Infofinanciar > Lumea la zi > Germania analizează din nou vânzarea unei părți din portul Hamburg. Există îndoieli în ceea ce privește China
Lumea la zi

Germania analizează din nou vânzarea unei părți din portul Hamburg. Există îndoieli în ceea ce privește China

Portul Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Există îndoieli în ceea ce privește soarta unui plan controversat de vânzare a unor părți dintr-un terminal portuar din Hamburg către China, în contextul în care Berlinul este presat să își regândească legăturile cu Beijingul. 

Un nou raport intern al ministerului german al economiei, acuză compania de operare a portului din Hamburg că nu a înregistrat în mod corespunzător terminalul în cauză ca „infrastructură critică”, ceea ce ar fi schimbat domeniul de aplicare al tranzacției. O investigație comună a televiziunilor publice germane WDR și NDR, împreună cu cotidianul german Süddeutsche Zeitung, a raportat primul acest lucru. 

Cancelarul german Olaf Scholz, un social-democrat, a promovat în octombrie anul trecut acordul pentru ca firma chineză de stat Cosco să cumpere o cotă minoritară din terminalul Tollerort din portul Hamburg, înainte de o scurtă vizită de stat în China. Acest lucru a venit pe fondul obiecțiilor din cadrul guvernului său de coaliție tripartid, membrii Partidului Verzilor și ai partidului liberal FDP declarându-se îngrijorați de influența excesivă a Chinei. 

Acordul a fost acum pus sub semnul incertitudinii 

Noul raport al Ministerului Economiei, gestionat de Robert Habeck, membru al Partidului Verzilor, pune și mai mult sub semnul întrebării tranzacția, acuzând compania de transport maritim care administrează terminalul, Hamburger Hafen und Logistik (HHLA), că a solicitat încadrarea ca infrastructură critică cu un an prea târziu – și doar sub presiunea BSI. De asemenea, susține că înțelegerea din octombrie a fost încheiată pornind de la ipoteza că societatea nu opera infrastructuri critice, când, de fapt, aceasta depășise în mod clar un prag cheie pentru această clasificare – 3 270 000 de tone de marfă manipulată pe an. 

În conformitate cu termenii acordului, Cosco a fost autorizată să achiziționeze o participație de 24,9%. Dar o clasificare ca „infrastructură critică” înseamnă că această cotă nu ar fi trebuit să fie mai mare de 10%, potrivit raportului ministerului, prezentat miercuri în fața parlamentarilor germani din domeniul economiei. 

Ministerul Economiei a fost notificat oficial cu privire la concluziile auditului efectuat de BSI la începutul lunii aprilie. Potrivit raportului, însă, agentul portuar ar fi trebuit să primească din nou clasificarea de infrastructură critică în aprilie 2022, deoarece pragul relevant fusese deja atins în 2021. 

„Prin urmare, compania era obligată să se înregistreze la BSI până la data de 02 aprilie 2022. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost făcut până în ianuarie 2023, în urma unei solicitări din partea BSI”, se arată în raport. 

Membrii coaliției „semafor” își exprimă îngrijorarea 

Oricine, în mod intenționat sau din neglijență, nu se înregistrează, acționează cu încălcarea reglementărilor, scrie ministerul. 

HHLA a negat acuzațiile și a declarat că vede nefondat opinia ministerului, susținând că a furnizat în permanență informații complete și transparente. 

”Avem acum cazul în care cei care ar fi trebuit să raporteze au raportat în mod evident în mod incorect – BSI a spus, prin urmare, în mod clar că acest act administrativ trebuie revizuit din nou, iar noi vom face acum acest lucru ca guvern federal”, a declarat miercuri ministrul de externe Annalena Baerbock, de asemenea membră a Verzilor. 

Ministerul Economiei al lui Habeck evaluează acum impactul noilor constatări asupra deciziei din octombrie de a permite încheierea tranzacției. 

Principalul partid de opoziție din Germania, creștin-democrații de centru-dreapta (CDU), a cerut din nou renunțarea la acord. 

”Acum se dovedește că ministrul federal al economiei, în mod evident, nu cunoștea pe deplin situația juridică actuală. Acesta este un amatorism incredibil și un eșec grav”, a declarat pentru POLITICO Norbert Röttgen, expert în politică externă al CDU. „Implicarea companiei chineze de stat trebuie să fie acum interzisă”.