Infofinanciar > Lumea la zi > Ajutor pentru Ucraina. Care sunt țările ce au oferit cel mai mare sprijin financiar statului într-un an de război
Lumea la zi

Ajutor pentru Ucraina. Care sunt țările ce au oferit cel mai mare sprijin financiar statului într-un an de război

Steagul Ucrainei Sursa foto CSIS
Sursa foto: CSIS

Mai puține guverne din întreaga lume au promis un nou ajutor pentru Ucraina în acest an, deși mai multe țări și-au reafirmat angajamentul de neclintit de a sprijini națiunea devastată de război în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei.

Printre cei care oferă ajutor militar, umanitar și financiar direct suplimentar în 2023 se numără țări nordice precum Norvegia și Suedia, fără a mai menționa Japonia. Între timp, mai mulți donatori, în special Regatul Unit, Țările de Jos și Norvegia, urmează exemplul Americii și își extind promisiunile pe perioade mai lungi, ceea ce face mult mai ușor pentru autoritățile ucrainene să bugeteze eficient în viitor.

Clasamentul națiunilor care au donat cele mai mari părți din PIB-ul lor Ucrainei 

Malta: 0,225% din PIB: În ceea ce privește ajutorul bilateral, Malta a contribuit cu 1,9 milioane de dolari în total, după cum a confirmat ministrul de externe al țării, Ian Borg. Această contribuție reprezintă doar 0,015% din PIB-ul acestei națiuni insulare compacte.

Sprijinul este pur umanitar și s-a axat în principal pe echipamente medicale și medicamente. Cu toate acestea, țara mediteraneană a alocat încă 0,21% din PIB-ul său pentru ajutorul UE, ceea ce ridică contribuția totală la 0,225% din PIB-ul său. Acest lucru plasează compacta națiune insulară pe un amărât de loc 30 în clasamentul nostru.

Tancuri Ucraina Sursa foto EditiaDeDimineata.ro

Tancuri Ucraina Sursa foto EditiaDeDimineata.ro

Canada: 0,248% din PIB: Canada a oferit Ucrainei 4,15 miliarde de dolari sub formă de ajutor bilateral, ceea ce o plasează pe locul al șaselea din cele 40 de națiuni incluse în acest tracker în ceea ce privește contribuția monetară, deși se află pe locul al patrulea în ceea ce privește sprijinul financiar direct. De asemenea, guvernul canadian a avut buzunarele pline cu asistență umanitară și militară.

În plus, la 24 februarie, prim-ministrul Justin Trudeau a anunțat că Canada va trimite Ucrainei patru tancuri de luptă Leopard, precum și muniție suplimentară, piese de schimb și personal de instruire. Acestea fiind spuse, poate că cel mai bun mod de a evalua sacrificiul Canadei este de a calcula ajutorul său ca procent din PIB, iar acest lucru face ca țara să fie plasată mult mai jos în clasament.

Cipru: 0,253% din PIB: Ajutorul bilateral al Ciprului pentru Ucraina, care constă exclusiv în asistență umanitară, se ridică la 3,3 milioane de dolari. Aceasta reprezintă 0,013% din PIB-ul țării. Suma cheltuită de națiunea insulară poate părea zgârcită, dar este, de fapt, cea mai mare sumă pe care Cipru a dedicat-o pentru ajutor umanitar unei singure țări în întreaga sa istorie. Iar contribuția Ciprului la fondul de ajutor colectiv al Uniunii Europene (UE) este mai mare, de 0,24% din PIB-ul său.

Ajutorul crește din ce în ce mai mult din Europa

România: 0,255% din PIB: Ajutorul bilateral acordat de România Ucrainei s-a ridicat la doar 12 milioane de euro, ceea ce reprezintă doar 0,005% din PIB-ul său. Cu toate acestea, națiunea central-europeană a pus deoparte 0,25% din PIB-ul său pentru fondul de ajutor al UE. În orice caz, țara a sprijinit Ucraina în alte moduri, de la asigurarea tranzitului pentru livrarea de arme și echipamente până la primirea a peste 800.000 de refugiați ucraineni.

