Infofinanciar > Lumea la zi > Petrolul kazah poate înlocui țițeiul rusesc. Declarațiile premierului ceh
Lumea la zi

Petrolul kazah poate înlocui țițeiul rusesc. Declarațiile premierului ceh

Petrol
sursă foto: The Progressive

Petrolul kazah poate contribui la asigurarea securității energetice a Republicii Cehe, după ce aceasta a încetat să mai importe țiței rusesc, a declarat premierul ceh, Petr Fiala, aflat în vizită în această țară din Asia Centrală.

„Trebuie să ne consolidăm propria securitate energetică, iar petrolul dumneavoastră ar putea deveni un factor-cheie în acest sens”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.

Kazahstan, furnizor de petrol

„Kazahstanul este un furnizor de petrol foarte important pentru Republica Cehă, credem că există o marjă de cooperare uriașă, deoarece ne îndepărtăm de petrolul rusesc”, a declarat Petr Fiala, care nu a oferit detalii despre potențiala creștere a achizițiilor de petrol kazah. Kazahstanul, vecinul sudic al Rusiei, expediază țițeiul către Europa prin conducte, dintre care majoritatea traversează Rusia, deși în acest an au sporit semnificativ livrările prin rute alternative, cum ar fi conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, conform Reuters .

Prețul petrolului rămâne stabil, din cauza perspectivelor globale incerte și a îngrijorărilor legate de aprovizionare. Prețul petrolului a rămas stabil, în condițiile în care îngrijorarea legată de creșterea ratelor dobânzilor, de economia globală și de perspectivele cererii de carburanți a fost echilibrată de perspectiva reducerii ofertelor. Țițeiul Brent a scăzut cu 22 de cenți, sau 0,3%, la 81,44 dolari pe baril la ora 1135 GMT. Țițeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 13 cenți, sau 0,2%, la 77,74 dolari.

Ambele contracte au scăzut cu peste 5% săptămâna trecută, pentru primele scăderi săptămânale din ultimele cinci, deoarece cererea implicită de benzină din SUA a scăzut față de anul precedent. Datele economice din SUA și veniturile corporative mai slabe decât se așteptau din sectorul tehnologic au stârnit îngrijorări legate de creștere în rândul investitorilor, a declarat analistul CMC Markets, Tina Teng. Stabilizarea dolarului american și creșterea randamentelor obligațiunilor adaugă, de asemenea, presiune asupra piețelor de mărfuri, a explicat ea.

Inflație și redresare economică

Băncile centrale din Statele Unite până în Marea Britanie și Europa sunt așteptate să majoreze toate ratele dobânzilor atunci când se vor întâlni în prima săptămână din mai, încercând să abordeze inflația încăpățânat de ridicată. Redresarea economică anevoioasă a Chinei după pandemia COVID-19 întunecă, de asemenea, perspectivele privind cererea de petrol, deși datele vamale chineze au arătat că principalul importator mondial de țiței a adus volume record în martie. Importurile Chinei de la principalii furnizori, Rusia și Arabia Saudită, au depășit 2 milioane de barili pe zi (bpd) fiecare.

Între timp, marjele de rafinare din Asia au slăbit din cauza producției record a rafinăriilor de top, China și India, reducând apetitul regiunii pentru livrările din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, analiștii și comercianții au rămas optimi în ceea ce privește redresarea cererii de carburanți din China spre a doua jumătate a anului 2023 și potențiala restrângere a ofertei din cauza reducerilor suplimentare de aprovizionare planificate de grupul de producători OPEC+ începând cu luna mai, conform Reuters.