Infofinanciar > Educație financiară > Băncile cad ca piesele de domino. În ciuda unor ajutoare fără precedent, acțiunile First Republic se prăbușesc
Educație financiară

Băncile cad ca piesele de domino. În ciuda unor ajutoare fără precedent, acțiunile First Republic se prăbușesc

First Republic Bank, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Acțiunile First Republic Bank au scăzut joi cu 17% în urma unei tranzacții extinse, în ciuda unei demonstrații de sprijin fără precedent pentru bancă din partea a aproape o duzină dintre cele mai mari instituții financiare din lume, anunță Reuters.

În cadrul unei operațiuni de salvare neobișnuite, despre care mai multe surse au declarat că a fost orchestrată de directorul general al JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, la începutul acestei săptămâni, împreună cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, 11 firme de pe Wall Street au declarat că depun 30 de miliarde de dolari în First Republic.

Acțiunile băncii First Republic au scăzut cu 17%

Totuși, ușurarea investitorilor a fost de scurtă durată. Acțiunile băncii, care închiseseră cu 10% mai sus după o zi volatilă în care tranzacțiile au fost întrerupte de 17 ori, s-au prăbușit în tranzacțiile de după piață. Volumul a atins 15,6 milioane de acțiuni în sesiunea de după piață.

Răsturnarea de situație a venit după ce First Republic a declarat într-un document că își suspendă dividendele. De asemenea, a mai spus că are o poziție de numerar de aproximativ 34 de miliarde de dolari, excluzând cele 30 de miliarde de dolari în depozite noi.

De asemenea, compania a mai spus că a împrumutat până la 109 miliarde de dolari de la Fed între 10 și 15 martie și încă 10 miliarde de dolari de la Federal Home Loan Bank pe 9 martie, conform Reuters.

Răsturnarea de situație a acțiunilor First Republic după acordul de salvare din partea celor mai mari bănci americane subliniază amploarea nervozității de pe piețele globale, declanșată de falimentul a două bănci regionale, printre care și Sillicon Valley Bank. Încercările separate de la începutul acestei săptămâni ale autorităților de reglementare americane și europene de a calma investitorii prin măsuri de urgență pentru a consolida încrederea în sectorul bancar nu au dat rezultate.

Jason Ware, directorul de investiții al Albion Financial Group, a declarat că intervenția de joi în sectorul bancar condusă de Dimon a fost o „lovitură în brațele sistemului”, dar probabil că este nevoie de mai mult. „Nu este suficient de mare”, a spus Ware.

Ware a adăugat că aceasta a cristalizat, de asemenea, în mintea investitorilor faptul că există probleme mai profunde la First Republic.

Bancherii se aliază pentru a salva băncile regionale din SUA

Înființată în 1985, First Republic avea 212 miliarde de dolari în active și 176,4 miliarde de dolari în depozite la sfârșitul anului trecut, potrivit raportului său anual.

Aproximativ 70% din depozitele sale sunt neasigurate, peste media de 55% pentru băncile de dimensiuni medii și a treia cea mai mare din grup, după Silicon Valley Bank și Signature Bank, potrivit unei note a Bank of America.

Acțiunile băncii au fost puternic afectate în ultimele zile în urma prăbușirii Silicon Valley Bank.

Pe măsură ce situația se înrăutățea, Dimon a discutat ideea unui pachet de salvare cu Yellen și Powell la începutul acestei săptămâni, au declarat două surse familiarizate cu această chestiune.

Directorul general al Citigroup Inc., Jane Fraser, a contactat, de asemenea, băncile mari pentru a le recruta să se alăture efortului de salvare, au declarat alte două surse familiare cu subiectul.

Un jucător central în această afacere a fost Rodgin Cohen, un avocat veteran de la Sullivan & Cromwell, au declarat două dintre sursele familiare cu subiectul. Sullivan & Cromwell nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ce presupune pachetul de salvare

În cadrul salvării, mari creditori precum JPMorgan, Bank of America Corp, Citigroup și Wells Fargo & Co au făcut depozite neasigurate de 5 miliarde de dolari fiecare în First Republic.

Goldman Sachs Group Inc și Morgan Stanley au fost de asemenea de acord să injecteze câte 2,5 miliarde de dolari fiecare. Alți creditori, inclusiv BNY Mellon, PNC Financial Services Group, State Street Corp , Truist Financial Corp și U.S. Bancorp au canalizat depozite de 1 miliard de dolari către creditorul din San Francisco.

Băncile vor păstra fondurile la First Republic pentru un termen inițial de cel puțin 120 de zile.

„America beneficiază de un sistem financiar sănătos și funcțional, iar băncile de toate dimensiunile sunt esențiale pentru economia noastră”, a declarat Citigroup într-un comunicat, subliniind importanța băncilor de dimensiuni medii și comunitare.

„Această dovadă de sprijin din partea unui grup de bănci mari este binevenită și demonstrează rezistența sistemului bancar”, au declarat autoritățile de reglementare într-o declarație comună la scurt timp după anunț.

Powell a declarat că Fed este întotdeauna pregătită să ofere lichidități prin intermediul ghișeului său de reduceri.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.