Klaus Iohannis , președintele României, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Sursa foto Digi24

Klaus Iohannis , președintele României, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Sursa foto Digi24

Luxemburg: 0,295% din PIB: Bogatul Marele Ducat al Luxemburgului a oferit Ucrainei 101 milioane de dolari sub formă de ajutor bilateral, dar acest lucru reprezintă 0,135% din PIB-ul său. Cea mai mare parte a pachetului este alcătuită din sprijin militar, micuța țară alocând un procent considerabil de 17% din bugetul său de apărare pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia lui Putin. De asemenea, Luxemburg a direcționat 0,16% din PIB-ul său către fondul de ajutor al UE.

Ungaria: 0,313% din PIB: Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, și-a supărat omologii din UE în decembrie prin veto-ul la pachetul de ajutor de 20 de miliarde de dolari al blocului pentru Ucraina, deși în cele din urmă a dat înapoi. Guvernul lui Orbán a adoptat o poziție nealiniată în legătură cu conflictul, spre consternarea altor membri UE, precum și a NATO, Ungaria a blocat până acum cererea de aderare a Suediei. Ea a interzis tranzitul prin țară a armelor destinate armatei ucrainene și a oferit doar un total de 51 de milioane de dolari în ajutor umanitar bilateral, ceea ce reprezintă 0,033% din PIB-ul său. Oricum ar fi, contribuția Ungariei la pachetul de sprijin al UE este mult mai consistentă, de 0,28% din PIB-ul său.

Miliarde de dolari pentru Ucraina

Italia: 0,318% din PIB: Italia se situează pe locul 11 în ceea ce privește ajutorul bilateral, cu o contribuție totală de 1,1 miliarde de dolari, dar se situează mult mai jos atunci când această cifră este raportată la PIB-ul său, cu o cheltuială de 0,058%.

Mai mult de jumătate din contribuția țării a fost sub formă de sprijin militar, Italia promițând Ucrainei șase pachete de ajutor letal și neletal pentru forțele sale armate până în prezent, cel mai recent lot concentrându-se pe echipamente de apărare aeriană. De remarcat că prim-ministrul Giorgia Meloni a efectuat o vizită la Kiev la 21 februarie pentru a reafirma angajamentul națiunii sale de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei. În ceea ce privește ajutorul UE, Italia a alocat 0,26% din PIB-ul său.

Franța: 0,321% din PIB: Franța a promis o sumă totală de 1,9 miliarde de dolari pentru a oferi asistență bilaterală Ucrainei. Țara se află pe locul nouă în ceea ce privește cheltuielile totale, dar mult mai jos atunci când contribuția sa este considerată ca proporție din PIB, cifra fiind de 0,071%.

Emmanuel Macron, președintele Franței, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, la Paris, 2023, Sursa foto CNN

Emmanuel Macron, președintele Franței, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, la Paris, 2023, Sursa foto CNN

Printre cele mai recente prevederi remarcabile ale națiunii se numără 84 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina în ceea ce privește nevoile sale energetice, precum și livrări de lansatoare de rachete, baterii de rachete Crotale și tancuri RC AMX-10. La fel ca și Italia, contribuția Franței la ajutorul UE este mult mai mare în termeni de procentaj al PIB, de 0,25%.

Joe Biden, cel mai bun prieten al lui Zelenski

SUA: 0,367% din PIB: Cel mai generos susținător bilateral al Ucrainei în termeni monetari, SUA a alocat până la 24 februarie suma colosală de 78 de miliarde de dolari pentru lupta Ucrainei împotriva tiraniei lui Putin. Printre contribuțiile recente se numără un ajutor militar suplimentar de 2,5 miliarde de dolari, anunțat de Departamentul de Stat la sfârșitul lunii ianuarie, precum și un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari pentru securitate, promis de președintele Biden în timpul vizitei sale improvizate la Kiev în februarie.

