Infofinanciar > Lumea la zi > Reîncep negocierile cu Rusia? CE și-a dat acordul în privința Ungariei
Lumea la zi

Reîncep negocierile cu Rusia? CE și-a dat acordul în privința Ungariei

Centrala nucleară Paks Sursa foto The Budapest Times
Sursa foto The Budapest Times

Ungaria a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a modifica contractele pentru noile reactoare de la centrala sa nucleară Paks, atribuite în urmă cu nouă ani companiei ruse Rosatom, a declarat joi ministrul de externe Peter Szijjarto.

Ungaria, care își cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, a semnat un acord cu Rosatom pentru construirea a două reactoare cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare la Paks, care are deja patru reactoare.

Ungurii vor să scoată rușii din afacere?

Proiectul a înregistrat întârzieri mari, iar oficialii ungari au discutat despre modificarea contractului pentru a include o companie de gestionare a proiectului pentru a-l accelera, deși au oferit puține detalii despre planurile lor.

„Ieri am primit undă verde de la Comisia Europeană. Comisia a aprobat modificarea contractului pentru noile reactoare care vor fi construite la Paks, atât contractul de construcție, cât și cel de finanțare”, a declarat Szijjarto într-un videoclip pe Facebook.

Proiectul în valoare de 12,5 miliarde de euro a fost atribuit în 2014 fără licitație companiei Rosatom. Energia nucleară nu este acoperită de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei impuse din cauza războiului din Ucraina, iar Ungaria s-a opus extinderii sancțiunilor pentru a include acest sector.

Szijjarto a declarat că acordurile inițiale din 2104 pentru reactoare au devenit „oarecum învechite” din cauza schimbărilor din mediul juridic, tehnic și fizic, fără a oferi detalii.

Întâlnirea dintre oficialii Ungariei și Moscovei 

În aprilie, Szijjarto s-a întâlnit la Moscova cu oficiali ai guvernului rus și ai Rosatom pentru a discuta modificările aduse contractelor. El a declarat că noile reactoare ar putea începe să funcționeze la începutul deceniului următor, iar construcția la scară mai mare ar putea începe în curând, conform reuters.com.

În timpul întâlnirii, cei doi oficiali au convenit asupra unor amendamente la acordul de construcție și finanțare pentru centrala nucleară Paks II, în urma unor discuții purtate la Moscova. Ungaria a declarat că intenționează să meargă mai departe cu planurile sale pentru o nouă centrală nucleară construită de Rusia la Paks II, în pofida războiului dintre Rusia și Ucraina și a impunerii de către Uniunea Europeană a unei serii de sancțiuni împotriva Rusiei.

Szijjarto a declarat la acea vreme că UE a recunoscut că „nu există securitate energetică și nu există tranziție ecologică europeană fără energie nucleară… trebuie să facem presiuni pentru ca Paks II să fie construit cât mai curând posibil, în ciuda tuturor tipurilor de dificultăți, deoarece cu cât mai repede vor fi construite noile blocuri, cu atât mai repede vom fi protejați de mișcările complet nebunești ale prețurilor de pe piața internațională a energiei”.

Ungaria, un element cheie

Acesta a mai transmis că după „negocieri îndelungate”, s-a ajuns la un acord privind modificarea contractului de construcție și finanțare pentru Paks II, afirmând că, chiar și fără război și sancțiuni, „viața și situația tehnologică s-au schimbat atât de mult” în ultimii nouă ani încât contractele trebuiau modificate. În raportul său privind întâlnirea, Rosatom a precizat că „părțile au discutat despre pașii ulteriori în implementarea proiectului de construcție Paks II, precum și despre alte aspecte ale cooperării multifațetate în sectorul nuclear”.

„În prezent, pe amplasamentul viitoarei stații Paks II continuă lucrările de construcție generală pentru construirea de clădiri și instalații auxiliare. A fost lansat procesul de obținere a documentației de autorizare pentru anumite tipuri de lucrări și pentru fabricarea echipamentelor. Licența principală pentru construcția centralei nucleare Paks II a fost emisă de autoritatea de reglementare din Ungaria în august 2022”, au transmis oficialii companiei ruse.

Proiectul Paks II a fost lansat la începutul anului 2014 printr-un acord interguvernamental între Ungaria și Rusia pentru două reactoare VVER-1200 care urmează să fie furnizate de Rosatom, contractul fiind susținut de un împrumut al statului rus pentru finanțarea majorității proiectului. Cererea a fost depusă în iulie 2020 pentru a construi Paks II alături de centrala Paks existentă, la 100 de kilometri sud-vest de Budapesta, pe malul Dunării. Procedurile au permis Oficiului Național pentru Energie Atomică din Ungaria să ia o decizie în termen de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu trei luni. Această prelungire a fost declanșată în iulie 2021, dar licența de construcție a fost emisă mai mult de un an mai târziu, în august 2022.

În ianuarie, ministrul ungar al Energiei, Csaba Lantos, a declarat că acum se așteaptă ca centrala Paks II să fie finalizată în 2032.