Macedoniei de Nord

Franța și Comisia Europeană insistă ca această problemă să fie rezolvată în curând. Franța insistă ca problema să fie rezolvată înainte de încheierea președinției sale la Consiliul UE, la 30 iunie, dar șansele ca Bulgaria să renunțe la dreptul de veto înainte de această dată sunt mici.

Poziția lui Radev este că veto-ul nu ar trebui ridicat înainte ca Macedonia de Nord să includă bulgarii în constituția sa.

„Nu există niciun progres în această problemă între Sofia și Skopje, așa că nu există condiții pentru vizita mea la Paris. Apreciez angajamentul partenerilor noștri europeni, dar vreau să văd rezultate reale”, a spus Radev, adăugând că deciziile finale nu sunt luate de parlament, ci de popor.

Conflictul bulgaro-macedonian

La rândul său, Petkov a subliniat recent lipsa de progrese în rezolvarea disputelor dintre cele două țări, menționând că veto-ul ar trebui să fie ridicat cu o decizie a parlamentului.

Potrivit legislației din Bulgaria, președintele poate convoca singur un referendum național, al cărui rezultat ar fi obligatoriu pentru parlament dacă sunt îndeplinite condițiile legale de participare.

Convocarea unui referendum pe tema Macedoniei de Nord ar aglomera o agendă publică dominată de războiul din Ucraina și de inflația ridicată. 70% dintre bulgari se opun oricăror concesii făcute macedonenilor.

Sondajele de opinie publică din Macedonia de Nord arată o imagine similară, iar majoritatea cetățenilor se opun concesiilor în favoarea Bulgariei.