Iar de la 24 februarie, au fost anunțate noi reduceri de fonduri – în special un nou pachet militar de 2,6 miliarde de dolari. Cu toate acestea, contribuția americană este mult mai puțin impresionantă în termeni de procentaj al PIB-ului, de 0,367%.

Joe Biden, președintele SUA, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Sursa foto Le Monde

Joe Biden, președintele SUA, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Sursa foto Le Monde

Belgia: 0,371% din PIB: Din punctul de vedere al proporției PIB-ului, Belgia a fost mai generoasă decât SUA, cu promisiunile sale de ajutor bilateral, care se ridică la 378 de milioane de dolari, reprezentând 0,071%, și contribuția la fondul de sprijin al UE, care se traduce în 0,25% din PIB-ul său, pentru un total de 0,371%. Sprijinul militar a reprezentat cea mai mare cheltuială, Belgia furnizând armatei ucrainene rachete de apărare antiaeriană, arme antitanc, arme de foc și muniție.

Slovenia: 0,373% din PIB: Slovenia a oferit Ucrainei un ajutor bilateral de 67 de milioane de dolari, ceea ce nu pare foarte mult, însă această sumă reprezintă 0,123% din PIB-ul său, ceea ce înseamnă că această țară a depășit donațiile Belgiei din acest punct de vedere.

De asemenea, a egalat contribuția Belgiei la ajutorul UE în ceea ce privește procentul din PIB. Prin urmare, ajutorul total acordat de Slovenia Ucrainei ca procent din PIB se ridică la 0,373%. În ultimele luni, Slovenia s-a orientat către acordarea de ajutor umanitar mai degrabă decât militar, furnizând ambulanțe, echipamente electrice și alte tipuri de asistență neletală.

Arme americane pentru Ucraina Sursa foto Ziarul National

Arme americane pentru Ucraina Sursa foto Ziarul National

Regatul Unit: 0,384% din PIB: Al doilea cel mai generos donator bilateral pentru Ucraina în termeni monetari, Regatul Unit a promis 10,8 miliarde de dolari până la 24 februarie, ajutorul militar reprezentând cea mai mare parte a contribuției, cu 7,3 miliarde de dolari. Doar SUA au promis mai mult.

Țara a furnizat totul, de la sisteme de apărare și rachete la vehicule blindate și muniție, precum și asistență umanitară și financiară directă. Cu toate acestea, contribuția sa în termeni de PIB este mult mai puțin semnificativă, situând Regatul Unit pe locul 19 în clasamentul nostru.

Ucraina a primit mult ajutor militar

Grecia: 0,398% din PIB: O națiune care sacrifică mai mult din PIB-ul său pentru Ucraina decât Marea Britanie este Grecia. Cheltuielile bilaterale alocate de Grecia pentru ajutorul acordat Ucrainei s-au ridicat la 206 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 0,108% din PIB-ul țării, iar 0,29% din PIB-ul său a fost alocat la fondul de sprijin al UE.

La fel ca și Marea Britanie, Grecia s-a concentrat pe furnizarea de ajutor militar pentru Ucraina și a furnizat o cantitate „incredibilă” de arme și muniție, potrivit ministrului apărării din această țară, inclusiv tancuri, vehicule blindate, rachete și rachete antiaeriene și milioane de gloanțe.

Spania: 0,401% din PIB: Spania, pe de altă parte, pune un accent mai mare pe acordarea de ajutor financiar direct Ucrainei, deși ajutorul său militar este încă considerabil.

În total, țara a promis 792 de milioane de dolari în asistență bilaterală până la 24 februarie, ceea ce reprezintă doar 0,061% din PIB-ul său. Dar Spania este națiunea cu cele mai mari resurse financiare în ceea ce privește proporția PIB-ului atunci când vine vorba de fondul de ajutor al UE. Această națiune alocă 0,34% din PIB-ul său pentru ajutorul UE, un procent mai mare decât orice alt stat membru.

