Infofinanciar > Lumea la zi > Creșterea prețurilor poate reveni. BCE nu scade dobânzile
Lumea la zi

Creșterea prețurilor poate reveni. BCE nu scade dobânzile

BCE (sursă foto: evz.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Banca Centrală Europeană a anunțat că, deși ritmul de creştere al salariilor în zona euro se moderează, nu se poate angaja să scadă dobânzile.

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a anunțat joi că instituția nu poate scădea dobânzile din cauza incertitudinilor ridicate.

„Creşterea salariilor încetineşte. În urmă cu câteva luni creşterea salariilor era de peste 5%. Acum este în jur de 4%.”, a afirmat vicepreședintele Băncii Centrale Europene.

Explicațiile oferite de Luis de Guindos la Bloomberg TV aduc mai multă lumină asupra traiectoriei creşterilor salariale în zona euro. Acestea reprezintă un indicator cheie de care oficialii BCE țin cont în analizele pentru o posibilă relaxare a politicii monetare. Potrivit specialiștilor, relaxarea ar putea surveni după o posibilă reducere pentru dobânzile stabilite, preconizată pentru luna iunie.

La finalul lunii aprilie, oficialul BCE avertiza asupra contextului economic dificil. „Situația geopolitică, în special în Orientul Mijlociu, reprezintă un risc special de creștere a inflației.”, a declarat de Guindos.

Comentariile au venit în contextul dezbaterii asupra unei relaxări a politicii monetare după reducerea planificată în iunie. Unii doresc reduceri rapide pentru a contribui la stimularea redresării. Alții, însă, se tem de amenințările la adresa costurilor energetice cauzate de tensiunile din Orientul Mijlociu. Dar și de presiunile persistente asupra prețurilor în sectorul serviciilor interne.

Creșterile salariale nu se temperează

Datele de la cele mai mari economii din regiune contrazic însă afirmațiile vicepreședintelui Băncii Centrale Europene. Potrivit acestora, nu se observă o încetinire semnificativă a creşterii salariilor negociate în primul trimestru din 2024.

Unii analişti văd chiar o accelerare. Acest fenomen crește riscul ca firmele să transfere costurile mai ridicate cu forţa de muncă asupra consumatorilor. Ceea ce va menţine și mai mult timp inflaţia peste ţinta stabilită de banca centrală pentru 2%.

De Guindos a reiterat faptul că inflația se întoarce la ținta de 2%. Luând cuvântul joi seară la Barcelona, el a semnalat productivitatea limitată a economiilor din zona euro. Acest lucru ar putea încă să ducă la o nouă creștere a prețurilor de consum.

Oficialul a declarat că BCE va fi într-o poziție mult mai bună pentru a evalua o posibilă reducere a ratelor dobânzilor în luna iunie. Termenul este stabilit în funcție de sosirea unor date cheie privind salariile din zona euro din 20 de țări.

Productivitatea este în scădere

Declarațiile oficialului BCE au fost făcut după publicarea raportului bianual al băncii privind stabilitatea financiară. De Guindos a declarat că salariile nu sunt singurul motiv de îngrijorare, ţinând cont de interacţiunea lor cu productivitatea.

„Productivitatea este extrem de scăzută. Ceea ce duce la majorarea costurilor unitare cu forţa de muncă. Este ceva sensibil mai ales în sectorul serviciilor. Aici evoluţia costurilor unitare cu forţa de muncă determină o parte importantă a presiunii asupra preţurilor. Efecte pe care le vom vedea în viitorul apropiat”, a explicat vicepreședintele BCE.

Potrivit acestuia, deciziile privind dobânzile depind de evoluţia datelor.

„Am spus clar că suntem dependenţi de date. Vom discuta la fiecare şedinţă evoluţiile. Cred că este o abordare corectă, din cauza incertitudinilor ridicate”, a mai precizat Luis de Guindos, citat de Bloomberg.