Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză Jerusalem Post: SUA sancționează iar companii implicate în programul Iranului de frunizare de drone către Rusia
Lumea la zi

Analiză Jerusalem Post: SUA sancționează iar companii implicate în programul Iranului de frunizare de drone către Rusia

iran drone sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Statele Unite ale Americii (SUA) au implementat începând de miercuri, 19 aprilie, o nouă rundă de sancțiuni împotriva companiilor și rețelelor legate de programul de drone al Iranului. Noile sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei vizează companiile care importă componente pentru drone, inclusiv din China, potrivit Radio Europa Liberă.

Sancțiunile se alătură unei liste lungi care vizează rețeaua de drone. Iranul a furnizat astfel de dispozitive Rusiei, ceea ce a dus la o atenție sporită asupra fabricării și exportului acestora. Iranul importă articole din întreaga lume pentru programul său de drone, adesea prin mijloace complexe și clandestine.

Organizațiile implicate au mai fost sancționate în trecut

Unele dintre sancțiuni sunt legate de organizații care au fost sancționate în trecut. De exemplu, „Pardazan System Namad Arman (PASNA) și șase entități au fost sancționate”, se arată în raport. „PASNA însăși a fost deja luată în vizor în scopul implementării de sancțiuni de către Biroul de control al activelor străine (OFAC) al departamentului”, se mai arată în raport.

Chiar și așa, această ultimă rundă îl vizează pe șeful PASNA, acuzat fiind de faptul că este responsabil pentru eforturile companiei de a se sustrage sancțiunilor. Organizația a căutat componente electronice din China. „OFAC a declarat că a adăugat pe lista sa de entități desemnate patru furnizori chinezi, Jotrin Electronics, Arttronix International, Vohom Technology și Yinke Electronics. Ultimii trei au sediul în Hong Kong”, se arată în raport. Ceea ce dezvăluie această rundă de sancțiuni este cât de complexă este urmărirea programului de drone al Iranului, care se întinde pe tot globul.

Diferite entități achiziționează tot felul de piese de mici dimensiuni care nu sunt neapărat legate în mod evident de drone. Iranul eludează sancțiunile prin achiziționarea de piese precum plăci de codificare, telecomenzi și tehnologie optică. „Rețeaua sancționată astăzi a achiziționat bunuri și tehnologie pentru guvernul iranian și pentru industria sa de apărare și pentru programul de drone”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul pentru terorism și informații financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA.

În noiembrie anul trecut, Departamentul Trezoreriei a sancționat persoane implicate în producția și transferul de drone către Rusia. În ianuarie 2023, acesta a sancționat un producător de drone, iar în februarie și martie au fost emise mai multe sancțiuni, un raport din decembrie menționând modul în care SUA se străduiau să oprească furnizarea de drone iraniene către Rusia.

Lista grupurilor responsabile și sancționate de SUA

O listă a grupurilor, companiilor, persoanelor și entităților sancționate a fost întocmită de Institutul pentru Pace al SUA în septembrie anul trecut. Primele runde de sancțiuni s-au concentrat asupra companiilor, urmate de cele implicate în exportul de drone. Apoi s-a trecut la entitățile rusești care achiziționează dronele și, în cele din urmă, la firma legată de exporturi de astfel de dispozitive sau de piese. Următorul grup care a fost sancționat a fost cel al persoanelor din consiliul de administrație al firmelor legate de program.

Pe de o parte, lista lungă de persoane și companii implicate arată cât de mare este programul de drone al Iranului și modul în care acesta conspiră pentru a importa articole pentru drone și apoi pentru a exporta dronele în Rusia. Pe de altă parte, aceasta arată, de asemenea, cât de greu este să urmărești o astfel de rețea, care folosește componente civile în vehicule militare, precum și cum sancțiunile occidentale se lovesc de un „zid”. Dacă sancționezi o companie sau o persoană din consiliul de administrație al acesteia, se poate crea cu ușurință o nouă companie fantomă falsă și se poate angaja o nouă persoană pentru un nou consiliu de administrație. Astfel începe din nou procesul de achiziționare a dronelor.

Nu este pe deplin clar cât de reușite au fost sancțiunile, dar ceea ce este important este că SUA și Europa văd acum programul de drone al Iranului ca pe o amenințare și înțeleg că amenințările Iranului la adresa Orientului Mijlociu nu vor rămâne în Orientul Mijlociu, potrivit The Jerusalem Post.