Germania: 0,406% din PIB: Ajutorul bilateral acordat de Germania Ucrainei în perioada acoperită de tracker se ridică la 8,1 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 0,206% din PIB-ul său.

De asemenea, cea mai mare economie a UE s-a angajat să contribuie cu 0,2% din PIB la fondul de sprijin colectiv al blocului. Ajutorul militar reprezintă cea mai mare parte. Deși reticentă la început, țara a făcut ulterior totul pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei, furnizând tancurile de luptă Leopard, atât de căutate, și acordând permisiunea ca și alte țări să facă același lucru, vehicule blindate, rachete, muniție și alte echipamente.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Sursa foto Arab News

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Sursa foto Arab News

Se va opri ajutorul aici ?

Austria: 0,451% din PIB: Austria a fost mai generoasă în sens relativ, angajamentele sale totale de ajutor reprezentând 0,451% din PIB-ul țării.

Această cifră este alcătuită din 0,191% din PIB, adică 842 milioane de dolari, pe care țara îi oferă sub formă de ajutor bilateral și din 0,26% din PIB-ul său care a intrat în fondul de ajutor al UE. În conformitate cu statutul său de neutralitate, foarte puțin din totalul ajutorului bilateral al Austriei a fost alocat pentru sprijin militar, majoritatea fiind destinată ajutorului umanitar. De fapt, nici o altă țară nu a promis mai mult, în proporție de PIB, pentru sprijinul umanitar.

Portugalia: 0,469% din PIB: Portugalia a fost mai profundă decât vecina sa Spania în ceea ce privește PIB-ul.

Ajutorul său bilateral total de 531 de milioane de dolari reprezintă 0,229% din PIB-ul țării, în timp ce contribuția Portugaliei la UE reprezintă 0,24%. Totalul general se ridică la 0,469%, depășind contribuția Spaniei. Portugalia se concentrează, de asemenea, pe acordarea de sprijin financiar direct, dar și-a intensificat recent angajamentele de ajutor militar, acceptând să furnizeze forțelor armate ucrainene tancuri de luptă Leopard.

Suedia: 0,52% din PIB: Suedia se numără printre țările care își dublează ajutorul acordat Ucrainei, în special asistența financiară și militară directă, în 2023.

În ianuarie, națiunea scandinavă, care este în curs de aderare la NATO, dar care este blocată în prezent de Ungaria și Turcia, și-a sporit angajamentele de sprijin cu 41%, potrivit tracker-ului. Până la 24 februarie, ea a promis 1,5 miliarde de dolari, 0,28% din PIB-ul său, în asistență bilaterală și a promis 0,24% la fondul de ajutor al UE.

Croația: 0,53% din PIB: Contribuția bilaterală a Croației la cauza Ucrainei se ridică la 146 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 0,25% din PIB-ul său, în timp ce această țară, care a adoptat euro la 1 ianuarie, a pus 0,28% în fondul de ajutor colectiv al UE.Marea majoritate a ajutorului bilateral acordat de Croația este sub formă de sprijin militar.

Armament Ucraina Sursa foto Curs De Guvernare

Armament Ucraina Sursa foto Curs De Guvernare

Spre deosebire de alte națiuni, Croația a preferat să rămână tăcută cu privire la ceea ce trimite, dar premierul Andrej Plenković a anunțat în noiembrie că vor fi furnizate 14 elicoptere militare ale națiunii.

Slovacia: 0,547% din PIB: De asemenea, Slovacia s-a concentrat pe asistența militară, cu 233 de milioane de dolari din totalul ajutorului bilateral de 243 de milioane de dolari promis pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii Rusiei. Națiunea, care împarte o graniță cu Ucraina, a donat singurul său sistem de apărare aeriană S-300, împreună cu elicoptere de atac, rachete și muniție.

