Info

Veste bună! Grindeanu a semnat acordul pentru Autostrada Timișoara – Belgrad

sorin-grindeanu
Foto: bugetul.ro

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat pe Facebook, joi seara, că România și Serbia au semnat acordul pentru conectarea Autostrăzii Timișoara-Moravița cu drumul de mare viteza Belgrad – Vatin.

Autostrada Timișoara-Moravița, cunoscută și ca A9 se regăsește în Master Planul General de Transport și în Planul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport 2020-2030.

Drum liber spre Balcanii de Vest

A9 va avea o lungime de peste 73 de km, iar construcția acesteia va fi finanțată din fonduri europene și va asigura o legătură foarte importantă între vestul României și Serbia, dar și cu reţeaua rutieră din Balcanii de Vest și din sudul Europei, a mai scris ministrul.

„Studiul de Fezabilitate va fi finalizat în toamna acestui an, ceea ce ne permite să intrăm rapid în faza de pregătire a licitației pentru proiectarea și execuția autostrăzii. Acordul semnat astăzi, la Timișoara, este extrem de important pentru stabilirea unei conexiuni certe în zona de frontieră a infrastructurii de mare viteză a celor două state”, a postat Grindeanu pe Facebook.

Întâlnirea din februarie

În februarie, Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu omologul său sârb. Atunci, ministrul transporturilor a anunțat că s-au depășit majoritatea punctelor rămase în discuție și căurmează să se finalizeze acordul bilateral dintre România și Serbia cu privire la realizarea acestei autostrăzi.

”S-au depășit majoritatea punctelor care erau cu semnul întrebării. În următoarele două săptămâni, urmează să se finalizeze acordul bilateral dintre România și Serbia. Important e că s-au depășit majoritatea punctelor mai delicate și că, o dată cu semnarea acordului, se va intra în linie dreaptă”, a declarat Grindeanu.

Autostrada Timișoara-Moravița, care inițial era prevăzută ca un drum express,  va avea 73 de kilometri și se desprinde din A1, în zona Remetea Mare, continuând prin Giroc și va traversa Timișul pe la Voiteg, până la granița cu Serbia.

Porțiunea de la Moravița la Belgrad urmează să fie realizată de partea sârbă.

Ieftinirea

În urmă cu doi ani, Compania Națională De Aministrare A Infrastructurii Rutiere S.A., în calitate de Beneficiar și Ministerul Transporturtilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita”.

Tot atunci, CNAIR anunţa pe pagina oficială, semnarea unui act adiţional la acel contract. Şi singura prevedere care se schimbă se referă la Articolul 3- Valoarea contractului.

„Valoarea totala a proiectului este de10.769.369,62 lei; Valoarea eligibila nerambursabila din Fondul de Coeziune, este în sumă de 7.737.209,52 lei, echivalenta cu 85% din valoarea totală eligibilă.Valoarea co-finanțării eligibile a Beneficiarului este în sumă de 1.365.389,91 lei, echivalenta cu 15% din valoarea totală eligibilă. Toate celelalte prevederi ale Contractului si ale anexelor acestuia raman neschimbate. Cod proiect:126414. Proiect cofinantat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020”, se spune în actul adiţional.