Infofinanciar > Info > Cum se recalculează pensiile? De la 1 septembrie se schimbă regulile
Info

Cum se recalculează pensiile? De la 1 septembrie se schimbă regulile

Noua Lege a Pensiilor (sursă foto: DCNews)
sursă foto: arhiva companiei

Procesul de recalculare al pensiilor este aproape finalizat, transmit oficialii de la Ministerul Muncii și echipa de la Casa de Pensii. Iar de la data de 1 septembrie, beneficiarii de pensii vor primi noile sume de bani. Multe dintre ele vor chiar mai mari decât ceaa ce primeau până la momentul respectiv.

Astfel, conform programului aplicat, punctul de pensie urmează să fie înlocuit cu punctul de referință, transmit oficialii. Pe lângă această schimbare, documentul prevede ca toate pensiile stabilite pe baza legii anterioare să fie recalculate. Cum s-a menționat anterior, acest proces se apropie de finalizare, aproape toate pensiile vor fi recalculate pe baza unei noi formule.

Cum se recalculează pensiile?

De altfel, această forumlă a fost făcută publică anterior de către oficialii din domeniu. Astfel, toți beneficiarii de pensie își pot afla pensia de dinainte. Iar în cazul în care suma finală de pe urma calcului este mai mică decât valoarea pensiei din prezent, cei de la CNPP și de la minister au transmis că pensia va rămâne neschimbată. Căci, din septembrie, pensiile fie vor rămâne la fel, fie vor crește. Niciuna nu va scădea.

Potrivit datelor oficiale de până acum, recalcularea se va realiza prin procesul de înmulțirea a numărului total de puncte obținute cu valoarea punctului de referință. În acest fel, este determinat cuantumul fiecărei pensii în parte. Chiar cu puțin timp în urmă, echipa de la Casa Națională de Pensii Publice a stabilit modelele deciziilor în ceea ce privește recalcularea pensiilor din sistemul public. Se menționează că acestea urmează să fie emise în două exemplare.

De la 1 septembrie se schimbă regulile

Astfel, numărul total de puncte realizat de asigurat se va obține după procesul de însumare a punctajelor anuale. Aceste punctaje se determină de pe urma împărțirii la numărul 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate. Punctele de stabilitate, pe de altă parte, reprezintă puncte suplimentare. Acestea vor fi primite de cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de an, scrie romaniatv.net.

Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:

0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Daniel Baciu, mesaj important

Marți seară, 14 mai, președintele CNPP, Daniel Baciu, a venit cu o veste importantă pentru pensionari. În cadrul unei intervenții televizate, șeful de la Casa de Pensii a spus că veniturile vor crește pentru foarte mulți dintre beneficiari.

„O mare majoritate din pensionari vor primi majorări în urma acestei recalculări, vorbim de recalcularea pe formulă, care este prima recalculare și, după aceea, mai avem termen șase luni de la 1 septembrie, de când intră efectiv în vigoare noua lege, să luăm în calcul acele adeverințe cu venitul brut. Noi o numim a doua recalculare, unde numai cei care au lucrat în acele zone, sectoare industriale unde au avut acele sporuri nepermanente vor primi cea de-a doua recalculare. Noutatea este că și perioada cât au fost în concediu maternal este considerată stagiu contributiv. Se ia ca stagiu contributiv, adăugându-se efectiv la stagiul de cotizare”, a spus acesta.