Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei energetice: Deciziile de foraj din Grecia în 2024
Lumea la zi

Revista presei energetice: Deciziile de foraj din Grecia în 2024

Revista Presei Sursa foto Economedia
sursă foto: economedia.ro

În 2024, deciziile de investiții vor fi luate de companiile petroliere care explorează bogatele zăcăminte marine de gaze naturale din Creta și Marea Ionică pentru executarea forajelor de probă.

În același timp, însă, este în curs de desfășurare o cursă pentru a readuce în Grecia în prima jumătate a anului 2024 prima instalație de foraj după multe decenii. Este vorba despre blocul onshore Ioannina, cea mai matură concesiune pe care Energean a închiriat-o.

Câmpurile de gaze

Într-o perioadă de 13 luni din ianuarie 2022 până în februarie 2023, Compania Elenă de Administrare a Hidrocarburilor și Resurselor Energetice (EDEFEP) și investitorii ExxonMobil, Energean și Helleniq Energy au implementat șapte programe de cercetare seismică în cele cinci blocuri offshore ale țării. Acestea sunt „Vestul Cretei” și „Sud-vestul Cretei”, care au fost închiriate de consorțiul ExxonMobil – Helleniq Energy, în „blocul 2” care a fost preluat de schema Energean – Helleniq Energy, precum și „parcele marine” „Ionian” și „blocul 10” în care explorările au fost atribuite Helleniq Energy.

Ioannina

În ceea ce privește „Ioannina”, pe 27 martie a fost finalizată consultarea publică privind Studiul Strategic de Impact asupra Mediului, care este o condiție pentru primul foraj de probă. Surse afirmă că marea majoritate a participanților (administrație locală, regiune, serviciu arheologic etc.) au fost în favoarea SMPE. Acest text va trebui însă aprobat de către Direcția de Licențiere de Mediu a Ministerului Mediului și Energiei pentru ca Energean să obțină undă verde și să deruleze pregătirea și execuția mineritului.

Momentul aprobării rămâne neclar, deoarece, conform estimărilor jucătorilor de pe piață, pot fi necesare unele clarificări din partea companiei cu privire la comentariile participanților la consultare, în timp ce, în același timp, viitoarele alegeri naționale și regionale pot respinge aprobarea SMPE. În plus, și dacă cele de mai sus vor merge rapid, Energean va trebui să localizeze șantierul pentru foraj și să comande și instalația de foraj de pe piața internațională.

Primul foraj de probă va avea loc, cel mai probabil, în prima jumătate a anului 2024.

Concesiuni marine

În restul concesiunilor marine, investitorii și EDEFEP sunt în faza de prelucrare a datelor seismice. Este necesar un timp considerabil pentru a le înțelege și a identifica potențialele ținte de foraj. Totul arată că anul viitor concesionarii vor lua deciziile relevante. Dacă se mișcă în direcția forajului, atunci va fi nevoie de o perioadă de pregătire a autorizațiilor, găsirea de forători pentru ca primul foraj exploratoriu să poată fi efectuat în 2025.

EDEFEP

Recent, în cadrul conferinței Forumului Economic din Delphi, directorul general al EDEYEP Aris Stefatos a repetat declarațiile pe care le-a făcut în februarie în NEA despre șansele mari de a localiza zăcăminte bogate de gaze naturale: „Suntem foarte optimiști ca Grecia datorită poziției geografice, dar și infrastructurii pe care o avem deja poate deveni un centru energetic de încredere, nu doar la nivel regional, ci și la nivel european, cu posibilitatea de a furniza Europei cu cantități importante de gaze naturale”, a spus el și a subliniat: „La urma urmei, urmărim structuri mari de gaze naturale – posibil chiar mai mari decât am estimat anterior, cele mai recente evoluții din bazinul Mediteranei de Est umplându-ne de încredere.”

Reticențe legate de FSRU

În examinarea mai multor proiecte de investiții pentru construcția de stații plutitoare de stocare și gazeificare a gazelor naturale lichefiate (FSRU), există companii în Grecia, care au primit licențele relevante și au efectuat și teste de piață în interesul cumpărătorilor.

Pătrunderea rapidă a SRE în mixul energetic al Europei și al țărilor balcanice, dezvoltarea altor FSRU și reducerea cererii de gaze naturale îi determină pe investitorii din Grecia să își revizuiască proiectele.

