Infofinanciar > Lumea la zi > Eșecul lui Putin ar putea duce la o catastrofă globală. Liderul de la Kremlin continuă să amenințe cu războiul nuclear
Lumea la zi

Eșecul lui Putin ar putea duce la o catastrofă globală. Liderul de la Kremlin continuă să amenințe cu războiul nuclear

Putin sursa foto metro.uk
Putin sursa foto metro.uk

Anexarea cel  patru teritorii din estul și sudul Ucrainei de către președintele Vladimir Putin marchează începutul unei noi etape foarte periculoase în conflictul care durează de șapte luni și care, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali, ar putea duce la prima utilizare a armelor nucleare în 77 de ani.

În cazul în care obiectivele lui Putin în Ucraina continuă să eșueze, acesta a amenințat deja că va folosi arme nucleare. Oferindu-i lui Putin o apărare plauzibilă pe motiv că „integritatea teritorială a națiunii noastre este contestată”, așa cum a formulat în discursul său de săptămâna trecută, anexarea îl apropie de utilizarea unei bombe nucleare, scrie The Washington Post. 

Putin dă vina pe americani

El a reiterat avertismentul vineri, 30 septembrie, spunând că utilizarea armelor nucleare a fost posibilă datorită folosirii de către SUA a bombelor atomice la Hiroshima și Nagasaki. El a declarat anterior că invazia americană în Irak a creat un precedent pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit oficialilor americani și occidentali, este încă improbabil ca Putin să își pună în aplicare amenințările. Aceștia susțin că, cel mai probabil, Putin încearcă să împiedice Occidentul să acorde Ucrainei un sprijin militar și mai avansat, permițând în același timp Rusiei să oprească sau cel puțin să inverseze înfrângerile sale militare pe câmpul de luptă prin mobilizarea a 300.000 de soldați suplimentari.

Cu toate acestea, se pare că amenințările nu au făcut decât să sporească hotărârea Occidentului de a continua să aprovizioneze Ucraina cu armament, iar armata ucraineană continuă să avanseze în teritoriul ocupat de Rusia. Într-o regiune aparent cucerită de Rusia sâmbătă, 1 octombrie, armata ucraineană a preluat controlul asupra orașului Lyman din estul țării.

Unii  lideri politici și bloggeri militari  din Rusia, inclusiv liderul cecen Ramzan Kadîrov, un susținător apropiat al lui Putin, au făcut apel la atacuri nucleare ca răspuns la pierderea unei alte linii de front rusești. „Trebuie adoptate măsuri mai drastice, până la instaurarea legii marțiale în zonele de frontieră și la folosirea unor arme nucleare mai slabe“, a scris Kadîrov într-un comentariu transmis pe canalul Telegram.

Acum este posibil să se completeze evenimentele premergătoare primei utilizări a armei nucleare de la bombardamentul atomic din 1945 asupra Japoniei, deoarece Moscova recunoaște acum teritoriile aflate în dispută ca fiind teritoriu rusesc.  „Este puțin probabil, dar este cel mai serios caz de amenințare nucleară începând din anii ’80,“, când Războiul Rece a luat sfârșit, a declarat Franz Stefan Gady, membru marcant al Institutului Internațional pentru Studii Strategice de la Londra. ”Este o situație foarte periculoasă, pe care strategii occidentali trebuie să o ia în serios”, a mai spus el.

Oficiali din SUA și Europa susțin că tratează în mod serios amenințările. Jack Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, a declarat duminică, 2 octombrie,  că utilizarea armelor nucleare de către Rusia ar avea „repercusiuni catastrofale”. El a refuzat să spună care ar fi acestea, dar a precizat că au fost explicate în detaliu oficialilor ruși „la niveluri foarte înalte” în cadrul unei întâlniri private. „Ei înțeleg foarte bine la ce să se aștepte dacă o apucă pe această linie neagră”, a spus el.

Occidentul continuă să sprijine Ucraina

„Nimeni nu știe ce va hotărî Putin să facă, nimeni“, a declarat un oficial al Uniunii Europene care a dorit să își păstreze anonimatul. „Dar el este total înghesuit într-un colț, e nebun… iar pentru el nu există vreo cale de ieșire. Pentru el, singura cale ar fi o victorie totală sau o înfrângere totală, iar noi conlucrăm în sprijinul acestei a doua variante. Avem nevoie de victoria Ucrainei, iar noi conlucrăm ca să prevenim cele mai sumbre scenarii, ajutând Ucraina să câștige“.

