Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Energetice! Schimbările majore de pe piața globală de energie ar putea determina sfârșitul gazelor naturale ieftine
Lumea la zi

Revista Presei Energetice! Schimbările majore de pe piața globală de energie ar putea determina sfârșitul gazelor naturale ieftine

revista presei energetice cleanenergywire.org
sursă foto: cleanenergywire.org

Creșterea cererii internaționale de GNL ar putea aduce livrări mai strânse, prețuri în creștere, volatilitate crescută.În timp ce prețurile futures ale gazelor naturale din SUA au scăzut brusc în ultimele luni, prețurile mai mari și volatilitatea crescută ar putea fi pe termen lung, pe măsură ce tranziția energetică se accelerează, iar piețele europene răspund constrângerilor recente de aprovizionare.

Creșterea exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (GNL), mai puține oportunități de schimbare a combustibilului între cărbune și gaze și blocajele din lanțul de aprovizionare ar putea contribui la creșterea costurilor interne cu energia în anii următori.

Potrivit unui nou raport al CoBank’s Knowledge Exchange, creșterea capacității de export de GNL din SUA va duce la o interconectare tot mai mare între piețele deconectate anterior, creând o situație în care evenimentele de pe o piață vor influența puternic rezultatele în altele.

SUA, o insulă de gaze

„În ultimul secol, SUA a funcționat ca o insulă de gaze naturale cu o aprovizionare internă suficientă pentru a satisface cerințele națiunii”, a declarat Teri Viswanath, economist principal de energie, energie și apă pentru CoBank. „Din punct de vedere al prețurilor, consumatorii casnici au beneficiat de apropierea lor de rezervele de gaze naturale și au trecut prin perioade scurte de prețuri ridicate susținute”.

„Cu toate acestea, acest efect insular a început să se schimbe odată cu creșterea producției de gaze naturale din SUA în 2006, odată cu aplicarea extinsă a fracturării în formațiunile de șist”, a spus Viswanath. Boom-ul producției de șist a condus în cele din urmă la punerea în funcțiune a instalațiilor de export de GNL pentru a absorbi excesul de aprovizionare. Astăzi, SUA produce aproape dublul cantității de gaze naturale pe care a făcut-o în 2006, iar exporturile totale reprezintă o cincime din această producție.

Prognoza pe următorii cinci ani

În următorii cinci ani, peste 90% din creșterea cererii de gaze ar putea proveni din exporturile de GNL, cu până la o treime din producția americană rezervată comerțului internațional. Când Rusia a tăiat gazul natural în cea mai mare parte a Europei anul trecut, a creat un vid de aprovizionare care a permis terminalelor de GNL din SUA să formeze echivalentul de piață al unui pod terestru către Europa. Acest lucru a pus bazele unei concurențe mai mari între piețele externe și cele interne.

Semnele interconexiunii dintre piețele americane și europene au apărut anul trecut, pe măsură ce prețurile spot ale gazelor naturale din SUA pentru livrare în apropiere de Boston au atins un vârf în decembrie în jurul valorii de 35,00 usd /MMBtu, în timp ce cumpărătorii din nord-est le interzic omologilor lor asiatici și europeni să susțină un flux continuu de importuri de GNL. În timp ce adevărata concurență de anul trecut a fost trecătoare, Viswanath se așteaptă să vadă legături mai mari în cursul acestui deceniu, deoarece următoarea acumulare introduce o capacitate de rezervă mai mare a sistemului.

Ce este și ce nu este clar

În ultimele trei decenii, concurența dintre gazele naturale și cărbune a permis schimbarea combustibilului ca răspuns la creșterea prețurilor la oricare dintre resurse. Cu toate acestea, această concurență se estompează rapid pe măsură ce producția de cărbune scade, iar impactul pe piață al schimbării combustibilului electric s-a diminuat. Schimbările structurale determină acum mișcări mai pronunțate ale prețurilor la gazele naturale.

Nu este clar dacă producția de gaze naturale din SUA poate crește suficient de repede pentru a face față accelerării simultane a creșterii exporturilor și a producției interne de energie electrică. Până de curând, frackingul pur și simplu nu s-a dovedit a fi o investiție mare. Mulți operatori de șist depășesc în mod constant fluxurile de numerar, cheltuind sute de miliarde de dolari pentru a finanța ultimele două decenii de creștere. Producția a crescut, dar lipsa randamentelor a declanșat un exod al investitorilor care încă nu s-a inversat semnificativ.

