Infofinanciar > Lumea la zi > Consumul de gaze naturale din UE a înregistrat o scădere de 18%! Ce factori au contribuit la fenomen
Lumea la zi

Consumul de gaze naturale din UE a înregistrat o scădere de 18%! Ce factori au contribuit la fenomen

Uniunea Europeană - gaze, Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator

Consumul de gaze naturale în UE a scăzut cu aproape 18% în cele opt luni până în martie, depășind ținta blocului comunitar și atenuând îngrijorările legate de penuria de energie cauzată de reducerile masive ale importurilor din Rusia.

Scăderea semnificativă a consumului de gaze naturale de către gospodăriile și întreprinderile europene a fost favorizată de o iarnă mai blândă. Dar a reflectat, de asemenea, eforturile de conservare a energiei, închiderea unor activități industriale mari consumatoare de energie și trecerea la surse alternative de combustibil și de energie, ca urmare a creșterii puternice a prețurilor care a urmat invaziei complete a Rusiei în Ucraina anul trecut.

Comparativ cu media din ultimii cinci ani, consumul de gaze în UE a scăzut cu 17,7% între august și martie, potrivit cifrelor publicate miercuri de Eurostat, agenția de statistică a UE. Astfel, UE și-a depășit obiectivul de reducere a consumului de gaz cu 15% în aceeași perioadă, stabilit în cadrul eforturilor de a face față la scăderea semnificativă a livrărilor rusești, care a provocat teama de raționalizare a energiei și de exod industrial.

Factorii care au contribuit la scădere

„Nu a fost vorba doar de vreme”, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la banca germană de investiții Berenberg. „Companiile mari consumatoare de energie au redus producția, gospodăriile au economisit energie și a avut loc o trecere la alte surse de combustibil”. Acesta a precizat că datele Agenției Federale de Rețele din Germania au arătat că de la începutul acestui an gospodăriile și întreprinderile mici și-au redus consumul de gaze cu 17,2% față de cei cinci ani anteriori, în timp ce industria a redus consumul cu 18,8%.

Henning Gloystein, de la compania de consultanță Eurasia Group, a declarat că cel mai important factor de scădere a fost trecerea la alți combustibili, care, potrivit estimărilor sale, a reprezentat aproximativ 60% din scăderea înregistrată în lunile de iarnă, restul fiind împărțit între economisirea energiei în gospodării și vremea relativ blândă.

Gloystein a declarat că o mare parte din reducerea cererii va rămâne, probabil, deoarece a fost realizată prin „măsuri de eficiență îmbunătățite”, dar unele dintre „schimbările comportamentale făcute de companii ar putea să nu dureze”. Acesta a estimat că cererea de gaze din UE va continua să scadă, deși într-un ritm mai lent, putând să se reducă cu 3-5% în 2023, pe măsură ce se vor obține noi câștiguri în materie de eficiență și se vor lansa proiecte de energie regenerabilă.

Germania a interzis sistemele de încălzire pe bază de petrol și gaze

UE a redus proporția importurilor sale de gaze din Rusia la 16% la sfârșitul anului trecut, față de 37% în martie 2022, potrivit grupului de lucru UE-SUA privind securitatea energetică. Încurajând în continuare renunțarea la gaz, guvernul german a aprobat săptămâna aceasta un proiect de lege care interzice noile sisteme de încălzire pe bază de petrol și gaz începând din 2024, cerând ca cele noi să fie bazate în proporție de cel puțin 65% pe energie regenerabilă.

Scăderea peste așteptări a consumului de gaze din UE a determinat o scădere recentă a prețurilor și a contribuit la creșterea nivelului de stocare. Indicele de referință european TTF pentru gaz a scăzut de la aproximativ 75 EUR pe megawatt/oră la sfârșitul lunii decembrie la aproape 40 EUR/MWh. Prețurile atinseseră un nivel record de 343 EUR/MWh în august, un nivel echivalent, în termeni de petrol, cu peste 500 de dolari pe baril.

Există temeri

Deși prețurile rămân ridicate în raport cu standardele istorice ( în 2019 au fost în medie de aproape 15 €/MWh ) scăderea bruscă a contribuit la temperarea inflației în economiile din zona euro, care a scăzut de la un nivel record de 10,6% în octombrie la 6,9% în martie. Consumul de gaze din UE s-a stabilizat recent, reducerea lunară față de media ultimilor cinci ani reducându-se de la un vârf de 25% în noiembrie la 12,3% în decembrie. Cu toate acestea, în luna martie a revenit la 17,1%.

Temerile legate de penuria de energie din iarna viitoare s-au diminuat după ce depozitele de gaze din UE au ajuns la 55,7% din capacitate la începutul lunii, cu 20 de puncte procentuale peste media ultimilor cinci ani, potrivit organismului industrial Gas Infrastructure Europe, potrivit Financial Times.