Infofinanciar > Lumea la zi > Serbia, un acord de ultimă oră cu Rusia. Putin le oferă cel mai ieftin gaz din Europa
Lumea la zi

Serbia, un acord de ultimă oră cu Rusia. Putin le oferă cel mai ieftin gaz din Europa

Putin si Vucic sursa foto Agora md
Sursa foto: Agora.md

Serbia a semnat o prelungire de trei ani a acordului său de aprovizionare cu gaz rusesc la preț redus cu Moscova, conform președintelui Aleksander Vucic, conform AFP.

Președintele a declarat că este unul dintre cele mai bune acorduri semnate după ce a avut o convorbire cu omologul său rus Vladimir Putin.

Serbia este o țară care dorește să adere la Uniunea Europeană, însă chiar și după izbucnirea războiului din Ucraina, a rămas apropiată de Kremlin. Oficialii sârbi au condamnat la ONU agresiunea pornită de ruși. Cu toate acestea, ea refuză să se alăture sancțiunilor europene împotriva Moscovei, care continuă să ofere gaz la preț redus.

Prin acest acord semnat se reafirmă dependența totală a Serbie față de Rusia. Moscova deține o bună parte din compania națională sârbă de petrol și gaz.

Detaliile acestui nou contract, în special în privinţa preţului şi a volumului de gaz furnizat, vor fi comunicate „în zilele care urmează”, după o întâlnire cu şefii Gazprom, a precizat preşedintele sârb.

„Vom avea o iarnă mai sigură în materie de aprovizionare cu gaz”, a declarat el într-o conferinţă de presă televizată.

 Prețul la gazul rusesc este extrem de mic

Conform președintelui, în momentul de față, factura  este „aproape de trei ori mai mică decât oriunde în Europa, iar în această iarnă va fi de 10-12 ori mai mică”.

Serbia primește pentru moment 6 milioane de metri cubi pe zi de la Gazprom la un preț de 251 de euro pe mia de metri cubi.

Președintele Serbiei a continuat cu o extindere a capacității de stocare în țara sa pe care a abordat-o în discuția pe care a avut-o cu Vladimir Putin.

În acest fel, Serbia susține indirect războiul din Ucraina.

Fără gaz rusesc în Polonia și Bulgaria

La polul opus se află țări precum Bulgaria sau Polonia care au avut de suferit. Acestea au refuzat să-mi plătească gazul rușilor în ruble. Astfel, ei au oprit complet livrările de gaze către aceste țări la finalul lunii aprilie.

În acel moment, Gazprom a spus că livrările vor fi oprite până când părțile vor fi efectuate. De asemenea, gigantul a amenințat  că tranzitul prin Polonia și Bulgaria va fi întrerupt dacă gazul va fi luat ilegal din conducte.

Președintele rus, Vladimir Putin a cerut țările pe care el le consideră neprietenoase să accepte un sistem prin care acestea să deschisă conturi în ruble și să plătească importurile de gaz rusesc.

Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble și a planificat să nu-și prelungească contractul de gaz cu Gazprom după ce acesta va expira la sfârșitul acestui an.

„Plățile pentru gazul furnizat de la 1 aprilie trebuie să fie efectuate în ruble, folosind noile detalii de plată, despre care contrapartidele au fost informate în timp util”, a transmis Gazprom.