În plus, țara a acceptat recent să trimită avioane de luptă MiG-29. Angajamentele sale bilaterale reprezintă 0,227% din PIB-ul națiunii, în timp ce contribuția sa la fondul de ajutor al UE se traduce prin 0,32%.

Top 10 state ce au oferit cel mai mare ajutor

Danemarca: 0,561% din PIB: Danemarca se numără printre națiunile nordice care și-au majorat considerabil contribuțiile bilaterale la ajutor în 2023, angajându-se să contribuie cu încă 33%.

Până la 24 februarie, această țară a promis 1,1 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 0,291% din PIB-ul său. Danemarca a alocat, de asemenea, 0,27% din PIB-ul său pentru fondul colectiv de ajutor al UE. Din nou, ajutorul militar ocupă cea mai mare parte a plăcintei, 878 de milioane de dolari fiind cheltuite pentru a ajuta forțele armate ale Ucrainei.

Finlanda: 0,6% din PIB: Spre deosebire de vecina Suedia, Finlanda a reușit să își depună cu succes cererea de aderare la NATO, devenind parte a organizației la 4 aprilie. Ministrul de externe al țării, Pekka Haavisto, este prezentat aici în timp ce este aplaudat la ceremonia de aderare de la Bruxelles.

Cu Rusia chiar la ușa sa și cu o amenințare permanentă la adresa suveranității Finlandei, angajamentul națiunii față de Ucraina este de înțeles. Până la 24 februarie, națiunea scandinavă, care și-a mărit contribuția la ajutorul bilateral cu un procent uriaș de 165% în 2023, a promis 982 de milioane de dolari, 0,36% din PIB-ul său, împreună cu o contribuție proporțională la PIB de 0,24% la fondul de ajutor al UE.

Republica Cehă: 0,642% din PIB: Republica Cehă a promis 0,412% din PIB-ul său, ceea ce reprezintă puțin peste un miliard de dolari, pentru asistența bilaterală acordată Ucrainei și a pus 0,23% din PIB-ul său în fondul de sprijin al UE. Sprijinul militar al Cehiei s-a ridicat la 618 milioane de dolari , furnizând tancuri, vehicule blindate, obuziere și alte echipamente.

Pentru a recompensa această țară pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, SUA compensează Cehia cu 200 de milioane de dolari. Restul bugetului de ajutor bilateral a fost consacrat eforturilor umanitare.

Bulgaria: 0,69% din PIB: Bulgaria este un fel de nou-venit în furnizarea oficială de ajutor bilateral Ucrainei, deoarece partidul socialist favorabil lui Putin, participant la coaliția din administrația anterioară, a blocat o propunere anterioară în luna mai a anului trecut. Cu toate acestea, rapoartele au confirmat că premierul pro-NATO Kiril Petkov a echipat Ucraina cu arme pe ascuns în primele luni ale războiului, acest ajutor dovedindu-se crucial.

Kiril Petkov, președintele Bulgariei, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Kiril Petkov, președintele Bulgariei, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Angajamentele Bulgariei sunt aproape în totalitate constituite din asistență militară și s-au ridicat la aproximativ 262 de milioane de dolari până la 24 februarie. Această sumă reprezintă un procent considerabil de 0,37% din PIB-ul său. De asemenea, țara a pus deoparte 0,32% din PIB-ul său pentru fondul de ajutor al UE.

Norvegia: 0,7% din PIB: Norvegia și-a sporit masiv sprijinul bilateral pentru Ucraina în 2023 și pe bună dreptate, deoarece această națiune bogată în petrol și gaze naturale a profitat din plin de pe urma războiului, pe fondul creșterii prețurilor materiilor prime. Angajamentele sale până la 24 februarie se ridicau la 2,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 0,7% din PIB-ul țării.

Acestea fiind spuse, parlamentul norvegian a aprobat în februarie o sumă suplimentară de 7,4 miliarde de dolari. Denumit Programul de sprijin Nansen, acesta cuprinde ajutor militar și umanitar și va fi administrat pe o perioadă de cinci ani.