„Dezechilibrul cererii și ofertei globale care a provocat creșterea prețului gazelor naturale de anul trecut va fi revizuit de mai multe ori în acest deceniu și va juca un rol major în stabilirea prețurilor interne. Consumatorii en-gros ar trebui să reintroducă programele de acoperire prin gazele naturale și să includă contracte de furnizare fizică adecvate ca un tampon împotriva creșterii prețurilor”, a declarat Viswanath, citat de globenewswire.com.

Azerbaidjan și Israel, relații bilaterale

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a discutat miercuri despre relațiile bilaterale, precum și despre cooperarea în diverse domenii, cu ministrul de externe israelian Eli Cohen, care a sosit în capitala Baku cu o zi înainte. „Apreciind relațiile Azerbaidjan-Israel, șeful statului a declarat că există relații politice bune între țările noastre. Președintele Ilham Aliyev a apreciat deschiderea ambasadei Azerbaidjanului în Israel ca un indicator al nivelului înalt al relațiilor noastre și a subliniat că aceste relații se bazează pe prietenie, încredere reciprocă, respect și sprijin”, se arată într-un comunicat al președinției azerbei.

În declarație, Aliyev a remarcat activitatea comisiei guvernamentale mixte a celor două țări în agenda de extindere dintre Azerbaidjan și Israel, spunând că speră că comisia va contribui la diversificarea relațiilor azero-israeliene. Aliyev a mai spus că economia țării sale se află în proces de modernizare „implementată cu succes” și că schimbul de experiență în domeniul tehnologiei, inclusiv conceptele de energie verde, oraș inteligent și sat inteligent, este important între cele două țări, potrivit la declarație.

Declarația mai spune că Aliyev l-a informat pe Cohen despre condițiile create în Zona Economică Liberă Alat, menționând că el a spus că există „oportunități bune pentru companiile israeliene de a opera aici și de a veni cu noi proiecte”.

Cum va decurge această colaborare

„S-a subliniat, de asemenea, importanța participării SOCAR (Compania de petrol de stat din Azerbaidjan) la exploatarea resurselor de hidrocarburi din Israel”, a adăugat acesta. La rândul său, Cohen și-a exprimat aprecierea față de deschiderea Ambasadei Azerbaidjanului în Israel, exprimându-și speranța că misiunea diplomatică va „contribui la stabilirea relațiilor strategice” între cele două țări, se mai arată în comunicat.

Cohen a mai spus că există „relații de prietenie” nu numai între ambele țări, ci și la nivel societal, se mai spune în declarație, menționând că întâlnirea a subliniat că există „oportunități largi de dezvoltare a cooperării în domeniile economiei, energiei, agriculturii, energie regenerabilă, investiții, știință, educație, cultură, turism, securitate și alte domenii”.

S-a deschis Ambasada Azerbaidjanului în Israel

„S-a remarcat, de asemenea, că experiența Israelului în domeniile managementului resurselor de apă și desalinării apei de mare, prevenirea deșertificării, dezvoltarea agriculturii în condiții deșertice și semidesertice este interesantă pentru Azerbaidjan”, se concluzionează declarația. Vizita lui Cohen în Azerbaidjan a avut loc la câteva săptămâni după deschiderea Ambasadei Azerbaidjanului în Israel și numirea unui ambasador permanent în Israel.

Israelul și Azerbaidjanul au relații de 30 de ani și există o ambasadă a Israelului la Baku din 1993, scrie aa.com.tr.

750 de milioane EUR pentru proiecte de infrastructură energetică

Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) a lansat o cerere de propuneri pentru proiecte cheie transfrontaliere de infrastructură energetică a UE incluse pe lista a cincea de proiecte de interes comun, care urmează să fie cofinanțate prin granturi în valoare de 750 de milioane EUR de la bugetul UE. Sprijinul a fost asigurat prin Facilitatea Conectarea Europei – Energie (CEF Energy).

Apelul CINEA se adresează studiilor și lucrărilor pentru proiecte de interes comun (PCI). Este deschis până pe 5 septembrie, a spus Comisia Europeană. CEF Energy are un buget de grant de 5,84 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027. A fost înființată pentru a sprijini studii și lucrări de construcție în domeniile gaz, electricitate, rețele inteligente și rețele de CO2.

