Infofinanciar > Info > Pensionarii pot încasa până la 1.000 de lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Info

Pensionarii pot încasa până la 1.000 de lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească

pensionari, sursa foto playtech.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Pensia nu este singura formă de venit de care pot beneficia seniorii din România. Pensionarii pot primi sume consistente, de până la 1.000 de lei, la inițiativa autorităților locale. Banii se acordă însă doar în anumite condiții speciale.

Pensionarii din România pot beneficia de sume consistente din partea autorităților locale. Banii sunt acordați însă doar în anumite condiții stabilite în funcție de criterii de vârstă.

Astfel, autoritățile locale din România pot organiza evenimente dedicate premierii persoanele vârstnice din comunitățile respective.

Un exemplu de dată recentă este cel al Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, Aceasta l-a premiat în martie anul acesta pe Oscar Szavuj cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 103 ani. Sărbătoritul a primit din partea administrației locale Diploma „Vârsta de Aur”, dar și un premiu în valoare de 1.000 de lei. Municipalitatea Râmnicu Vâlcea a premiat în ultimii patru ani 171 de pensionari care au intrat în Clubul Nonagenarilor . Totodată, în acest interval au fost acordate și 15 premii pentru aniversări centenare.

Anul acesta și primăria Mediaș a premiat cele 187 de persoane care au împlinit sau vor împlini 80 de ani de viață în prima jumătate a lui 2024.

Premii pentru 50 de ani de căsnicie

Și Consiliul Local al Municipiului Iași a avut o inițiativă în acest sens. Pe data de 7 mai 2003, a adoptat Hotărârea nr. 236/2003 prin care acordă diplome de onoare și un premiu fiecărei familii din Iași care a împlinit 50 de ani de căsnicie. Astfel pensionarii pot primi sume care variază între 500 și 1.000 de lei, în funcție de decizia Consiliului Local.

O măsură similară a fost adoptată anul trecut și de Primăria din Focșani. Astfel, toate „cuplurile de aur” primesc din partea municipalității flori, un tort și o diplomă de fidelitate. Dar şi un premiu în valoare de 500 lei. Și focșănenii care au trecut de pragul de 90 de ani beneficiază de aceleași premii.

Și în Mediaș sunt recompensate cele mai longevie cupluri. Consiliul local este însă mai generos cu cei care au depășit pragul de 50 de ani împreună. Premiul acrodat este în valoare de 700 de lei de familie.

Premii și la Constanța

Și Primăria Municipiului Constanța acordă premii în bani pentru pensionarii care au atins vârste venerabile. Dar și cuplurilor care au sărbătorit 50 de ani de căsătorie.

Astfel Primăria Constanța le oferă locuitorilor care au împlinit aceste venerabile vârste premii consistente. „Grila“ este următoare: 300 de lei seniorilor trecuți de 80 de ani și 500 de lei celor de 90 de ani. Premiul cel mare, de 1.000 de lei, revine celor care au împlinit 100 de ani, potrivit romaniatv.

Primăria acordă premii de 300 de lei și pentru cuplurile care au petrecut împreună peste jumătate de secol.

Actele necesare pentru obținerea premiilor

Pentru a beneficia de aceste premii, cei interesați trebuie să completeze o cerere tip. Aceasta poate fi găsita în format fizic sau poate fi descărcată de site-urile autorităților locale.

Formularul trebuie însoțit de copii după buletinele celor doi parteneri de viață, precum și după certificatul de căsătorie. Acestea trebuie să facă dovada că ambii au domiciliul pe în municipiul respectiv.

De asemenea, persoanele longevive trebuie să atașeze cererii copia după buletin.