Infofinanciar > Lumea la zi > Țările UE pot rămâne fără o cantitate mare de gaze naturale! Guvernul Norvegiei intenționează să naționalizeze gazoductele
Lumea la zi

Țările UE pot rămâne fără o cantitate mare de gaze naturale! Guvernul Norvegiei intenționează să naționalizeze gazoductele

gaze norvegia (sursă foto: neptuneenergy.com)
sursă foto: neptuneenergy.com

La momentul de față, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze pentru țările Uniunii Europene, dar și și Marea Britanie. La momentul de față, însă, după ce contactele vor expira și înțelegerile nu vor mai fi de actualitate, Guvernul de la Oslo are de gând să naționalizeze gazoductele înregistrate în contracte.

Însă, până la momentul de față, această decizie nu este una sigură, există încă multe nelămuriri.

Norvegia intenționează să naționalizeze cea mai mare parte a rețelei sale de gazoducte atunci când multe dintre concesiunile existente vor expira, asta în anul 2028, a declarat vineri, 28 aprilie, Ministerul Petrolului și Energiei, pentru a întări controlul asupra infrastructurii energetice naționale.

Norvegia, un pion cheie

Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, în urma scăderii fluxurilor de gaze rusești, pe care le furnizează printr-o rețea de conducte care se întinde pe aproximativ 9.000 de kilometri. Reprezentanții Ministerului Petrolului și Energiei au declarat vineri, 28 aprilie, că va trimite o scrisoare titularilor de licențe din străinătate prin care „se va semnala că statul norvegian intenționează să facă uz de dreptul de repatriere la sfârșitul perioadei de licență”.

„Statul dorește ca părțile centrale ale sistemului norvegian de transport al gazelor naturale să fie deținute în totalitate de stat”, au precizat cei de la minister, fără a oferi mai multe detalii. Guvernul de la Oslo își asumă astfel un rol activ în industria sa și este principalul proprietar al celei mai mari bănci din țară, DNB, al operatorului de telecomunicații Telenor și al companiei petroliere Equinor, printre altele.

O importantă sursă de gaze

Rețeaua de gazoducte este deținută acum de cei de la Gassled, iar acest parteneriat între stat și instituția privată a fost înființat în anul 2003 la inițiativa companiilor petroliere care produceau gaze în largul Norvegiei la acea vreme. Construcția acesteia a costat miliarde de dolari în acei ani.

Unul dintre coproprietarii Gassled a declarat pentru Reuters că a fost „surprins” de această mișcare: „Politica petrolieră norvegiană a avut la bază proprietatea combinată a companiilor private și a statului și a funcționat bine până acum”, a declarat Kurt Georgsen, directorul general al Silex Gas, deținut în totalitate de asiguratorul german Allianz.

„Vom lucra cu guvernul pentru a găsi o soluție bună pentru transferul de proprietate”, a mai adăugat el pentru cei de la Reuters.

Guvernul de la Oslo, decizie importantă

În unele cazuri, este posibil ca guvernul de la Oslo să fie nevoit să îi despăgubească pe ceilalți acționari, au precizat reprezentanții ministerului, fără a oferi mai multe detalii. Gassled deține uzinele de procesare Kaarstoe și Kollsnes, precum și majoritatea conductelor care livrează gaze norvegiene către Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Printre proprietarii Gassled se numără administratorul de active cu sediul în Elveția Partners Group, Allianz și firma de private equity HitecVision.