Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia, palmă dură pentru Ucraina! Ministrul agriculturii și-a dat demisia chiar în timp ce Zelenski se află la Varșovia
Lumea la zi

Polonia, palmă dură pentru Ucraina! Ministrul agriculturii și-a dat demisia chiar în timp ce Zelenski se află la Varșovia

Polonia, palmă dură pentru Ucraina! Ministrul agriculturii și-a dat demisia chiar în timp ce Zelenski se află la Varșovia
Credit imagine: visioneTV.it

Criza fermierilor central-europeni continuă. Pentru că cerealele ucrainene, cu prețuri foarte scăzute, trec granițele fără impozite, ele au un cvasimonopol pe piețele de desfacere din țările vecine. Astfel, mulți fermieri din aceste spații nu mai reușesc să facă vânzări și riscă la fiecare pas falimentul. Situația este atât de dramatică, încât Ministrul Agriculturii din Polonia și-a dat demisia. A luat decizia chiar în timp ce Volodimir Zelenski vizitează Varșovia.

Comisia Europeană a fost somată să atenueze efectele crizei. În afara ajutoarelor financiare, care vizează fermierii eligibili din Bulgaria, Polonia și România, țările din centrul și estul Europei consideră că este nevoie de mai mult. Astfel, un memoriu semnat de Bulgaria, Polonia, România, Ungaria și Slovacia și dresat Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cere adoptarea de măsuri care să limiteze dezechilibrele economice pe care le cauzează criza cerealelor ucrainene.

Declarația Ministrului Agriculturii din Polonia

Henryk Kowalczyk, Ministrul Agriculturii din Polonia, și-a dat demisia, motivându-și alegerea drept un răspuns la protestele furioase ale fermierilor. Agricultorii cereau introducerea de tarife pentru cerealele ucrainene, astfel încît să fie stopată monopolizarea pieței. „Întrucât este clar că această solicitare nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcţia de ministru al agriculturii”, a declarat acesta, citat de platforma de știri Digi24.

Acțiunea lui a avut loc astăzi, 5 aprilie 2023. În același timp, Volodimir Zelenski, liderul ucrainean, a fost primit de președintele Poloniei, în cadrul unei vizite diplomatice și strategice. El și Olena Zelenska, Prima Doamnă a ucrainei, s-au întâlnit cu Andrzej Duda și Agata Kornhauser-Duda. În afara cuplurilor prezidențiale, delegațiile celor două țări vor participa la mai multe discuții strategice. De asemenea, Volodimir Zelenski a venit pentru a primi ajutorul militar crucial pe care i-l oferă Varșovia. Astfel, Polonia este prima țară care oferă Ucrainei avioane militare. Tot de la polonezi a obținut Zelenski și un escadron de tancuri „Leopard”, fapt care a stârnit mânia Rusiei și o suită de amenințări la adresa Varșoviei.

Xi Jinping, un factor decisiv?

De interes este și faptul că Emmanuel Macron, președintele Franței, călătorește în acest moment spre Beijing, alături de Ursula von der Leyen. Cei doi oficiali europeni vor să negocieze cu președintele chinez, Xi Jinping, pentru a-l îndepărta de sfera de influență a Federației Ruse și a-și întări relațiile diplomatice cu Republica Populară Chineză. Un alt deziderat al lui Emmanuel Macron și al Ursulei von der Leyen este, cel mai probabil, acela de a convinge China să ajute la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, care au intrat deja în al doilea an de conflict militar.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.