Infofinanciar > Info > În timp ce UE tot face socoteli, Balcanii se întorc la cărbune
Info Lumea la zi

În timp ce UE tot face socoteli, Balcanii se întorc la cărbune

carbune
telegraph.md

Criza energetică, creșterile de prețuri și situația gazului rusesc îi trezesc pe politicienii europei la realitate. Dar, în timp ce liderii UE se tot socotesc, Balcanii se întorc la bătrânul și eficientul cărbune.

Mișcarea este de fapt o încercare bazată pe experiență de a  construe un zid împotriva creșterii mondiale a preţurilor la energie. Bineînțeles, asta provoacă îngrijorări în rândul apărătorilor mediului care, nu demult, vedeau sfârșitul combustibililor fosili apropiinde-se puternic.

Exemplul macedonean

Spre exemplu, Macedonia de Nord, care se număra în plutonul fruntaș al țărilor ce atrăgeau masiv investiţii în domeniul energiilor regenerabile, tocmai a anunţat că intenţionează să deschidă două noi mine de cărbune pentru a aproviziona termocentralele. În plus, vrea să cumpere trei milioane de tone de cărbune din Kosovo. „Odată cu debutul crizei energetice, nu doar noi ci şi toate statele din Europa au răspuns imediat prin creşterea producţiei de electricitate pe bază de cărbune, pentru că este cea mai ieftină şi mai sigură sursă”, a declarat Vasko Kovacevski, directorul general la compania de utilităţi Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Noile mine de cărbune ar urma să fie deschise la Zivojno, în apropiere de centrala de la Bitola, în sudul ţării, şi la Gushterica, în apropiere de centrala de la Oslomej, în vestul ţării.  Totuși, încă nu s-a precizat o anumită dată…

Iniţial, autorităţile de la Skopje intenţionau să elimine cărbunele până în 2027, dar în luna ianuarie au decis să amâne data limită pentru 2030.

Kosovo, Serbia, Bosnia

Pe de altă parte, în Kosovo s-a anunţat că mai multe companii străine, inclusiv din Germania, şi-au exprimat interesul pentru a achiziţiona cărbune din această ţară, pentru că, potrivit estimărilor, Kosovo ar fi pe locul cinci la nivel mondial după depozitele de lignit. Lignitul este un tip de cărbune al cărui conţinut redus de energie generează o poluare toxică atunci când este ars în termocentrale.

Și Serbia a anunţat că îşi majorează producţia de cărbune, din cauza ploilor insuficiente pentru barajele hidrocentralelor, dar a adăugat că va importa 500 de tone de cărbune, zilnic, din Muntenegru.

La rândul ei, Bosnia, singura ţară din Balcani care exportă electricitate, a amânat planurile privind închiderea unor termocentrale.