Infofinanciar > Info > Franța, Ungaria și Ucraina, front comun împotriva Europei. Cele trei state blochează sancțiunile asupra energiei nucleare rusești
Info

Franța, Ungaria și Ucraina, front comun împotriva Europei. Cele trei state blochează sancțiunile asupra energiei nucleare rusești

comania rusă Rosatom; sursă foto bloomberg.com
FOTO: bloomberg.com

Statele Uniunii Europene nu s-au pus de acord în privința sancțiunilor aplicate de blocul comunitar european sectorului energetic nuclear al Federației Ruse. Compania de stat Rosatom este la un pas să fie inclusă pe lista neagră a UE.

Din cele 27 de state ale Uniunii Europene, se opun sancționării companiei ruse Franța, Ungaria și Bulgaria. Măsurile punitive pot fi aplicate doar dacă toate statele își dau acordul în acest sens.

Franța, Bulgaria și Ucraina se opun sancționării companiei Rosatom

Agenția poloneză de presă PAP informează că Franța este „cel mai mare susținător al cooperării cu Rosatom”, în timp ce Ungaria dependentă de gazul rusesc este „cea mai zgomotoasă” în această chestiune. Guvernul de la Budapest consideră că securitatea națională a Ungariei riscă să fie periclitată în cazul în care Executivul european impune sancțiunile respective.

Bulgaria dependentă la rândul ei de energia provenită din Federația Rusă „ se declară îngrijorată de securitatea aprovizionării cu combustibil nuclear”. Ucraina, victimă a agresiunilor Moscovei, solicită Uniunii Europene sancționarea acestui sector economic.

La ora actuală concernul rus Rosatom, potrivit rapoartelor oferite de Bruxelles, și-a extins domeniul de activitate și în alte sectoare ca urmare a faptului că nu face obiectul nici unui pachet de sancțiuni. Totodată, Rosatom deține flota de spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară ale Rusiei.

„Partea ucraineană cere UE să se ocupe de problema combustibilului nuclear, indicând că Rosatom a devenit conștientă că are o umbrelă protectoare în UE și că tot ceea ce o privește este scos din amenințarea sancțiunilor. De asemenea, partea ucraineană raportează că Rosatom a început să dea dovadă de activitate în domenii care nu sunt strict legate de energia nucleară”, a declarat un reprezentant al Uniunii Europene pentru agenția de presă poloneză PAP.

Rusia face toate eforturile pentru a transfera centrala Zaporojie în portofoliul companiei Rosatom

Franța a subliniat faptul că majoritatea centralelor nucleare sunt alimentate de combustibilul nuclear rusesc. De asemenea, în momentul de față corporația Rosatom construiește în Ungaria două noi unități ale centralei nucleare din Paks care aparține companiei maghiare de stat MVM.

Potrivit publicației britanice The Guardian, Rusia face toate demersurile pentru a transfera centrala nucleară de la Zaporojie în portofoliul companiei Rosatom. Petro Kotin, un oficial rus, a declarat pentru BBC că „ încearcă să determine personalul nostru să semneze contractele de muncă pe Rosatom”, potrivit news.ro.

Afirmația acestuia vine la puțin timp după ce directorul general ucrainean al centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, Ilia Murașov ar fi fost reținut de o patrulă rusă. Kotin a mai declarat că „ Ne așteptăm să încerce să-l determine să accepte această mișcare a rușilor de a acapara centrala nucleară Zaporojie de Rosatom”. De asemenea, Kotin în consideră pe Murașov principalul responsabil pentru siguranța fabricii, care la ora actuală este operată de 7.000 de angajați.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.