Infofinanciar > Lumea la zi > Wall Street Journal: Pentru China, Rusia este deopotrivă un partener și o problemă dificilă
Lumea la zi

Wall Street Journal: Pentru China, Rusia este deopotrivă un partener și o problemă dificilă

Rusia și China - sursa foto - digi24.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Pentru liderul chinez Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin este un partener util pentru a se opune unei ordini mondiale dominate de SUA. Dar relația reprezintă, de asemenea, o responsabilitate pentru China. În timp ce, oficialii americani și europeni avertizează Beijingul să nu ajute eforturile Rusiei de a-și reconstrui armata.

Putin a sosit joi la Beijing. Aceasta a fost prima sa călătorie în străinătate de când și-a asigurat o victorie electorală cu ștampilă de cauciuc în martie. Cei doi lideri au declarat o prietenie „fără limite” cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022.

Rusia ar putea fi cel mai mare dușman al Chinei?

De atunci, China a fost mai puțin efuzivă. Cu toate că, a oferit un colac de salvare economiei Rusiei. Putin va căuta mai mult din sprijinul care a ajutat Rusia să reziste eforturilor occidentale de a o izola. Vizita îi va oferi, de asemenea, o oportunitate de a demonstra publicului rus că încă are prieteni puternici – un mesaj adesea subliniat de mass-media de stat.

„Putin, desigur, va dori să vadă un fel de susținere chineză foarte persistentă”, a declarat Zhu Feng, profesor de relații internaționale la Universitatea Nanjing.

Ceea ce Putin va obține mai degrabă este o continuare a politicii Chinei de a ajuta Moscova să își susțină economia. Îi cumpără exporturile ieftine de energie și vânzându-i bunurile de consum pe care Rusia se chinuie din ce în ce mai mult să le importe din alte părți.

China nu a criticat public invazia din Ucraina, pe care o numește oficial „criză” și nu război. Xi a respins sugestiile potrivit cărora Beijingul ar trebui să facă mai multe presiuni asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului. Dar liderul chinez a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare. Acesta este spectru pe care Putin l-a evocat ocazional în legătură cu Ucraina.

„Pe de o parte, ne opunem cu desăvârșire folosirii forței militare împotriva altor țări”, a declarat Zhu. „Pe de altă parte, nu vrem ca relațiile cu Rusia să se prăbușească complet. Ei sunt vecinii noștri. China este un mare cumpărător de petrol și gaze rusești. Beijingul ar vrea doar să vadă că relația continuă fără distragerea atenției. Dar atâta timp cât războiul persistă, este o dilemă diplomatică pentru China.”

Xi și Putin, prieteni la cataramă

Relația dintre cele două țări este susținută de o prietenie de lungă durată între cei doi lideri. Ei s-au întâlnit de zeci de ori și fac frecvent schimb de cadouri și urări de ziua de naștere. Prima călătorie externă a lui Xi după ce și-a asigurat un al treilea mandat anul trecut a fost la Moscova.

Călătoria lui Putin are loc la doar o săptămână după ce a fost învestit pentru un nou mandat de șase ani. China a devenit o piață de desfacere importantă pentru el din punct de vedere diplomatic. Mai ales că el este din ce în ce mai evitat pe plan internațional și limitat în capacitatea sa de a călători după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său.

Cele două țări s-au apropiat în timpul războiului. Anul trecut schimburile comerciale au crescut cu peste 26%. Acestea au ajuns la 240 de miliarde de dolari. Această creștere a stagnat în ultimele luni. Eperții spun că volume semnificative trec prin țări terțe din Asia Centrală, cum ar fi Kârgâzstanul.

China este un client important al petrolului și gazelor naturale rusești, pe care le poate cumpăra la prețuri reduse. Europa a limitat aceste achiziții de la începutul războiului. De asemenea, Rusia se orientează către China pentru bunurile de consum. Oferă, astfel, o piață stabilă într-o perioadă în care cererea globală este slabă. Vehiculele chinezești au depășit multe mărci europene în Rusia. A ajutat China să devină anul trecut cel mai mare exportator de automobile din lume.