Deciziile de investiții

Recent, conducerea Motor Oil pentru FSRU „Dioriga Gas” pe care intenționează să o dezvolte în Corint, în largul rafinăriei, și-a făcut cunoscute preocupările și provocările, plasând decizia investițională spre a doua jumătate a anului. Lichiditatea și volatilitatea în condițiile pieței, precum și creșterea costurilor de construcție a navelor-cisternă sunt demne de menționat.

Investitorul FSRU „Argo” din Volos se află într-o poziție similară, în timp ce acționarii proiectului Elpedison din Salonic ar avea, de asemenea, rețineri.

Proiectul progresează normal și se așteaptă ca în jurul lunii noiembrie să sosească nava Alexandroupolis FSRU de la Gastrade. În ceea ce privește cea de-a doua unitate de stocare flotantă a companiei, se spune că investiția va fi reanalizată pentru acționari, criu cei de la hellas.postsen.com.

Emiratele Arabe Unite va furniza țiței cumpărătorilor asiatici 

Compania Națională de Petrol Abu Dhabi (ADNOC) a informat cel puțin trei cumpărători din Asia că va furniza volume contractuale complete de țiței în iulie, constant față de luna precedentă, au declarat vineri surse comerciale.

Dar ADNOC a informat cumpărătorii la termen că va încărca cu 5% mai puțin țiței în luna mai, toleranța operațională minimă, au spus oamenii, reflectând reducerea suplimentară anunțată luna trecută de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații acestora, un grup cunoscut sub numele de OPEC+.

ADNOC nu a făcut comentarii despre chestiuni comerciale. Cartelul petrolier intenționează să reducă producția cu 1,16 milioane de barili pe zi (bpd) din mai până la sfârșitul anului, scrie publicația Reuters.

Scandalul Ministrulei Energiei de la Sofia cu Bulgartransgaz

Angajamentul, care este stabilit în Planul de redresare și reziliență pentru eliminarea Bulgartransgaz și a operatorului de sistem electric (ESO) din structura Bulgarian Energy Holding (BEH), trebuie renegociat, a declarat vineri ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov. în cadrul unei audieri în Adunarea Naţională. Scoaterea lor din structura BEH va îngreuna munca exploatației, a susținut el.

„Ne-am declarat ferm cererea de a renegocia acest angajament și ca cei doi operatori de sistem să rămână în cadrul BEH, propunând măsuri care să le asigure managementul imparțial și transparent”, a adăugat Hristov. Potrivit acestuia, dacă vor fi scoase din structura BEH, cel mai probabil fondurile luate ar trebui returnate. Mai mult, acești operatori vor fi gestionați și finanțați într-un mod foarte neclar pentru a-și desfășura activitățile, potrivit bta.bg.

S-a anunțat termenul de implementare al inițiativei Inelul de solidaritate

Inițiativa Inelului de solidaritate ar putea fi realizată până la sfârșitul anului 2026 cu sprijinul financiar necesar al UE, relatează Trend cu referire la FGSZ, operatorul maghiar, care a fost unul dintre semnatarii memorandumului de înțelegere semnat pe 25 aprilie la Sofia în acest sens.

„Inițiativa comună – tot în conformitate cu prioritățile energetice ale UE, cum ar fi Planul REPowerEU și acordul de cooperare strategică UE-Azerbaijan – a fost anunțată și prezentată Comisiei Europene de către cei patru OTS în septembrie 2022. Inițiativa a fost revizuită și încurajată de Președintele Comisiei Europene și DG ENER. La reuniunea UE privind conectivitate energetică din Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) de la Bruxelles din 19 aprilie 2023, OTS-urile implicate au prezentat inițiativa în detaliu CE, care a salutat cooperarea OTS-urilor”, a spus compania.

La Sofia a avut loc o ceremonie de semnare a „Memorandumului de înțelegere pentru încurajarea cooperării între Bulgartransgaz (Bulgaria), Transgaz (România), FGSZ (Ungaria), Eustream (Slovacia) și Compania Petrolieră de Stat a Republicii Azerbaidjan (SOCAR)” pe 25 aprilie.

Memorandumul de înțelegere stabilește direcțiile de cooperare între SOCAR și patru operatori de sisteme de distribuție pentru furnizarea de gaze suplimentare din Azerbaidjan către Europa. Gazul suplimentar va fi furnizat prin intermediul rețelelor de transport modernizate din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, numite „Inelul Solidarității”, conform en.trend.az.