Obiectivul, potrivit oficialului anonim, este acela de a asista militar Ucraina, pentru că aceasta are nevoie de sprijin pentru a continua să alunge Rusia de pe teritoriul ucrainean, exercitând în același timp presiuni politice asupra Rusiei pentru a accepta încetarea  focului și retragerea , a adăugat oficialul.

În plus, oficialul a spus că invazia a fost o greșeală și că presiunea reușește „încet” să facă Rusia și restul lumii să conștientizeze acest lucru. India, care în primele etape ale conflictului părea să susțină Rusia, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amenințările lui Putin cu războiul nuclear, în timp ce China, nominal cel mai important partener al Rusiei, a lăsat să se înțeleagă că începe să fie îngrijorată de escaladarea continuă a liderului rus.

Însă, „anexarea   și mobilizarea sute de mii de noi soldați au demonstrat totodată că strategia occidentală încă nu s-a dovedit îndeajuns de suficientă pentru a-l convinge pe Putin că nu poate câștiga”, a declarat Alexander Gabuev, membru marcant de la Carnegie Endowment for International Peace.

În ciuda așteptărilor Occidentului, Putin nu a dat înpoi în fața contraofensivei ucrainene,  liderul de la Kremlin a făcut exact contrariul și și-a dublat eforturile. „Pe zi ce trece, observăm că Vladimir Putin vede toate astea drept un mare război existențial și este gata să mărească miza dacă pierde pe câmpul de luptă”, a adăugat Gabuev.

„În același timp, nu cred că Occidentul va da înapoi, așa că problema se arată extrem de grea. Ne aflăm la doi sau trei pași” de un eșec al Rusiei, ceea ce i-ar oferi pretextul folosirii armamentului nuclear.  Rusia întreprinde aceste acțiuni pentru a-și proteja pozițiile, trimițând sute de mii de soldați în plus în război, intensificându-și atacurile asupra obiectivelor civile și infrastructurii ucrainene și poate chiar lansând atacuri asupra infrastructurii occidentale.

Puțini sunt cei care nu sunt de acord că Rusia a fost responsabilă pentru sabotarea conductelor Nord Stream din Marea Baltică, potrivit oficialului UE, în ciuda faptului că Statele Unite și partenerii săi europeni s-au abținut de la acuzații directe.

“Nu cred că se îndoiește cineva. Este semnătura Kremlinului”, a spus el. “Este un semnal care vrea să spună: ‘uitați ce va să vină, uitați ce suntem în stare să facem’”.

Este puțin probabil ca Putin să folosească arme nucleare de mari dimensiuni

Armele nucleare nu ar fi probabil utilizate decât după ce mobilizarea, sabotajul și alte tactici nu ar fi reușit să schimbe cursul evenimentelor, potrivit lui Gady, și nu este evident ce ar realiza Putin prin utilizarea lor. Gady a declarat că este mai probabil ca Moscova să încerce să folosească una dintre armele sale nucleare tactice, mai mici, pe câmpul de luptă, pentru a încerca să obțină avantajul asupra forțelor ucrainene, în ciuda unor predicții aberante din emisiunile de știri rusești potrivit cărora Kremlinul ar lovi o capitală occidentală, Londra părând a fi o țintă preferată.

Cea mai mică armă nucleară din arsenalul rusesc produce o explozie de aproximativ 1 kilotonă, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din magnitudinea bombei dezlănțuite la Hiroshima și ar provoca o devastare semnificativă, dar pe o suprafață mai mică. Linia frontului de 2500 km de-a lungul căreia se desfășoară războiul împiedică existența unei ținte clare a cărei distrugere ar schimba direcția conflictului, deoarece forțele sunt prea dispersate. Rusia ar trebui să folosească mai multe arme nucleare sau, alternativ, să atace un centru de populație semnificativ precum Kievul pentru a avea un impact. Oricare dintre cele două opțiuni ar reprezenta o escaladare masivă, ar invita represalii occidentale aproape sigure și ar transforma Rusia într-un stat paria chiar și printre aliații săi, potrivit lui Gady.

„Din perspectivă strict militară, armele nucleare nu ar rezolva niciuna dintre problemele de ordin militar ale lui Putin,” mai spune el. “Pentru a schimba tabloul operațiunilor, un singur atac nu va fi suficient și nici nu va intimida Ucraina, făcând-o să cedeze din teritoriu. Dimpotrivă, asta ar spori și mai mult sprijinul occidental, iar eu cred că va veni o ripostă din partea SUA”, a mai adăugat Gady.

„Chiar dacă Putin este periculos, el nu are tendințe sinucigașe, după cum nu au nici cei din jurul său”, afirmă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA din Europa.