Infofinanciar > Lumea la zi > Sistemul bancar american este în pericol. Prăbușirea SVB a stârnit un val de panică în rândul clienților băncii
Lumea la zi

Sistemul bancar american este în pericol. Prăbușirea SVB a stârnit un val de panică în rândul clienților băncii

Dolari americani
Sursă foto: Cotidianul.md

Prăbușirea Silicon Valley Bank declanșează turbulențe în sistemul bancar american. Joe Biden îi asigură pe clienți de garantarea depozitelor și se iau măsuri pentru consolidarea încrederii în sistemul bancar

Prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB) din Statele Unite a provocat o îngrijorare majoră în rândul clienților, atât interni, cât și internaționali. Anunțul prăbușirii băncii a dus la retrageri masive de bani, determinând Agenția de Garantare a Depozitelor (FDIC) să preia controlul. Pentru a reasigura clienții cu privire la soliditatea sistemului bancar american, autoritățile americane au anunțat o serie de măsuri, printre care garantarea tuturor depozitelor de la SVB și accesul la depozitele de la Signature Bank, care a fost de asemenea închisă de autoritatea de reglementare.

Joe Biden face promisiuni

Președintele SUA, Joe Biden, a emis o declarație, promițând că îi va trage la răspundere pe cei responsabili de această situație și asigurându-i pe clienți că depozitele lor vor fi în siguranță. Rezerva Federală (Fed) a fost de acord să împrumute fonduri altor bănci pentru a onora cererile de retragere ale clienților lor. Turbulențele care amenință sistemul bancar american se datorează înăspririi monetare forțate a Fed, care a pus presiune asupra băncilor care acordă împrumuturi pe termen lung și se împrumută pe termen scurt. De asemenea, creșterea ratelor i-a încurajat pe clienți să își investească banii în produse financiare care se plătesc mai bine decât conturile curente, ceea ce a dus la prăbușirea a trei bănci în această săptămână.

SUA vrea consolidarea sistemului bancar

Prăbușirea SVB, Signature Bank și Silvergate Bank a determinat autoritățile americane să ia măsuri decisive pentru a consolida încrederea în sistemul bancar. Fed, Trezoreria și FDIC au afirmat într-o declarație comună că inițiativa va permite sistemului bancar american să își continue rolul vital de a proteja depozitele și de a oferi acces la credite pentru gospodării și întreprinderi.

În urma preluării de către FDIC a Silicon Valley Bank (SVB), au apărut îngrijorări cu privire la soarta depozitelor care nu sunt acoperite de garanția tradițională a depozitelor, care oferă doar până la 250.000 de dolari pe client și pe bancă. Cu toate acestea, un oficial al Trezoreriei a insistat asupra faptului că sistemul bancar este mai rezistent decât în timpul crizei financiare din 2008. Autoritățile americane au scos la licitație SVB cu scopul de a găsi un cumpărător cât mai curând posibil, licitațiile fiind deja în curs de desfășurare. Situația a atras comparații cu prăbușirea Lehman Brothers din 2008. În timp ce marile bănci au fost cruțate, mai multe unități americane de dimensiuni medii sau regionale și-au văzut prețurile acțiunilor scăzând semnificativ din cauza îngrijorărilor investitorilor, inclusiv First Republic și Signature Bank, care au închis duminică, 12 martie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.