Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale. Economia Japoniei se contractă, Putin se duce la Xi, Netanyahu nu are un plan postbelic
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale. Economia Japoniei se contractă, Putin se duce la Xi, Netanyahu nu are un plan postbelic

Revista Presei Sursa foto Economedia
Sursa foto Arhiva companiei

Vladimir Putin a sosit la Beijing, unde se va întâlni cu Xi Jinping pentru a 43-a oară. Aceasta este prima călătorie în străinătate a președintelui rus de când a câștigat al cincilea mandat. Rusia și China au devenit aliați fermi împotriva a ceea ce consideră a fi încercările Occidentului de a le limita.

Robert Fico, premierul populist al Slovaciei, nu se mai află într-o „situație care să-i pună viața în pericol”, a declarat vicepremierul țării. Fico a fost împușcat de mai multe ori în timp ce saluta oamenii în orașul central Handlova. Un oficial a confirmat că atacul a fost o „tentativă de asasinat”. Motivul din spatele acestuia a fost unul politic. Fico și-a început al patrulea mandat în septembrie anul trecut. Acesta s-a dovedit a fi o figură extraordinar de divizivă.

Neînțelegeri în Olanda, iar economia Japoniei se contractă

Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate (PVV) de extremă dreapta din Olanda, a declarat că a ajuns la un acord privind formarea unui guvern de coaliție. PVV a obținut cele mai multe locuri la alegerile generale din noiembrie, dar nu și majoritatea. Discuțiile privind coaliția s-au blocat. Motivele din spatele acestui blocaj au fost, printre altele, politicile antimusulmane ale lui Wilders și a scepticismului față de schimbările climatice. Wilders a declarat că nu va deveni prim-ministru. Totuși, el nu și-a desemnat candidatul preferat.

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru din 2024 din cauza încetinirii consumului. PIB-ul s-a contractat cu o rată anualizată de 2%, după ce în trimestrul precedent abia dacă a crescut. Consumul privat a scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv. Cererea a fost afectată de creșterea costurilor vieții. În martie, Banca Japoniei a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată din 2007 încoace.

A scăzut inflația în SUA, iar Netanyahu nu vrea să audă de un plan pentru Gaza

Principalii trei indici bursieri americani au închis la niveluri record. Datele au arătat că rata anuală a inflației din această țară a scăzut la 3,4% în aprilie, de la 3,5% în martie. Cifra de bază a fost de 3,6%, cea mai mică din aprilie 2021. Încetinirea va încuraja Rezerva Federală. Aceasta își face griji cu privire la inflația lipicioasă care împiedică planurile de reducere a ratelor dobânzilor.

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să vină cu un plan „pentru a doua zi” pentru Gaza. Gallant a declarat că un „regim militar-civil” israelian în teritoriu este „o alternativă proastă și periculoasă”. Un Netanyahu sfidător a spus că orice discuție despre un plan postbelic înainte ca Hamas să fie eliminat este „ruptă de realitate”.

Planurile lui Putin pentru Ucraina

Șefii NATO din domeniul apărării se întâlnesc joi pentru a discuta despre progresele înregistrate în ceea ce privește planurile convenite la summitul de anul trecut de la Vilnius pentru a consolida alianța formată din 32 de membri. Dar pe primul loc pe ordinea de zi se vor afla evoluțiile sumbre ale invaziei Rusiei în Ucraina. Șeful Statului Major al Apărării din Ucraina, generalul Anatoliy Barhylevych, urmează să informeze aliații NATO.

În ciuda aprobării de către America, în urmă cu trei săptămâni, a unui sprijin militar de 61 de miliarde de dolari și a sosirii în Ucraina a muniției de care are nevoie cu disperare, inclusiv a rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune, Rusia își impune avantajele atât în ceea ce privește puterea de foc, cât și în ceea ce privește forța de muncă. Ultimele atacuri asupra Harkovului nu au ca scop capturarea acestuia. Scopul este acela de întindere a forțelor ucrainene de-a lungul liniei frontului de 1.200 km. Astfel, se reduce capacitatea acestora de a se apăra împotriva principalului efort rusesc din Donbas. De asemenea, Rusia exploatează epuizarea apărării aeriene a Ucrainei prin creșterea ritmului și a preciziei atacurilor cu bombe glisante asupra pozițiilor ucrainene. Apelurile urgente ale președintelui Volodimir Zelenski pentru mai multe baterii de apărare aeriană Patriot sunt doar cu întârziere luate în seamă.

Summitul dintre Putin și Xi în China

Vladimir Putin a sosit joi la Beijing, împotmolit în Ucraina, dar proaspăt ieșit din nou victorios în alegerile (foarte fraudate). Au trecut mai bine de doi ani de când Putin și Xi Jinping, liderul Chinei, au declarat o prietenie „fără limite”. De atunci, Rusia a devenit un partener din ce în ce mai important în efortul Chinei de a demantela ordinea mondială condusă de americani. Cele două țări au crescut frecvența exercițiilor militare comune și volumul comerțului bilateral. America, la rândul său, a înăsprit sancțiunile asupra acestui comerț.

Cea mai mare îngrijorare o reprezintă tehnologia chineză și produsele cu dublă utilizare (cu aplicații civile și militare) care ajung la producătorii de arme ruși. Potrivit celui mai înalt diplomat american, Antony Blinken, Rusia ar avea dificultăți în a-și susține războiul din Ucraina fără un astfel de sprijin. Xi ripostează că China „nu se află la originea acestei crize, nu este nici parte la ea, nici participant”. Domnul Xi este pur și simplu un „prieten drag” al domnului Putin, omul din spatele războiului.

Pagubele provocate de război în economia Israelului

Pagubele provocate economiei israeliene de războiul din Gaza au fost mai grave decât se anticipa. Israelul a mobilizat peste 300.000 de rezerviști, ceea ce afectează aproximativ 7% din forța sa de muncă. Investițiile fixe au scăzut cu un sfert la sfârșitul anului 2023. Contracția consecventă a activității a afectat încasările fiscale ale guvernului într-un moment în care cheltuielile acestuia au crescut. PIB-ul s-a contractat cu o cincime în ultimul trimestru din 2023, în ritm anualizat, iar deficitul fiscal al Israelului a crescut vertiginos. Datoria sa este în creștere rapidă. Agenția de rating S&P Global Ratings a retrogradat ratingul de credit suveran al Israelului în aprilie.

Prin urmare, publicarea joi a celor mai recente cifre privind PIB-ul Israelului, pentru primele trei luni ale acestui an, va fi urmărită cu atenție. Moody’s Investors Service, o altă agenție de rating, și-a confirmat perspectiva negativă abia vinerea trecută. Întrebarea cheie la care se va răspunde joi este dacă investitorii au revenit, deși acest lucru va avea o influență redusă asupra războiului, conform economist.com.