Infofinanciar > Info > Avertismentul experților bancari. Amenințările geopolitice ar putea afecta economia globală
Info

Avertismentul experților bancari. Amenințările geopolitice ar putea afecta economia globală

economie-economie-globala, sursa foto evz
sursa foto arhiva

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din Statele Unite, a dat vineri startul sezonului de profituri cu o creștere. Dar și cu un avertisment privind amenințările geopolitice care ar putea afecta economia globală. Veniturile băncii în primul trimestru au crescut cu 9% față de anul precedent, la 41,9 miliarde de dolari. Este mai mult decât se așteptau analiștii intervievați de FactSet.

Profitul pe acțiune a fost de 4,44 dolari, de asemenea, mai mare decât cel de 4,17 dolari estimat de FactSet.
Cu toate acestea, directorul general Jamie Dimon a avertizat investitorii că s-ar putea să apară probleme. „Mulți indicatori economici continuă să fie favorabili. Cu toate acestea, privind în viitor, rămânem atenți la o serie de forțe incerte semnificative”, a scris el într-un comunicat de presă de vineri.

Amenințările geopolitice ar putea afecta economia globală

Dimon a citat tensiunile geopolitice crescânde și „presiunile inflaționiste persistente, care probabil vor continua”, ca fiind preocupări constante în economia globală. „Nu știm cum vor evolua acești factori, dar trebuie să pregătim firma pentru o gamă largă de medii potențiale pentru a ne asigura că putem fi în mod constant acolo pentru clienți”, a spus el. Într-o convorbire telefonică cu jurnaliștii vineri dimineață, Dimon a declarat că americanii încă au economii în exces, că acțiunile sunt mai mari și că șomajul este scăzut. „Chiar dacă intrăm în recesiune, ei sunt într-o formă destul de bună”, a precizat el.

Dar a mai spus că persoanele cu venituri mici rămân rapid fără bani în plus. Banca începe să vadă unele fisuri pe piața creditelor auto subprime. Dimon a declarat reporterilor că el crede faptul că prețurile de pe piață sunt probabil „prea fericite” în acest moment. De asemenea, există șansa unui rezultat negativ este „mai mare decât cred ceilalți”.

„Important nu este economia, dacă avem o recesiune ușoară sau o aterizare ușoară sau ceva de genul acesta”, a spus el. Referindu-se la un scenariu în care inflația este învinsă fără a crește nivelul șomajului. Ceea ce este important, a spus el, „este viitorul lumii libere”, referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Ar putea fi determinant pentru ceea ce se va întâmpla cu economia globală dacă prețurile la petrol și gaze vor crește prea mult”, a spus Dimon.

Oamenii se împrumută mai mult

JPMorgan Chase a achiziționat majoritatea activelor First Republic Bank în luna mai a anului trecut. După ce banca regională cu sediul în San Francisco a fost confiscată de guvern. Această achiziție a adăugat miliarde de dolari în împrumuturi la bilanțul băncii. Sporind veniturile sale din dobânzi. JPMorgan Chase a raportat că media creditelor a crescut cu 16% față de anul precedent, în principal din cauza First Republic.

Venitul net din dobânzi, sau NII, din aceste împrumuturi a crescut cu 11%, ajungând la 23,2 miliarde de dolari. Adică banii pe care o bancă îi câștigă din împrumuturi minus dobânzile pe care le plătește pentru depozite. Dar banca a mai spus că NII ar putea fi sub așteptările Wall Street pentru anul în curs. Veniturile nete din dobânzi au fost un indicator cheie pentru analiști în acest trimestru. Aceștia urmărind să vadă cum reacționează băncile la ratele ridicate ale dobânzilor de către Federal Reserve.

Băncile, profituri record

Băncile, inclusiv JPMorgan, au obținut profituri record, stimulate de NII, în condițiile în care banca centrală a majorat ratele dobânzilor. De asemenea, JPMorgan Chase a anunțat vineri că va suporta o taxă unică de 725 de milioane de dolari din partea Federal Deposit Insurance Corporation. Legată de problema lăsată de Silicon Valley Bank și Signature Bank în urma prăbușirii lor din primăvara anului trecut. Băncile mari au fost cele care au plătit în mare parte această factură. Acțiunile băncii au scăzut cu 4,3% în tranzacțiile de dimineață, dar au crescut cu 45% în ultimele 12 luni.

Câștiguri mixte

Separat, gigantul de investiții BlackRock a raportat că activele sale gestionate au crescut la un nivel record de 10.500 miliarde de dolari în primul trimestru. Compania a depășit, de asemenea, așteptările privind rezultatele de top și de fond. Wells Fargo, care a raportat și ea vineri rezultatele primului trimestru, a depășit așteptările Wall Street. Dar a înregistrat o scădere de 8% a veniturilor nete din dobânzi față de anul precedent. De asemenea, compania a remarcat o cheltuială de 284 milioane de dolari în primul trimestru legată de evaluarea specială a FDIC.

Citigroup a raportat un venit net de 3,4 miliarde de dolari în primul trimestru, sau 1,58 dolari pe acțiune. Depășind așteptările analiștilor de 1,18 dolari pe acțiune, potrivit FactSet. Directorul general Jane Fraser a declarat vineri că banca a finalizat luna trecută restructurarea organizațională, care a inclus disponibilizări. Compania a înregistrat cheltuieli de restructurare de 225 milioane de dolari în primul trimestru. În mare parte determinate de indemnizații și alte costuri de remaniere corporativă. De asemenea, Citi a remarcat o cheltuială de 251 milioane de dolari legată de curățarea de către FDIC a colapsurilor băncilor regionale de anul trecut. Acțiunile Wells Fargo au crescut ușor vineri dimineață, în timp ce acțiunile BlackRock și Citigroup au scăzut, conform BBC .