12 mai, următorul eveniment

O zi informativă pentru prezentarea apelului, explicarea contextului său de politică și informarea despre procesul de aplicare și evaluare va avea loc virtual pe 12 mai. CEF Energy a declarat că intenționează să semneze acorduri de finanțare din februarie până în iunie 2024, se arată în apel.

PCI sunt proiecte-cheie de infrastructură care vizează finalizarea pieței europene a energiei pentru a ajuta Uniunea Europeană să-și atingă politica energetică și obiectivele climatice: energie accesibilă, sigură și durabilă pentru toți cetățenii, precum și decarbonizarea pe termen lung a economiei, în conformitate cu cu Pactul Verde al UE. Infrastructura energetică este un factor cheie pentru tranziția energetică.

Proiectele selectate ca PCI pot beneficia în mod automat de multe avantaje care decurg din Regulamentul privind rețeaua transeuropeană – energie (TEN-E), inclusiv acordarea accelerată a autorizațiilor și un tratament de reglementare îmbunătățit.

Un plan financiar bine pus la punct

Studiile CEF Energy includ activități pregătitoare, de cartografiere, de fezabilitate, de evaluare, de testare și de validare, inclusiv sub formă de software și cu acțiuni prealabile de definire și dezvoltare a unui PCI și de decizie privind finanțarea acestuia, cum ar fi recunoașterea siturilor în cauză și pregătirea planului financiar.

Lucrările includ achiziționarea, furnizarea și implementarea de componente, sisteme și servicii inclusiv software, activități de dezvoltare, construcție și instalare referitoare la un PCI, acceptarea instalațiilor și lansarea unui astfel de proiect, informează balkangreenenergynews.com.

Proiectele de gaze ale Turciei vor aduce mai multă siguranță?

Sinan Ozcan, de la ICIS, care și-a început cariera la BOTAS în 2005, descrie dezvoltarea pieței de gaze din Turcia și pune sub semnul întrebării următorii pași ai acesteia. Turcia se pregătește pentru o serie de realizări importante în domeniul energiei, care includ începerea operațiunilor comerciale cu gaze la Marea Neagră și deschiderea pieței sale pentru exporturile de gaze către Europa. Cu toate acestea, experiența din ultimele două decenii ar trebui să arate nevoia de precauție.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, Turcia și compania de gaze BOTAȘ lucrau împreună cu partenerii europeni pentru a pune în funcțiune conducta Nabucco, un coridor de gaze conceput pentru a aduce gaze alternative din zona Caspică în Europa de Est și Centrală. Deși proiectul promitea să aducă o diversificare reală în regiune, inclusiv în Turcia, entuziasmul unui număr mic de tineri profesioniști care lucrau la Nabucco la acea vreme a contrastat puternic cu interesul lipsit de strălucire al unora dintre managerii și factorii de decizie de rang superior.

Cum se descurcă Turcia pe piața regională

De-a lungul anilor, a devenit clar că lipsa apetitului pentru un proiect care ar fi putut stabili Turcia ca o adevărată piață regională de gaze, oferind diversificare a resurselor și a rutelor pentru partenerii turci și europeni, era probabil să ducă la retragerea acestuia. O altă experiență revelatoare a fost lansarea unui program de eliberare a contractelor pe care BOTAȘ era de așteptat să îl inițieze pentru a ajuta la crearea mai multă concurență pe o piață liberală în devenire.

Programul a presupus eliberarea unora dintre acordurile pe termen lung deținute de BOTAȘ cu Rusia, Azerbaidjan, Iran și unii producători de GNL către sectorul privat, în vederea reducerii cotei de piață de la o poziție dominantă la 20% din piață. Un astfel de pas a fost în conformitate cu aspirațiile declarate ale Turciei de a se alinia la regulile UE de piață liberă și, în cele din urmă, de a se alătura blocului ca membru cu drepturi depline.

Deși BOTAȘ  a liberalizat două contracte, permițând companiilor private să importe între ele un total de 10 miliarde m3/an, transferul nu și-a atins pe deplin obiectivele declarate. BOTAȘ a continuat să păstreze o cotă de piață de 80%, în timp ce cele două liberalizări de contracte au fost încadrate în așa fel încât importatorii privați nu au fost niciodată pe deplin liberi să-și stabilească propriile prețuri și să contribuie la liberalizarea reală a sectorului gazelor din Turcia.

