Infofinanciar > Lumea la zi > Secretarul Apărării din SUA speră că Suedia va adera la NATO până în iulie! Turcia și Ungaria sunt ”încurajate” să se conformeze
Lumea la zi

Secretarul Apărării din SUA speră că Suedia va adera la NATO până în iulie! Turcia și Ungaria sunt ”încurajate” să se conformeze

ministrul afaceri externe suedia și american
sursă foto ABC News

Statele Unite așteaptă cu nerăbdare să primească Suedia ca membru NATO (Alianța Nord-Atlantică) înainte de viitorul summit al alianței din luna iulie și vor încuraja Turcia și Ungaria să ratifice aderarea, a declarat miercuri, 19 aprilie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei vizite în Stockholm.

Împreună cu Finlanda, Suedia a depus cererea de aderare la NATO în luna mai a anului trecut. Cererea Finlandei a fost procesată într-un timp record și a devenit al treizeci și unule membru al alianței la începutul acestei luni.

Ungaria și Turcia, „încurajate” să ratifice cererea

„Așteptăm cu nerăbdare să primim în curând Suedia ca al 32-lea membru al NATO. Pentru a fi clar, âncurajăm ca acest lucru să se întâmple înainte de summitul din iulie”, a declarat Austin într-o conferință de presă. „Îi încurajăm pe aliații noștri, Turcia și Ungaria, să ratifice aderarea Suediei cât mai curând posibil”, mai spune oficialul american în fața jurnaliștilor.

Aderarea Suediei a fost întârziată de Turcia și Ungaria, care nu au ratificat încă aderarea Suediei ca membru. Lloyd Austin s-a aflat în Suedia pentru a purta discuții cu ministrul Apărării de la Stockholm, Pal Jonson, despre războiul din Ucraina și despre cererea de aderare a Suediei la NATO, scrie Reuters. Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat că speră că alegerile prezidențiale de luna viitoare din Turcia ar putea marca un punct de cotitură pentru ratificarea aderării Suediei la NATO.

„Acum așteptăm alegerile din Turcia. Cred că toată lumea își dă seama că există un rol substanțial în acest lucru, care ține de politica internă turcă și este pe deplin de înțeles, așa se întâmplă în majoritatea țărilor”, a declarat recent Kristersson la o conferință de presă din 31 martie.

Suedia urmează să introducă o nouă lege antiteroristă, care speră să convingă Turcia să aprobe cererea sa de aderare la NATO. Vorbind cu reporterii la data de 5 aprilie, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a dat un răspuns destul de cumpătat referitor la acest subiect. „Desigur, au luat unele măsuri, dar nu sunt suficiente. Ne așteptăm la eforturi suplimentare în perioada următoare”, a declarat oficialul de la Ankara, potrivit Voa News.

Cel mai mare exercițiu militar din Suedia din ultimii 25 de ani

Vizita secretarului american al Apărării coincide, de asemenea, cu cel mai mare exercițiu militar suedez din ultimii peste un sfert de secol, Aurora 23. Aproximativ 700 de pușcași marini americani vor lua parte la exercițiu, precum și trupe din Marea Britanie, Finlanda, Polonia, Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania, Ucraina, Danemarca, Austria, Germania și Franța. În total, aproximativ 26.000 de militari vor lua parte atât la exercițiile din jurul Suediei, pe uscat, cât și pe mare și în aer.

„Împreună cu unitățile militare din țările partenere construim securitatea și, în același timp, consolidăm capacitatea operațională a Suediei”, au declarat reprezentanții Forțelor Armate Suedeze într-un comunicat. „Personalul în uniformă și vehiculele terestre vor circula în afara bazelor și aeroporturilor”, se mai adaugă în comunicatul de presă. Vor fi acoperite astfel mari părți de suprafață ale Suediei, dar unitățile se vor remarca mai ales în sudul Suediei și în insula Gotland, importantă din punct de vedere strategic, conform DW.