Primul transport de GNL sosește în instalația de regazificare din Piombino

Compania italiană de petrol și gaze Eni a început să descarce prima marfă de GNL în noul terminal de regazificare al Snam (compania energetică a Italiei) din Piombino. GNL a fost produs la uzina de lichefiere Damietta din Egipt, una dintre unitățile în care Eni a făcut investiții.

Eni a declarat că a achiziționat capacitate de regazificare la terminalul Piombino, ca parte a strategiei sale de diversificare a aprovizionării cu GNL către Italia prin gazul său de capital produs la nivel internațional, adăugând că capacitatea de regazeificare a lui Piombino va ajuta la implementarea planului său de înlocuire completă a gazului rusesc până în 2024-2025 și de a crește disponibilitatea gazului pentru țară, cu potențiale beneficii în ceea ce privește prețurile și competitivitatea sistemului industrial și economic al Italiei.

Eni a mai spus că a crescut volumele de gaze disponibile din Algeria, Libia și Italia și a crescut numărul de mărfuri de GNL din Egipt, Congo, Qatar, Angola, Nigeria, Indonezia și Mozambic, menționând că va putea garanta gazul furnizat clienților săi printr-un portofoliu mai diversificat. De remarcat, terminalul Piombino are o capacitate totală de procesare de 5 miliarde de metri cubi pe an sau, conform Eni, reprezentând aproximativ 7% din cererea de gaze a Italiei, scrie offshore-energy.biz.

Azerbaidjanul ar putea furniza Europei 5 miliarde de metri cubi de gaz în plus

Asta înseamnă mai mult decât consumul anual de gaz al Slovaciei. Până la 5 miliarde de metri cubi suplimentari de gaze naturale ar putea fi furnizate în fiecare an Europei Centrale și de Est din Azerbaidjan, a anunțat ministrul interimar al Economiei, Karel Hirman. El a vorbit în legătură cu un memorandum de înțelegere semnat marți, 25 aprilie, între operatorii de sisteme de transport de gaze din Bulgaria, România, Ungaria, Azerbaidjan și Slovacia.

„Prin conductele de gaz care există deja între țările noastre – adică din Turcia, prin Bulgaria, România și Ungaria până în Slovacia – vorbim despre posibilitatea de a furniza în total până la 5 miliarde de metri cubi de gaz pe an tuturor acestor țări, ceea ce reprezintă un volum destul de interesant”, a spus Hirman, citat de agenția de presă TASR.

Ministrul a subliniat că gazul din Azerbaidjan ar elimina eventualele probleme cu livrările din Rusia. El a adăugat că noile livrări nu vor afecta prețul gazelor în Slovacia, care sunt legate de prețurile spot de pe piață.

Memorandumul

Hirman a semnat la Sofia, în Bulgaria, memorandumul de înțelegere pentru sprijinirea cooperării dintre operatorul slovac de gazoducte Eustream, Bulgartransgaz din Bulgaria, operatorul român Transgaz, FGSZ din Ungaria și compania azeră SOCAR.

Prin semnarea memorandumului, țările participante transmit un semnal că sunt pregătite să creeze un nou coridor pentru importul de gaze naturale în Europa, să coopereze cu partenerii din Azerbaidjan pentru a-și dubla exporturile de gaze către Uniunea Europeană și să contribuie la diversificarea generală a aprovizionării cu gaze în regiune, a precizat Ministerul slovac al Economiei într-un comunicat de presă.

Furnizări alternative de gaz

Memorandumul se referă la inițiativa comună Solidarity Ring (STRING), sprijinită de Comisia Europeană, care are ca scop creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale a Uniunii Europene și, în special, a Europei Centrale și de Sud-Est. Inelul Solidarității are ca scop modernizarea sistemelor de rețele de transport din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia pentru a permite livrări suplimentare de gaze din surse alternative, de exemplu din Azerbaidjan, către clienții europeni, a precizat Eustream pe site-ul său.

„Gazul transmis din Azerbaidjan prin sud-estul Europei către Slovacia ar putea ajunge mai departe pe alte piețe cheie din UE, întrucât Eustream dispune de capacități de transport solide către toate țările vecine, inclusiv Ucraina”, a declarat Rastislav Ňukovič, directorul general al Eustream. Experții consideră că gazele naturale din Azerbaidjan reprezintă una dintre alternativele la importurile de gaze din Rusia, informează spectator.sme.sk.