Țările ce l-au sprijinit cel mai mult pe Volodimir Zelenski

Țările de Jos: 0,785% din PIB: Țările de Jos se situează pe primul loc în topul celor mai generoase țări vest-europene în ceea ce privește proporția din PIB care este cheltuită pentru ajutorul bilateral acordat Ucrainei.

Până la data de 24 februarie, această națiune mărinimoasă a alocat 0,465% din PIB-ul său, adică 4,3 miliarde de dolari, pentru a ajuta Ucraina în momentele de nevoie, precum și 0,32% din PIB-ul său pentru fondul colectiv de ajutor al UE. Încă o dată, sprijinul militar ocupă cea mai mare parte a plăcintei, ajungând la 2,6 miliarde de dolari, țara furnizând acele foarte importante tancuri de luptă Leopard de producție germană, împreună cu o cantitate mare de arme, muniție și echipamente.

Polonia: 0,907% din PIB: Fostele țări din fostul bloc sovietic din Europa de Est alcătuiesc topul celor mai generoase patru țări atunci când vine vorba de ajutorul bilateral pentru Ucraina ca procent din PIB. Polonia, care se învecinează cu Ucraina, a promis o sumă considerabilă de 0,637% din PIB-ul său. Aceasta se traduce în 3,9 miliarde de dolari.

Andrzej Duda, președintele Poloniei, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei în Polonia

Andrzej Duda, președintele Poloniei, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei în Polonia

Cheltuielile sale militare bilaterale au fost uriașe, dar și cheltuielile Poloniei pentru ajutor umanitar au fost considerabile, iar țara a primit 1,6 milioane de refugiați ucraineni. Pe lângă ajutorul bilateral substanțial, Polonia a alocat 0,27% din PIB-ul său în fondul de sprijin al UE.

Top 3 țări care au oferit cel mai mare ajutor

Lituania: 1,146% din PIB: Aflate la capătul ascuțit al conflictului și al potențialelor ambiții imperialiste ale Rusiei, statele baltice sunt primele trei cele mai deschise națiuni în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei ca proporție din PIB. Toate trei se concentrează pe înarmarea până în dinți a țării invadate. Lituania a promis 0,926% din PIB-ul său, adică 531 milioane de dolari (426 milioane de lire sterline), sub formă de ajutor bilateral, din care 442 milioane de dolari din total sunt destinate asistenței militare.

De asemenea, Lituania a alocat 0,22% din PIB-ul său la fondul de ajutor colectiv al UE.

Estonia: 1,34% din PIB: În termeni relativi, Estonia a fost excepțional de binevoitoare, alocând 342 de milioane de dolari, adică un procent enorm de 1,1% din PIB, pentru asistență bilaterală pentru Ucraina, iar 0,24% a mai fost alocat la fondul de sprijin al UE.

Arme Ucraina Sursa foto Panorama.ro

Arme Ucraina Sursa foto Panorama.ro

Națiunea baltică și-a golit literalmente stocul de arme, muniție și echipament militar pentru a aproviziona forțele armate ucrainene și, de fapt, și-a intensificat sprijinul în ultima vreme. De asemenea, țara a oferit un sprijin extins refugiaților care fug de conflict, conform lovemoney.com.

Letonia: 1,471% din PIB: Cea mai generoasă țară dintre toate când vine vorba de ajutorul bilateral ca proporție din PIB este Letonia.

Până la aniversarea de un an de la izbucnirea conflictului, statul baltic a promis un ajutor bilateral de 1,241% din PIB, adică 424 de milioane de dolari, și a alocat 0,23% din PIB-ul său pentru ajutorul UE. Ca și în cazul celor doi aliați vecini ai săi, asistența acordată de Letonia este în mare parte de natură militară, după ce a furnizat Ucrainei rachete antiaeriene Stinger, arme antitanc, obuziere, elicoptere și drone.