Infofinanciar > Lumea la zi > Vor ajunge Rusia și Ucraina la un comun acord? Țara lui Putin ar putea accepta o zonă de securitate la centrala din Zaporojie
Lumea la zi

Vor ajunge Rusia și Ucraina la un comun acord? Țara lui Putin ar putea accepta o zonă de securitate la centrala din Zaporojie

zaporojie stirileprotv.ro
sursa foto - stirileprotv.ro

Rosatom, compania rusă de stat pentru energie atomică, susține ideea instituirii unei zone de protecție în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, însă doar sub condiţiile stabilite de Rusia. Acest plan a fost propus inițial de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a evita un pericol nuclear.

Explozii puternice au zguduit centrala nucleară Zaporojie din Ucraina în weekend-ul trecut, reînnoind temerile că luptele atât de apropiate de instalație ar putea provoca un accident nuclear. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că oricine ar fi fost responsabil pentru aceste atacuri „se joacă cu focul”, reiterând un avertisment pe care l-a făcut în septembrie.

Experții AIEA de la centrală au declarat că mai mult de o duzină de explozii au fost auzite într-o perioadă scurtă de timp duminică dimineața, ora locală, a precizat organizația de supraveghere nucleară într-un comunicat. Au fost observate bombardamente atât în apropierea instalației, cât și la fața locului. Oficialii AIEA au putut chiar vedea unele explozii de la ferestrele lor, a precizat organismul de supraveghere nucleară, după cum precizează publicația CNN.

Poziția Rosatom

Aleksei Lihaciov, şeful Rosatom, a avut o zi de consultări cu șeful AIEA, Rafael Grossi, la Istanbul.

„Noi credem că avem nevoie de ea (zona de securitate n.r.). Parametrii ei sunt clari şi am avut o discuţie cu şeful AIEA, Rafael Grossi, în acest sens”, a precizat șeful Rosatom, conform digi24.ro.

Aleksei Lihaciov a precizat că Rusia ar fi dispusă la un acord de protejare a zonei din Zaporojie, însă doar dacă Ucrainei nu i se va permite să o recupereze sau să tragă asupra zonei.

„În schimb, Rusia nu va avea amplasate arme ofensive sau trupe (pe teritoriul uzinei), ci doar mijloace de protecţie fizică şi monitorizare a centralei”, a afirmat Lihaciov. El a mai subliniat și faptul că toate liniile electrice din jurul centralei nucleare au fost avariate.

Acuzații între Rusia și Ucraina

Propunerea șefului AIEA, Rafael Grossi, a presupus ca nicio țară să nu tragă asupra centralei și ca amplasarea armelor să fie complet interzisă, pentru a exclude posibilitatea unui atac, conform unor diplomați din sediul organizației de la Viena.

Demilitarizarea din jurul centralei Zaporojie, care este de altfel cea mai mare din Europa, ar fi un punct cheie foarte greu de obținut în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. De aceea, lista lui Grossi nu presupune un astfel de obiectiv dificil de atins.

Kievul și Moscova își aduc reciproc acuzații pentru bombardamente, care au destul de des loc în perimetrul centralei de la Zaporojie. Rusia a anexat zona împreună cu Herson, Donețk și Lugansk, iar trupele sunt prezente pe întreg teritoriul încă din luna martie.