Compania Energocom din Moldova mai are în stoc 150 de milioane de metri cubi de gaze naturale

Compania pe acțiuni Energocom, în perioada mai 2022 – ianuarie 2023, a achiziționat circa 600 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediu ponderat de 88,21 euro/MWh sau 928,96 euro pentru 1.000 de metri cubi. Nu mai puțin de 480 de milioane din totalul gazelor cumpărate au fost gaze non-rusești. În prezent, Moldova mai are în stoc aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaz. Cifrele au fost dezvăluite de directorul interimar al Energocom, Victor Banzari. El a oferit date despre gazele naturale procurate în ultimul an cu ajutorul împrumutului acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și în urma instrucțiunilor Comisiei pentru Situații de Urgență (CSE).

Victor Bânzari a precizat când anume au fost făcute achizițiile, în contextul fluctuațiilor de pe piața gazelor și cine au fost membrii grupului de achiziție. ”Prin intermediul împrumutului BERD, la 98 la sută din rundele desfășurate au participat reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, au fost invitați reprezentanți ai societății civile, iar cei care au dorit să monitorizeze procesul au putut face acest lucru”, a menționat Victor Bânzari.

Pentru această lună, Energocom a vândut către Moldovagaz gaze la prețul de 672 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, ”un preț care este puțin mai mic decât cel oferit de Gazprom”, a spus Banzari. ”Acum este ușor de dat o părere dacă în noiembrie anul trecut Moldova a avut nevoie de o anumită cantitate de gaze și cât de oportun a fost prețul”, a spus Victor Banzari.

Șeful Energocom a precizat că, în prezent, întreprinderea nu face achiziții de gaze, ci doar analizează oferta de pe piață, pentru ca ulterior să fie aprobată o decizie privind achizițiile de gaze pentru sezonul următor. Victor Banzari a mai spus că anul 2022 a fost primul an în care Energocom a făcut tranzacții de gaze, realizând mai multe premiere pentru piața energetică din Moldova, inclusiv prin utilizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, a traseului transbalcanic cu regim invers și a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria, scriu cei de la moldpres.md.

Regiunea-cheie a CCG urmărită de țările UE pentru aprovizionarea cu GNL

Regiunea CCG a fost una dintre regiunile cheie vizate de țările UE pentru aprovizionarea cu GNL în încercarea lor de a se diversifica departe de energia rusă, potrivit unui nou raport.Companiile petroliere de stat din regiune, cum ar fi compania emblematică a EAU, ADNOC, profită de conflictul Rusia-Ucraina pentru a-și extinde producția de gaze naturale și pentru a-și crește simultan angajamentele de investiții pentru a viza piața gazelor din Europa, a declarat Kamco Investment, cu sediul în Kuweit, în cel mai recent raport al său privind piața gazelor naturale din mai 2023.

„ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) construiește în prezent o capacitate suplimentară de GNL și își mărește amprenta internațională de producție de gaze naturale în alte state din regiunea Orientului Mijlociu. Compania a anunțat că a preluat o participație strategică în compania de gaze offshore a Israelului, NewMed Energy.”

„Mai mult, compania energetică a mai transmis că filiala sa, ADNOC Logistics & Services, a implementat cinci noi transportoare de gaze foarte mari (VLGCs) care au fost construite în China. Navele sunt destinate să expedieze GPL, dezvoltând în continuare capacitatea Adnoc de a satisface cererea tot mai mare de gaze la nivel mondial.

Pe de altă parte, Qatarul și-a recăpătat poziția de cel mai mare exportator de GNL din lume în 2022, potrivit Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF). Raportul Kamco Invest a mai spus că Qatarul a exportat aproximativ 80 de milioane de tone de GNL în 2022, urmat de Australia (79 de milioane de tone), SUA (78 de milioane de tone) și Rusia (32 de milioane de tone).

În 2022, SUA a fost principalul motor al exporturilor globale de GNL, alte țări exportatoare de gaze, cum ar fi Qatar, Rusia și Norvegia, contribuind puțin la creșterea exporturilor de GNL. Spre deosebire de 2022, lucrurile arată diferit până acum. În martie-2023, Qatarul a fost forța motrice a exporturilor de GNL în statele membre GECF. Creșterea totală a exporturilor de GNL de către statele GECF a crescut cu 6,7% (1,11 milioane tone) an/an în perioada martie-2023, ajungând la 17,66 milioane de tone. Qatarul a reprezentat 0,62 milioane de tone sau 56 % din totalul exporturilor de GNL de către țările membre GECF. Creșterea exporturilor de GNL din Qatar a fost atribuită activității de întreținere mai scăzute în 2023 față de 2022.