Acuzații din partea SUA

„Cadrul general al acestei relații este destul de solid”, a declarat Jakub Jakobowski, cercetător în domeniul Chinei și director adjunct al Centrului pentru Studii Estice, un think tank finanțat de guvernul polonez. „Atâta timp cât conflictul strategic cu SUA este în vigoare, ei se vor sprijini pe Rusia ca fiind singurul partener viabil.”

SUA au acuzat China că îl ajută pe Putin să-și reconstruiască armata. A furnizat cipuri folosite în arme avansate, piese pentru avioane, motoare de drone și mașini de terasament. China neagă că a furnizat arme Rusiei. Spune că reglementează îndeaproape așa-numitele echipamente cu dublă utilizare cu potențiale aplicații civile și militare.

SUA au sancționat companii chineze pentru furnizarea de tehnologii militare, cum ar fi cipuri și sisteme optice, către Rusia. În prezent au renunțat la sancțiunile care ar elimina băncile chineze din sistemul financiar global, o măsură care ar putea avea un impact economic extins.

Vizita lui Putin vine după călătoria lui Xi în Europa. Acesta s-a întâlnit cu lideri din Franța, Serbia și Ungaria. Fiecare etapă a vizitei liderului chinez a părut concepută pentru a atrage segmentele din Europa care sunt mai puțin dornice să îmbrățișeze poziția dură a SUA față de China, au declarat analiștii.

„Din punctul de vedere al lui Putin, sau al relației China-Rusia, această vizită europeană a fost pur și simplu grozavă, așa cum a conceput-o Xi Jinping”, a declarat Jakobowski. „Dacă vă uitați la țările pe care le-a vizitat și la contextul general, este clar că a fost foarte antiamericană”.

Putin știe ce vrea din vizita din China

Pe lângă Beijing, Putin va vizita și Harbin. Acesta este un oraș din nord-estul Chinei care a fost dezvoltat de Rusia începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea ca nod al unei rețele feroviare în regiune. Orașul păstrează o parte din arhitectura istorică rusească. De asemenea, găzduiește o expoziție Rusia-China care se concentrează pe legăturile comerciale și de investiții dintre cele două țări.

Vizita lui Putin în nord-estul Chinei a sporit speculațiile potrivit cărora acesta ar putea călători și în Coreea de Nord. Aceasta din urmă este o țară de care Rusia s-a apropiat din ce în ce mai mult de la începutul războiului din Ucraina. Putin s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în Rusia, în septembrie. Moscova a apelat la Coreea de Nord pentru a-și suplimenta propria producție de armament. Rezervele sale sunt epuizate de războiul din Ucraina. În ianuarie, Kremlinul a declarat că Putin va efectua o vizită la Phenian în viitorul apropiat, notează wsj.com.

Liderul din Kremlin își are prietenii în Asia

Legăturile din ce în ce mai strânse dintre Rusia și Coreea de Nord au provocat un oarecare disconfort în China, care se teme că ar putea fi inclusă într-o grupare care amintește de alinierea lor din timpul Războiului din Coreea, a declarat Zhu, cercetătorul chinez.

„Beijingul respinge în totalitate căderea într-un nou Război Rece”, a spus Zhu.

Vorbind cu presa de stat chineză înainte de vizita sa în China, Putin a declarat că Rusia și China au un obiectiv comun în a ține piept SUA și aliaților săi. „De asemenea, respingem încercările Occidentului de a impune o ordine bazată pe minciuni și ipocrizie, pe niște reguli mitice create nu se știe de cine”, a declarat el pentru agenția de presă de stat Xinhua.

Putin a mai spus că susține eforturile Chinei de a promova încetarea luptelor din Ucraina. Anul trecut, China a publicat un document de poziție cu privire la Ucraina și a trimis un emisar, Li Hui, în capitalele europene pentru a discuta posibile soluții diplomatice. Dar poziția Chinei a fost considerată de oficialii europeni ca fiind foarte apropiată de cea a Rusiei. Argumentul Beijingului potrivit căruia Rusia are drepturi la „securitate indivizibilă”, fără ca eforturile de securitate ale altor țări să o amenințe pe a sa, urmează justificarea lui Putin pentru invadarea Ucrainei.