Infofinanciar > Lumea la zi > Economia SUA se redresează greu. Rezerva Federală se pregătește pentru o luptă mai lungă decât se aștepta cu inflația
Lumea la zi

Economia SUA se redresează greu. Rezerva Federală se pregătește pentru o luptă mai lungă decât se aștepta cu inflația

dolari americani, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Doi oficiali ai Rezervei Federale (Fed) au sugerat vineri dimineață că inflația ar putea persista mai mult decât se credea, după ce indicatorul de inflație cel mai atent urmărit de banca centrală a înregistrat cea mai mare creștere din ultimele luni, informează Yahoo Fianance.

Președintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, și guvernatorul Fed, Philip Jefferson, au declarat că sunt în continuare îngrijorați de o rată a inflației care rămâne mult peste ținta de 2% pe an a Fed.

Mester a reiterat că, deși inflația s-a temperat, nivelul general rămâne prea ridicat. Ea a menționat cercetările recente ale Fed din Cleveland și un document de discuție care au sugerat că inflația ar putea fi mai persistentă decât se anticipează în prezent.

Fed se teme de pericolele inflației

„Consider că riscurile la adresa prognozei privind inflația sunt înclinate în sus, iar costurile continuării unei inflații ridicate sunt semnificative”, a declarat Mester în cadrul Forumului privind politica monetară a SUA de la New York, conform Yahoo Finance. „Așadar, în opinia mea, în acest moment, cu o piață a muncii încă puternică, costurile unei politici sub așteptări sau ale unei relaxări premature a politicii sunt încă mai mari decât costurile unei depășiri.”

Comentariile au fost făcute în condițiile în care măsura preferată a inflației de către Rezerva Federală – indicele cheltuielilor de consum personal (PCE) – a accelerat în mod neașteptat în ianuarie, crescând luna trecută cu 5,4% în ritm anual. Excluzând prețurile volatile la alimente și energie, indicatorul inflației a crescut cu 4,7%, ambele marcând o revenire după mai multe luni de scăderi.

Pe bază lunară, indicele PCE a crescut cu 0,6% în ianuarie față de decembrie. Prețurile de bază au crescut, de asemenea, cu 0,6% în ianuarie față de luna precedentă, comparativ cu creșterea de 0,4% din decembrie. Cifrele de vineri au venit la o săptămână după ce guvernul a publicat indicele prețurilor de consum, care a arătat o creștere similară a ratei inflației.

Citirea la cald a inflației a afectat piețele pe fondul temerilor reînnoite privind creșterea ratei, media industrială Dow Jones pierzând 336 de puncte.

Fed va continua cu majorarea dobânzii

„Mizând pe o rată terminală de peste 5,35%, piața pariază efectiv pe faptul că impulsul recent atât în ceea ce privește creșterea economică, cât și inflația va fi susținut până la vară”, a declarat economistul-șef al Jefferies, Aneta Markowska.

Mester, care nu votează deciziile de politică monetară în acest an, a declarat vineri dimineață, într-un interviu acordat Bloomberg, că ultimele date privind inflația arată că Fed trebuie să continue să majoreze dobânzile, dar nu a sugerat că este necesară o majorare a dobânzii cu 50 de puncte de bază la următoarea ședință de politică monetară din martie. Mester a declarat săptămâna trecută că a dorit să majoreze dobânda de politică monetară de referință cu 50 de puncte de bază la ultima ședință de politică monetară, pentru a încerca să ajungă mai repede la nivelul maxim al ratei dobânzii, deși nu a vrut, de asemenea, să surprindă piețele.

Într-un interviu separat acordat vineri dimineață la CNBC, Mester a semnalat că prognoza sa din decembrie de a majora ratele puțin peste 5% nu s-a schimbat prea mult.

În cadrul aceluiași Forum de politică monetară de vineri, președintele Rezervei Federale din Boston, Susan Collins, a declarat că inflația este în continuare prea ridicată și că Fed mai are mult de lucru.

„Inflația rămâne prea ridicată, iar datele recente … toate acestea îmi întăresc opinia că mai avem mult de lucru, pentru a coborî inflația la ținta de 2%”, a spus Collins. „Anticipez noi creșteri ale ratei pentru a ajunge la un nivel suficient de restrictiv, apoi menținerea la acest nivel pentru o perioadă de timp, poate prelungită”.

De asemenea, vorbind la conferință, Jefferson a declarat că o ofertă limitată de lucrători pentru locurile de muncă necesare, care a dus la creșterea salariilor, sugerează că inflația s-ar putea răci încet.

Dezechilibrul dintre cererea și oferta de forță de muncă

„Dezechilibrul continuu dintre cererea și oferta de forță de muncă, combinat cu ponderea mare a costurilor cu forța de muncă în sectorul serviciilor, sugerează că inflația ridicată ar putea scădea doar încet”, a spus el.

Jefferson a mai spus că forțele care conduc inflația în prezent sunt diferite față de episoadele inflaționiste din trecut și, prin urmare, modelele economice nu vor fi la fel de utile pentru factorii de decizie politică. Jefferson a spus că situația actuală este diferită deoarece pandemia a creat perturbări fără precedent în lanțurile de aprovizionare globale și are un impact de lungă durată asupra ratei de participare a forței de muncă.

„Forțele inflaționiste care se abat în prezent asupra economiei americane reprezintă un amestec complex de elemente temporare și de elemente de mai lungă durată care sfidează o explicație simplă”, a spus el.

Jefferson spune că, în opinia sa, Fed abordează proactiv creșterea inflației, spre deosebire de anii ’70, și are mai multă credibilitate acum.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.