Raportul Kamco Invest a mai spus că prețurile gazelor naturale au scăzut de la începutul anului. Cererea moderată de iarnă și sentimentul negativ față de consumul industrial alimentat de creșterile agresive ale ratei Rezervei Federale a SUA au avut un impact negativ asupra perspectivelor cererii. Indicele lunar al gazelor naturale al Băncii Mondiale a scăzut cu 59,1 % în ultimele șase luni, subliniind sentimentul global mai slab al mărfurilor.

Iarna trecută, țările europene s-au confruntat pentru prima dată cu penuria de gaze de iarnă ca urmare a crizei conflictului Rusia-Ucraina. Cu toate acestea, penuria de gaze de iarnă nu s-a materializat pentru țările europene din cauza iernilor blânde, iar statele UE asigură alternative la gazul rusesc.

Potrivit Băncii Mondiale, prețurile gazelor naturale din SUA pentru perioada aprilie-2023 au scăzut cu 66,9 % de la an la an (an/an) pentru a ajunge la 2,16 dolari pe unitate termică britanică (MMBtu) de milioane de dolari. În mod similar, prețurile europene la gazele naturale pentru perioada aprilie-2023 au scăzut cu 58,0 % față de luna precedentă, la 13,52 dolari pe MMBtu, în timp ce prețul mediu lunar al GNL japonez pentru aprilie-2023 a înregistrat o scădere de 3,4 % an/an la 15,73 dolari pe MMBtu. Prețurile spot ale gazelor naturale și GNL în Europa și Asia au înregistrat trei scăderi lunare consecutive în perioada decembrie-2022 – martie-2023. În martie-2023, prețurile spot nea GNL au avut o medie de 13,35 USD pe MMBtu, în timp ce prețurile spot medii lunare ale TTF au oscilat în jurul valorii de 13,87 USD pe MMBtu.

În ceea ce privește consumul, se estimează că consumul global de gaze naturale va crește cu aproximativ un procent în 2023, determinat de SUA, China și anumite piețe emergente, în special în regiunea Asia-Pacific, potrivit Forumului țărilor exportatoare de gaze. Consumul de gaze din UE a scăzut în ultimele trei luni ale anului. Consumul de gaze din UE a scăzut cu 19 % de la an la an, la 40 de miliarde de metri cubi (mc) în ianuarie-2023, în principal din cauza temperaturilor peste medie care au afectat cererea de încălzire în sectorul rezidențial, precum și a măsurilor de reducere a consumului de gaze.

Comparativ, consumul de gaze din SUA a scăzut cu 8,8 % de la an la an, în principal din cauza decelerării activității industriale, precum și a temperaturilor mai calde. Pentru perioada februarie-2023, consumul de gaze din UE a înregistrat o scădere marginală de 0,1 % an/an, ajungând la 38,5 miliarde de euro, în timp ce consumul de gaze naturale din SUA a înregistrat o scădere de 5,9 % an/an în aceeași perioadă. Consumul de gaze naturale al Uniunii Europene a continuat să scadă în perioada martie-2023, în condițiile în care blocul comunitar a înregistrat un declin de 13% de la an la an, la 34,1 % față de anul precedent.

Pe măsură ce cererea de gaze naturale din Europa și SUA a scăzut, consumul de gaze naturale al Chinei a crescut de la începutul anului 2023. În februarie-2023, cererea de gaze naturale din China a crescut cu 4,6 % de la an la an, la 31 %, în principal din cauza relaxării măsurilor pandemice și a mușcăturii de vreme mai rece decât se preconizase.

Cererea de gaze naturale a Chinei este așteptată să crească cu 19 bcm sau 5,1 % în 2023, pentru a ajunge la 386,5 bcm, potrivit Institutului de Cercetare CNPC. Creșterea sectorului industrial din China, în special a oțelului și a sticlei, este prognozată să conducă partea leului din creșterea consumului țării în cursul anului. Consumul de gaze al Japoniei a scăzut cu 1,9 % de la an la an în perioada martie-2023 la 9 bcm, în cea mai mare parte determinată de politicile de economisire a energiei și de impactul vremii blânde de iarnă. În schimb, consumul de gaze naturale al Indiei a înregistrat o creștere de 4,2 % an/an atât în ianuarie-2023, cât și în februarie-2023, ajungând la 4,5 bcm în februarie-2023.

Creșterea consumului de gaze naturale din India a fost susținută în principal de revigorarea sectorului îngrășămintelor din țară, care a cunoscut o creștere de 31 % de la an la an în februarie-2023, informează timesofoman.com.