Infofinanciar > Lumea la zi > Silicon Valley Bank a fost închisă! Scopul e acela de a proteja depozitele asigurate
Lumea la zi

Silicon Valley Bank a fost închisă! Scopul e acela de a proteja depozitele asigurate

Sillicon Valley Bank, Sursă foto: CNBC.com
Sursă foto: CNBC.com

Autoritățile de reglementare financiară au închis Silicon Valley Bank și au preluat controlul asupra depozitelor sale, a anunțat vineri Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), lăsând companiile și persoanele bogate, conectate în mare parte de sectorul tehnologic, nesigure de ceea ce se va întâmpla cu banii lor.

Potrivit comunicatelor de presă ale autorităților de reglementare, Departamentul pentru Protecție Financiară și Inovare din California a închis Sillicon Valley Bank (SVB) și a numit Federal Deposit Insurance Corporation în calitate de administrator judiciar. La rândul său, Federal Deposit Insurance Corporation a creat Banca Națională de Asigurare a Depozitelor din Santa Clara, care deține acum depozitele asigurate de la Silicon Valley Bank.

Declarațiile Federal Deposit Insurance Corporation

Federal Deposit Insurance Corporation a precizat în anunț că deponenții asigurați vor avea acces la depozitele lor cel târziu luni dimineață. Sucursalele Silicon Valley Bank  se vor redeschide, de asemenea, în acel moment, sub controlul autorității de reglementare.

Federal Deposit Insurance Corporation a mai spus că cecurile oficiale ale Silicon Valley Bank vor continua să fie compensate.

Asigurarea standard a FDIC acoperă până la 250.000 de dolari per deponent, per bancă, pentru fiecare categorie de proprietate a contului. Nu este clar cum anume vor fi afectate de închidere conturile mai mari sau liniile de credit pentru companii. FDIC a declarat că va plăti deponenților neasigurați un dividend în avans în cursul săptămânii viitoare.

La sfârșitul lunii decembrie, SVB avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari și depozite totale de 175,4 miliarde de dolari, potrivit comunicatului de presă. FDIC a precizat că nu este clar care parte din aceste depozite se află peste limita de asigurare.

SVB a fost o bancă importantă pentru companiile finanțate prin capital de risc, care se aflau deja sub presiune din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor și a încetinirii ofertelor publice inițiale care au făcut mai dificilă obținerea de numerar suplimentar.

Posibilitatea vânzării Sillicon Valley Bank

Închiderea SVB ar avea un impact nu numai asupra depozitelor, ci și asupra facilităților de credit și a altor forme de finanțare. Clienții de credite ai SVB ar trebui să continue să își facă plățile în mod normal, conform FDIC.

Mișcarea reprezintă o cădere rapidă pentru SVB. Miercuri, banca a anunțat că încearcă să strângă peste 2 miliarde de dolari în capital suplimentar, după ce a suferit o pierdere de 1,8 miliarde de dolari din vânzarea de active.

Acțiunile companiei-mamă, SVB Financial Group, au scăzut joi cu 60%, iar vineri au mai scăzut cu încă 60% în precomercializare, înainte de a fi oprite.

David Faber, de la CNBC, a relatat vineri dimineață că eforturile de strângere de capital au eșuat și că SVB s-a orientat spre o potențială vânzare. Cu toate acestea, o scurgere rapidă a depozitelor complica procesul de vânzare, conform cnbc.com.