Info

Rusia după referendum. Ce se va întâmpla acum? Este posibil ca Putin să își apere noile teritorii cu arme nucleare

Putin sursa foto worldcrunch.com
Putin sursa foto worldcrunch.com

În ceea ce unii au numit o mișcare disperată din partea Moscovei, Rusia a finalizat organizarea de „referendumuri” în Ucraina ocupată, deschizând astfel calea pentru anexarea de noi teritorii ucrainene suverane. În timp ce Moscova încearcă să intimideze Ucraina pentru a opri contraofensiva, Putin a amenințat că va alipi aceste teritorii la Federația Rusă chiar în această săptămână. Cum ar putea evolua însă această situație, în condițiile în care Kievul este hotărât să pună la îndoială cacealmaua lui Putin și este susținut de Occident?

După referendumurile organizate sub supravegherea soldaților ruși înarmați, Moscova a obținut „rezultatele” pe care le urmărea, așa cum se preconiza. Guvernul rus este acum pregătit să anexeze cele patru regiuni, care includ unele teritorii care nu se află în prezent sub control rusesc, însă anexarea este respinsă la nivel mondial.

Ce se va întâmpla acum?

În toată această chestiune, întrebarea esențială vizează urmările „referendumurilor”. Putin și alți oficiali ruși  au dat de înțeles că atacurile asupra teritoriilor confiscate vor fi tratate ca atacuri asupra teritoriului suveran al Rusiei. Rusia a acuzat anterior Ucraina că a efectuat atacuri transfrontaliere pe parcursul războiului, în special asupra unui aerodrom rusesc din Crimeea anexată, pe care Moscova o consideră teritoriul său. Cu toate acestea, Moscova se declară acum serioasă și amenință cu o escaladare a conflictului, potrivit The Guardian.

În ceea ce privește operațiunile militare, este posibil ca Rusia să înceapă să țintească alte centre de populație și structuri guvernamentale cu rachetele sale rămase, așa cum a făcut la începutul acestei luni cu lovituri asupra unor instalații energetice ucrainene de lângă Harkov.

Mai mult, este posibil ca Putin să desfășoare exerciții sau chiar atacuri nucleare pentru a amenința Occidentul. În același timp, pentru a-și asigura integritatea teritorială, Kremlinul ar putea accelera „mobilizarea parțială”, staționând trupe în teritoriile ocupate. Putin trebuie să fie atent și la contraofensiva ucraineană, pentru a se asigura că nu mai pierde și alte teritorii ocupate anterior.

Referendumurile pot avea ecouri și în plan intern, Rusia are opțiunea de a-și închide granițele sau de a impune legea marțială în anumite zone. Măsurile de guvernare marțială ar putea include confiscarea proprietății, restricții temporare în zonele publice sau pe șosele, arestări ale opozanților guvernului, lagăre de internare pentru persoanele străine și alte măsuri drastice care ar imita viața într-un regim totalitar.