În teorie și în practică

Planurile de liberalizare a pieței au fost din nou zădărnicite de ambiguitate și indecizie, deși eșecul Bruxelles-ului de a oferi garanții reale pentru aderarea la UE ar fi putut contribui parțial la apetitul redus al Turciei pentru reformă. Din 2010, Turcia a sporit capacitatea de regazificare a GNL pentru a acoperi peste 90 % din cererea totală anuală de gaze a Turciei. Dar nicio companie privată turcă nu a putut beneficia de această extindere pentru a importa GNL și a contribui la creșterea concurenței.

În teorie, regulile adoptate de autoritatea de reglementare EPDK ar trebui să garanteze accesul terților. În practică, nimeni, cu excepția proprietarilor de terminale, nu a reușit să importe mărfuri prin cele cinci terminale ale Turciei. Distorsiunile pieței cauzate de intervenția susținută a prețurilor au făcut ca în ultimii ani companiile private să nu reușească să vândă consumatorilor finali, fiind nevoite să descarce orice volume importate înapoi către BOTAȘ la prețuri stabilite de operatorul traditional.

Lovitură pentru piața din Turcia

Drept urmare, piața de gaze din Turcia abia a funcționat după principiile piețelor libere, cu care comercianții din vestul Europei ar fi familiarizați.

La începutul acestei luni, piața de gaze din Turcia poate să fi primit o lovitură finală după ce parlamentul a votat o serie de amendamente care nu vor mai obliga BOTAȘ să-și reducă cota de piață sau să-și separe operațiunile de transport. Cel puțin, ultimele decizii de reglementare aduc o oarecare certitudine, deși una foarte diferită de ceea ce era contemplat acum 20 de ani, când Turcia s-a angajat să își dereglementeze piața de gaze, notează icis.com.

Eni din Italia va coopera cu SPP din Slovacia

Grupul energetic italian Eni, controlat de stat, a declarat joi că a semnat un acord de cooperare comercială cu compania de stat slovacă de comerț cu gaze SPP în ceea ce privește gazele și gazul natural lichefiat (GNL).

Cele două companii „vor evalua inițiativele în domeniul comercializării și al gestionării capacităților de regazeificare și transport pentru a asigura și consolida aprovizionarea strategică cu gaze naturale” în Slovacia, a precizat Eni într-un comunicat. Memorandumul de înțelegere a fost semnat cu ocazia unei vizite oficiale în țara central-europeană a președintelui italian Sergio Mattarella, afirmă cei de la Reuters.

Gazul din Azerbaidjan a depășit cota Rusiei pe piața grecească

Grecia a redus semnificativ achizițiile de gaze prin conducte din Rusia cu peste 56 % în primul trimestru al anului 2023. Operatorul sistemului elen de transport de gaze naturale DESFA a publicat datele privind consumul de gaze naturale în primul trimestru al anului 2023.

În primul trimestru, Grecia a achiziționat 18,06 TWh de gaze naturale. Gazul rusesc prin conducte, care este importat în Grecia printr-un hub din orașul Sidirokastro, a reprezentat aproximativ 19 % din acest volum în perioada de raportare. Această cantitate este cu aproape 3 puncte procentuale mai mică decât aprovizionarea cu gaz azer prin gazoductul transadriatic TAP.

„Punctul de intrare la Nea Mesimvria, prin care este livrat gazul transportat prin conducta TAP, acoperă 21,60 % din importuri (3,90 TWh). Acesta a fost urmat de punctul de intrare Sidirokastro (3,39 TWh), care a reprezentat doar 18,78 % din volumul total al importurilor, înregistrându-se o scădere semnificativă, de 56,71% față de primul trimestru al anului 2022”, se arată în datele operatorului. Gazul azer este livrat Greciei prin conducta TAP, ca parte a dezvoltării proiectului „Shah Deniz-2”. Conform contractului pe 25 de ani (expiră la 31 decembrie 2045 – Turan), Grecia trebuie să importe 1 mld. mc anual, scrie caspianbarrel.org.

Japonezii de la Mitsui cumpără gaze naturale din Texas

Japonezii de la Mitsui au cumpărat o participație de 92% dintr-un câmp de gaze de șist din Texas, din care se așteaptă la o producție de peste 200 de milioane de metri cubi pe zi, a anunțat Reuters, citând compania. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, dar compania japoneză a declarat că achiziția este o „soluție pragmatică” pentru tranziția de la combustibilii fosili.

