Infofinanciar > Lumea la zi > Armata ucraineană ar putea veni în România! Trupele Kievului au nevoie urgentă de antrenament
Lumea la zi

Armata ucraineană ar putea veni în România! Trupele Kievului au nevoie urgentă de antrenament

armata ucraina veridica.ro
sursă foto: veridica.ro

Uniunea Europeană (UE) are în vedere un plan geo-strategic ce vizează organizarea unei misiuni de „antrenament şi asistență” pentru armata ucraineană. Trupele de la Kiev, în această misiune, vor veni în țările vecine Ucrainei, iar astfel acestea ar putea ajunge și în România.

„Sper că propunerea va fi aprobată. Uniunea Europeană desfășoară misiuni de antrenament militar pe lângă armatele țărilor cu care noi cooperăm. Am făcut asta în Mali în urmă cu puțin timp, o să începem să o facem în Mozambic și am făcut-o în Niger”, a indicat Josep Borrell, șefului diplomației europene, citat de antena3.ro.

Acesta nu a venit cu nicio mențiune exactă privind un stat vecin, însă țările care au granițe comune cu Ucraina sunt Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Din motive politice deja evidente, Ungaria nu va face parte din acest proiect. Budapesta a continuat relațiile cu Kremlinul, în ciuda valului de restricții venite dintre Ociident la adresa Rusiei.

Miniștrii Apărării, decizia finală

Această propunere de proiect va fi dezbătută săptămâna viitoare la Praga, în cadrul Consiliului miniștrilor Apărării din țările membre Uniunii Europene, potrivit lui Borrell. Oficialul european a continuat spunând că acest conflict militar este „un război care pare că se prelungește”, iar astfel, este necesar un efort suplimentar, nu doar în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare, ci și de antrenament și asistență pentru organizarea trupelor ucrainiene.

„Acest lucru este discutat de statele membre şi va fi discutat pe plan politic lunea viitoare la Praga, în cadrul Consiliului miniştrilor apărării”, a spus Borrell. La momentul actual, Republica Cehă deține preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Până în prezent, pentru a se putea apăra în luptele armate, armata ucraineană s-a bazat mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. De asemenea, trupe americane și britanice au fost în aceste șase luni pe frontul din estul Europei pentru a antrena militarii ucrainieni, despre care au psecificat faptul că nu au avut parte de o pregătire suficientă.

Armata Rusiei, în înaintare

Armata ucraineană se împiedică astfel de numeroase probleme, mai ales în contextul în care trupele ruse avansează acum către nordul țării. Acestea se îndreaptă acum dinspre oraşul Herson către Nikolaev lansând deja rachete asupra oraşelor situate la vest de centrala nucleară Zaporojie.

„În direcţia Nikolaev, ocupanţii au desfăşurat acţiuni de asalt în zona localităţii Blagodatne, cu un succes parţial”, conform reprezentanților Statului Major al armatei ucrainene.