Infofinanciar > Lumea la zi > Stoltenberg: „Ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse!” Cum pot scăpa de anexarea făcută de Rusia
Lumea la zi

Stoltenberg: „Ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse!” Cum pot scăpa de anexarea făcută de Rusia

gds.ro
Sursa foto: gds.ro

Secretarul General NATO este optimist în privința ripostei pe care o poate lansa Ucraina în fața agresorului rus. Jens Stoltenberg consideră că recucerirea unui oras aflat în zona recent anexată de Vladimir Putin poate crea condițiile necesare pentru mobilizarea ucrainienilor pentru a respinge atacurile armatei ruse, informează agenția de presă Reuters.

„Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează” Kievului, a precizat Stoltenberg într-un interviu pentru emisiunea ”Meet the Press”, a televiziunii NBC.

Orașul Liman a fost complet eliberat de sub controlul lui Putin

Declarația secretarului general NATO vine în urma anunțului făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia orașul strategic Liman, din zona de est a țării, a fost „complet eliberat” de sub controlul lui Putin. Acest lucru s-a întâmplat la doar o zi distanță după ce Moscova a decis retragerea trupelor din bastionul Nordic al regiunii Donețk, conform digi24.ro.

Jens Stoltenberg a lăsat de înțeles că cel mai bun mod de a combate anexarea proclamată de Putin a unor părți din Ucraina constă în susținerea necondiționată a Executivului de la Kiev.

La scurt timp după semnarea documentului de anexare a celor patru regiuni cucerite de Rusia, Zelenski a formulat și semnat o cerere de aderarea accelerată în cadrul Organizației Nord-Atlantice. Întrebat de șansa de reușită a acestei solicitări, Stoltenberg a invocat o prerogativă a Regulamentului NATO, potrivit căreia, decizia de aderare a unui alt membru trebuie luată prin consens, în sensul că toți membri, 30 la număr, trebuie să fie de acord cu o astfel de propunere.

Pe frontul din orașul Liman, soldații ruși capturați au fost uimiți de felul cum luptă sodații Ucrainei.

„Vedeam cum îi loveau gloanțele, cădeau, dar continuau să înainteze ca nebunii”, conform mesajelor de pe Telegram ale unui veteran rus publicate de Christo Grozev, un journalist de investigații al site-ului Bellingcat.

Rușii sunt uimiți de capacitatea de luptă a soldaților ucraineni

„Din pădure a ieșit un grup, aproximativ 30 de oameni, întinși într-un șir, și au înaintat spre noi, am început să trag în ei cu mitraliera și cu un lansator de grenade, toți din pozițiile noastre au început să tragă, vedeam cum îi loveau gloanțele, cădeau, dar continuau să înainteze ca nebunii.

Apoi, când mulți dintre ei au fost doborâți, cei care au rămas (în picioare – n.r.) au început să se retragă. Nu știu câți am omorât, dar mulți dintre ei au căzut. După o oră, o altă grupare a ieșit din aceeași pădure, sub acoperirea vehiculelor de luptă, am început să tragem cu mortierele în ei. S-au retras din nou. Apoi au atacat din nou și m-au rănit, părerea mea e că erau drogați, pentru că îi seceram, dar continuau să înainteze”, a spus rusuș.

Acesta își încheie nararea evenimentelor cu următoarea afirmație ”Povestea asta confirmă că drogatul de Zelenski a dat ordin ca Limanul sp fie cucerit cu orice preț înainte de semnarea acordului de primire de noi teritorii în Federația Rusă”.

În altă ordine de idei, Stoltenberg a mai declarat că Organizația Atlanticului de Nord sprijină investigațiile asupra sabotajului conductelor Nord Stream care face legătura între Rusia și Europa via Marea Baltică: „orice act deliberat asupra unei infrastructuri critice a NATO va fi întâmpinat cu un răspuns ferm şi unit”.

Nord Stream1 și 2 au fost construite pentru a transporta gazul rusesc în Europa. Ele au fost avariate de explozii submarine în largul insulei daneze Bornholm din Marea Baltică.