Japonia este una dintre cele mai dependente de importuri din lume atunci când vine vorba de energie, iar gazele naturale reprezintă unul dintre cele mai mari importuri ale sale. Anul trecut, țara a recâștigat primul loc în topul importatorilor de GNL la nivel global, depășind China, după ce a importat 71,99 milioane de metri cubi de combustibil supraîncălzit, în timp ce China a importat 63,44 milioane de tone.

De ce s-a luat această măsură

Potrivit Mitsui, unul dintre cei mai mari comercianți de gaze naturale din Japonia, gazele naturale și GNL vor avea un rol major în tranziția energetică, iar compania a fost pregătită să „continue să contribuie la o aprovizionare stabilă cu energie … prin promovarea în continuare a afacerilor noastre globale de gaze naturale și GNL”. Anul trecut, împreună cu traderul Itochu și cu JERA, cea mai mare companie de electricitate din Japonia, Mitsui a încheiat un acord pe termen lung cu Oman pentru GNL, ca parte a acestei strategii privind gazele naturale.

De asemenea, guvernul japonez a permis companiei japoneze să își păstreze participația în proiectul Sakhalin-2 din Rusia, în ciuda sancțiunilor G7 împotriva Moscovei. Această participație va asigura livrări continue de GNL pe termen lung. Energy Intelligence a raportat la începutul acestui an că traderii japonezi de mărfuri erau în căutarea unor acorduri de furnizare de GNL pe termen mai lung, pe fondul incertitudinii sporite de pe piețele de energie provocate de războiul din Ucraina, potrivit oilprice.com.

Ucraina, solicitare către participanții de pe piața gazelor naturale

Ministerul ucrainean al Energiei invită participanții de pe piața gazelor naturale să se alăture mecanismului de agregare a cererii și de cumpărare în comun (AggregateEU), instituit de Comisia Europeană în cadrul Platformei energetice a UE.

„Mecanismul funcționează pe baza Regulamentului (UE) 2022/2576 și prevede crearea unui sistem informațional în care entitățile comerciale interesate să cumpere gaze naturale pot introduce date privind cererea lor pentru următoarele 12 luni (începând cu iulie 2023). Ulterior, aceste cereri vor fi comparate cu ofertele de vânzare ale vânzătorilor de gaze naturale în cadrul unor licitații lunare”, se arată în comunicat.

Licitația va avea loc în mai

Se precizează că depunerea cererilor și ofertelor de cumpărare nu implică obligații. Atât cumpărătorul, cât și vânzătorul se pot retrage în orice moment din tranzacție. Comisia Europeană se așteaptă ca mecanismul să atragă oferte suplimentare din partea vânzătorilor de gaze din alte țări. Sistemul informatic pentru acest mecanism a fost deja creat de PRISMA, un furnizor de servicii IT pentru piețele de energie. Se poate face înregistrarea pentru a lucra cu sistemul PRISMA, precum și pe portalul AggregateEU.

Prima licitație va avea loc în mai 2023. Comisia Europeană recomandă ca ofertanții interesați să se înregistreze până la jumătatea lunii aprilie. După cum s-a raportat, Naftogaz din Ucraina invită participanții la piață să participe la licitația pentru achiziționarea de gaze naturale pe Bursa de Energie din Ucraina, notează cei de la ukrinform.net.

Câmpul de gaz Sakarya începe livrările

Turkish Petroleum Corporation (TPAO) va începe joi, 27 aprilie, exploatarea enormului zăcământ offshore de gaze Sakarya din Marea Neagră, la aproape trei ani de la descoperirea sa. Gazul va fi alimentat pentru prima dată la unitatea de procesare a BOTAȘ Petroleum Pipeline Corporation și este așteptat să ajungă la casele consumatorilor în prima săptămână a lunii mai, relatează CNN Turk.

Ceremonia de lansare a celui mai ambițios proiect energetic al turkiye va avea loc la ora 20:23 pentru a onora cea de-a 100-a aniversare a proclamării Republicii în 1923, a menționat Hyurriet. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care va participa la eveniment, este așteptat să anunțe că gazul natural Sakarya va fi disponibil consumatorilor locali la reducere, a informat același cotidian. Câmpul de gaze naturale are rezerve de 320 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Inițial, este planificat să producă aproximativ 10 milioane de metri cu zi sau 3,4-4 miliarde mc anual.

Până în prezent, Turcia a importat aproape jumătate din gazul său, iar proiectul Sakarya va permite țării să reducă această proporție, potrivit bta.bg.