Infofinanciar > Info > România a alocat 30% din venituri pentru salariile bugetarilor în 2023. Două state din UE au o situație mai dificilă
Info

România a alocat 30% din venituri pentru salariile bugetarilor în 2023. Două state din UE au o situație mai dificilă

salariul mediu net
Sursa foto: Arhiva companiei

În anul 2023, cheltuielile cu salariile bugetarilor au stagnat în România. Acestea au rămas, totuși, la un nivel ridicat de aproximativ 30% din veniturile bugetare.

Pe lângă România, această situație s-a regăsit și în alte state europene.

Două țări din UE au o situație mai dificilă

Doar două alte state din Uniunea Europeană au o situație mai delicată decât România. Este vorba despre Letonia și Malta, cele două cheltuind pe salarii mai mult decât statul român. Cu toate acestea, diferența este foarte mică.

În anii 2020 și 2022, România a cunoscut modificări drastice la capitolul cheltuieli bugetare. În anul 2020 s-a doborât recordul de cheltuieli, acesta ajungând la 37,44%. În schimb, anul 2022 a venit cu o scădere de până la 29,83%, iar anul 2023 a fost unul de stagnare. În 2023, Guvernul a cedat protestelor și a majorat salariile, în timp ce veniturile colectate nu au evoluat spectaculos.

România este pe ultimele locuri în clasamentul UE când vine vorba de veniturile colectate la buget. În același timp, România are cheltuieli cu salariile bugetarilor care reprezintă 10% din PIB, la același nivel cu media UE.

Cheltuielile cu angajații sectorului public din România se mențin la un nivel ridicat

În anul 2023, cheltuielile cu angajații din sectorul public au fost de 29,94% din venituri. Media la nivelul Uniunii Europene a fost de 21,81%. Cu toate acestea, raportate la PIB, aceleași cheltuieli au fost de 10% din PIB, la fel ca media UE.  Veniturile bugetului României au fost de 33,6% din PIB, comparativ cu media Uniunii Europene de 45,9% din PIB.

Comisia Europeană a anunțat pentru statul român un deficit bugetar ESA de 6,6% din PIB privind anul trecut. În schimb, România anticipa un deficit de 5,9% din PIB. Așadar, deficitul de 6,6% a înregistrat o înrăutățire față de anul 2022, când a fost de 6,3%, potrivit B1TV.ro