Infofinanciar > Info > Grindeanu: Situația de la Tarom nu este una roz. Trebuie continuat planul de structurare
Info

Grindeanu: Situația de la Tarom nu este una roz. Trebuie continuat planul de structurare

GRINDEANU sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

După doi ani pandemici, în care situația aviatică a avut de suferit, compania aeriană TAROM se află într-o situație de criză. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor a declarat în acdrul Conferinței Anuale și Adunării Generale a Asociației Aeroporturilor din România a declarat că TAROM este nevoit să continue planul de restructurare pe care l-a agreat cu Comisia Europeană.

„Ştim cu toţii că situaţia nu e cea mai fericită – şi nici nu trebuie să ascundem gunoiul sub preş – nu e cea mai fericită la TAROM. TAROM-ul trebuie să-şi continue planul pe care l-a agreat cu Comisia Europeană şi pe care trebuie să-l urmărească, aşa, citând din clasici în viaţă, pas cu pas, astfel încât să poată să salveze compania, pentru că despre asta e vorba. Nu există scenarii gri în ceea ce înseamnă TAROM, ori se reuşeşte a fi salvată, ori va avea soarta, din păcate, a altor companii din Europa. Din câte ştiu, cel puţin în zona de est a Europei, au mai rămas în picioare două companii naţionale – TAROM şi LOT. În rest, cam toate au intrat în faliment. Dar nu doar în estul Europei. Avem exemplul recent al Alitalia. De aceea, pe zona aceasta de TAROM, trebuie să îşi urmărească foarte bine acest plan. Atunci există o şansă, iar una din componente înseamnă ca 90% din personalul TAROM să fie personal navigant şi 10% personal suport. Nu invers”, a susţinut Grindeanu.

Planul de restructurare este acceptat

„Aşa trebuie să ajungă. Nu e chiar invers, dar nici departe nu sunt. Eu am avut o discuţie în urmă cu 2-3 săptămâni cu d-na comisar Vestager (Margrethe Vestager – comisarul european pentru concurenţă – n. r.) pe două componente. Atât pe TAROM, cât şi pe CFR Marfă. Pe TAROM lucrurile sunt mai clare, pentru că planul de restructurare este acceptat. Mai trebuiau să trimită câteva clarificări pe care TAROM le-a trimis la Comisie, deci este acceptat acest plan de restructurare”, a adăugat şeful de la Transporturi.

Comisia Europeană a aprobat recent un ajutor de stat în valoare de 1,9 milioane de euro pentru TAROM. Banii sunt alocați pentru acoperirea prejudiciului cauzat de pandemia de COVID 19.

În luna ianuarie a anului 2022, au fost numiți trei noi administratori la TAROM de către Ministerul Transporturilor. Unul dintre ei este Daniel Idolu care este consilier județean PSD și fost director al Aeroportului Timișoara, conform economedia.ro.

Ce efecte a avut pandemie pentru compania aeriană?

Pandemia de Coronavirus a prins Tarom într- o perioadă de expansiune în ceea ce privește numărul de curse și de călători, deși nu și în ceea ce privește rezultatele financiare. Chiar dacă a avut pierderi substanțiale pentru al doisprezecelea an consecutiv, în 2019 compania reușise să atragă un număr record de călători, peste 3,1 milioane și estima cel puțin o menținere a volumului și pentru 2020.

Planul de restructurare de personal al TAROM se va închide probabil în maximum două săptămâni, conform directorului general al companiei, Mihăiță Urse, la Conferința Anuală și Adunarea Generală a Asociației Aeroporturilor din România, potrivit Agerpres.

„Am început o reformă radicală în anul 2020. Practic, în iulie, a prins contur prima formă de plan de restructurare care în august 2020 a fost depus la Comisia Europeană, plan care nu a fost încă aprobat. Suntem încă în discuţii şi negocieri cu Comisia. Acest plan a avut patru piloni. În primul rând a fost componenta de restructurare de personal. Probabil că în maximum două săptămâni, cu ajutorul consultantului PricewaterhouseCoopers, care a fost selecţionat pentru a ne ajuta în acest proces de restructurare şi reorganizare, vom închide şi restructurarea de personal, acea himeră în care la un moment dat nimeni nu credea. Vă anunţ oficial că se va închide”, a spus Ursu.