Infofinanciar > Info > Marcel Boloș, anunț important privind reforma pensiilor: „Sunt măsuri pe care chiar Comisia Europeană le-a solicitat”
Info

Marcel Boloș, anunț important privind reforma pensiilor: „Sunt măsuri pe care chiar Comisia Europeană le-a solicitat”

Marcel Boloș, Sursă foto: dcbusiness.ro
Sursă foto: dcbusiness.ro

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a clarificat situația financiară actuală a României, având în vedere discuțiile din ultimele zile despre un deficit bugetar de aproximativ 20 de miliarde de lei (4 miliarde de euro).

Marcel Boloș a prezentat mai multe scenarii pe care Guvernul României le are în vedere pentru a acoperi deficitul bugetar de 20 de miliarde de lei. Toate aceste scenarii ar avea însă efecte negative. Primul scenariu implică interzicerea majorărilor salariale, ceea ce ar putea duce la proteste în rândul angajaților din aparatul de stat și chiar la înghețarea anului școlar.

Scenariul doi: înghețarea locurilor de muncă de la stat

Cel de-al doilea scenariu implică înghețarea angajărilor la stat, ceea ce ar putea duce la un deficit de personal în instituțiile cheie precum poliție, jandarmerie, ISU, ambulanță și spitale. Un alt scenariu ar fi interzicerea cumulului pensie-salariu pentru persoanele care lucrează la stat, ceea ce ar putea duce la un deficit de medici.

În ciuda măsurilor de economisire propuse de miniștri, care nu depășesc suma de trei miliarde de lei, Guvernul României consideră o opțiune luarea de fonduri de la Uniunea Europeană. Marcel Boloș a subliniat că singura șansă de dezvoltare pe termen lung este prin fondurile acordate prin PNRR, însă acestea vor fi acordate doar dacă România respectă regulile impuse de Comisia Europeană.

Comisia Europeană este de blamat

„Sunt măsuri de folosire cu chibzuința a banilor pe care îi avem la buget. Sunt măsuri pe care chiar Comisia Europeană le-a solicitat, inclusiv dacă vorbim despre pensiile speciale, inclusiv dacă vorbim despre salariile și cheltuielile cu salariile bugetare. Sunt toate măsuri pe care deseori le-am denumit ca o trecere la normalitate și folosire judicioasă a banilor pe care îi avem acordați, pe lângă cei europeni. Acestea sunt lucruri pe care Ministerul de Finanțe, dacă va socoti de cuviință, le va prezenta în ședința de guvern. Orice astfel de măsuri lasă loc potrivit și buget disponibil pentru condițiile pe care le are de realizat România”, a declarat Marcel Boloş la Antena 3.

Marcel Boloș a subliniat că România nu-și poate permite să nu atragă fondurile europene, având în vedere valoarea contractelor de finanțare și lucrări încheiate. El a menționat că sarcina sa, în calitate de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, este de a se asigura că toți banii europeni ajung în România și sunt utilizați în mod corespunzător.

Fiindcă aceasta este șansa noastră de a ne dezvolta pe termen lung și de aceea, banii din PNRR sunt acordați condiționat de cele patru reforme pe care le avem: reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor reforma corporațiilor și guvernatei corporațiilor de stat, reforma salarizării bugetarilor”, a mai explicat Marcel Boloş, citat de RomâniaTV.