Infofinanciar > Lumea la zi > Atac asupra unui oficial! Premierul Slovaciei a fost împușcat
Lumea la zi

Atac asupra unui oficial! Premierul Slovaciei a fost împușcat

Robert Fico, Liderul partidului SMER-SSD
Sursa foto: arhiva companiei

Potrivit presei, premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost rănit într-un schimb de focuri de armă. Oficialul a fost mai apoi transportat la spital.

Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3. Un suspect a fost reținut, sunt informațiile oferite de sursele externe.

Vicepreședintele parlamentului, Lubos Blaha, a confirmat incidentul în timpul unei ședințe a parlamentului. El a suspendat întâlnirea până la noi ordine, a anunțat agenția de presă slovacă TASR, conform telegraph.com

Rapoartele televiziunii slovace TA3 au precizat că Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost lovit în stomac după ce patru focuri de armă au fost trase în fața Casei de Cultură din orașul Handlova. Acolo liderul se întâlnea cu susținătorii săi. Poliția a izolat locul faptei.

Zuzana Caputova, președintele Slovaciei, a condamnat „un atac «brutal și nemilos» asupra premierului”.

„Sunt șocată”, a declarat Caputova. „Îi doresc lui Robert Fico multă putere în acest moment critic și o recuperare rapidă în urma acestui atac”, mai transmite apnews.com

Premierul, în pericol de moarte

Un mesaj postat pe contul de Facebook al lui Fico a precizat că liderul „a fost împușcat de mai multe ori. Și este în prezent în pericol de moarte”.

Acesta a precizat că a fost transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, la 29 de kilometri distanță de Handlova, deoarece ar fi durat prea mult să ajungă la Bratislava din cauza necesității unei proceduri acute.

„Următoarele ore vor decide”, a precizat acesta.

Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, a calificat tentativa de asasinat drept „o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace”. Dacă ne exprimăm alte opinii politice cu pistoale în piețe, și nu în secțiile de votare, punem în pericol tot ceea ce am construit împreună în 31 de ani de suveranitate slovacă”.

Europa, în șoc

Au existat reacții de șoc în întreaga Europă. Unii au calificat-o drept o tentativă de asasinare a liderului din statul NATO. Deși nu a fost identificat imediat niciun motiv pentru împușcături.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a postat pe platforma de socializare X că a fost „șocat și îngrozit de împușcături”.

Atac înainte de alegeri

Împușcăturile din Slovacia au loc cu trei săptămâni înainte de alegerile cruciale pentru Parlamentul European. În care partidele populiste și de dreapta dură din blocul celor 27 de națiuni par a fi pregătite să facă progrese.

Principalele partide de opoziție din Slovacia, Slovacia Progresistă și Libertate și Solidaritate, au anulat un protest planificat împotriva unui plan guvernamental controversat de reformare a televiziunii publice care, potrivit acestora, ar oferi guvernului controlul total asupra radioului și televiziunii publice.

„Condamnăm absolut și ferm violența și împușcarea de astăzi a premierului Robert Fico”, a declarat liderul Slovaciei Progresiste, Michal Simecka. „În același timp, facem apel la toți politicienii să se abțină de la orice expresii și măsuri care ar putea contribui la creșterea în continuare a tensiunii.”

Câștigarea alegerilor

Fico, premier pentru a treia oară, și partidul său de stânga Smer, sau Direcția, au câștigat alegerile parlamentare din Slovacia din 30 septembrie. Au reușit o revenire politică după ce au făcut campanie cu un mesaj pro-rus și anti-american.

Criticii se temeau că Slovacia sub conducerea lui Fico va abandona cursul pro-occidental al țării și va urma direcția Ungariei sub conducerea premierului populist Viktor Orbán.

Mii de persoane s-au adunat în repetate rânduri în capitală și în întreaga Slovacie pentru a protesta împotriva politicilor lui Fico.

Liderii condamnă atacul

Condamnări ale violenței politice au venit rapid din partea liderilor din întreaga Europă. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat ceea ce a descris ca fiind un „atac josnic”.

„Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră. Și subminează democrația, bunul nostru comun cel mai prețios”, a declarat von der Leyen într-o postare pe X.

Premierul ceh Petr Fiala a calificat incidentul drept „șocant”. „Îi doresc premierului să se însănătoșească repede. Nu putem tolera violența. Nu este loc pentru ea în societate”, a adăugat acesta. Republica Cehă și Slovacia au format Cehoslovacia până în 1992.

Premierul polonez Donald Tusk a scris pe rețeaua de socializare X: „Vești șocante din Slovacia. Robert, gândurile mele sunt alături de tine în acest moment foarte dificil”, informează apnews.com